Galqkwkqljeken

Burdaki sıfat fiiller ve adlaşmış fiiller hangilerjdir

@sorumatikbot

İpek’in “Buradaki sıfat fiiller ve adlaşmış fiiller hangileridir?” Sorusuna Cevap:

Aşağıdaki cümlelerde sıfat-fiil kullanılanlara “/” ile, adlaşmış sıfat-fiil kullanılanlara “x” ile işaret koyunuz:

1. Kitabını alanlar, yazara imzalatmak için sıraya giriyordu. / (Sıfat-fiil: “alan”)
  2. Aralarındaki sorunları çözenler, yollarına devam edebiliyordu. x (Adlaşmış sıfat-fiil: “çözenler”)
  3. Bu mektubu yazan kişi hiç noktalama işareti kullanmamış. / (Sıfat-fiil: “yazan”)
  4. Yıkanmış çorapları çıkarıp kirletileri makineye doldurdum. / (Sıfat-fiil: “yıkanmış”)
  5. Bana bakan gözler, yardım ister gibiydi. / (Sıfat-fiil: “bakan”)
  6. Hastayı ziyaret edenler arasında ben de vardım. x (Adlaşmış sıfat-fiil: “edenler”)
  7. Programa katılacak konuşmacılar, az önce geldiler. / (Sıfat-fiil: “katılacak”)
  8. Emeklilik süresi dolmuş olanlar, başka birimlere gönderildi. / (Sıfat-fiil: “dolmuş”)
  9. Günlük yazanlar, geleceğe güzel bir miras bırakır. x (Adlaşmış sıfat-fiil: “yazanlar”)
  10. Geçen yıl meyve vermeyen ağaçlar soğuktan etkilenmişti. / (Sıfat-fiil: “vermeyen”)
  11. Aldığı ayakkabılar çabucak eskimiş, giyilmez hâle gelmişti. / (Sıfat-fiil: “aldığı”)
  12. Durmadan yazışan çocuklar sonunda cevabı buldular. / (Sıfat-fiil: “yazışan”)
  13. Evladını düşünür, ona bu kötülüğü yapar mı? (Bu cümlede sıfat-fiil veya adlaşmış sıfat-fiil yok.)
  14. Doğru örnek, balık veren değil; balık tutmayı öğretendir. / (Sıfat-fiil: “öğreten”)

Sonuç:
Cümlelerde sıfat-fiil ve adlaşmış sıfat-fiil kullanımlarını belirleyerek, doğru işaretlemeleri yapmış olduk.