Galeyan geldi mi marntik savuşurmuş.
Doğru Vardi aklındanogün her kimi gördümse zoru
Kimse farkında deği, anlaşılan yaptiğinın
Kafalar tutsülü hülyà le, gözler kızgn
Bu dizelerde görülen anlam illşkisinin benzerl aşağıdald dizelerin hangisinde verilmiştirn
Bir deva bulmak için bağindaki yaraya
Toplanmştı garipler şimdi kervansaraya
BAnneni daha sik anımsıyorsan, ağlyorsan
içindeki ÇOcuğa sanıl, sana insani anlatır
cSimdi kırgınlık yazıyor elem ile kalemim
Kalmadı mi artik hiç senin içcin önemim
Kurutmuşsun ne yazık dalda açan gülümü
Onun icinbu beden ister her gün ölümū
Galeyan geldi mi mantık savuşurmuş dizelerindeki anlam ilişkisi
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Soru Kökündeki Anlam İlişkisini Belirleme
Verilen “Galeyan geldi mi mantık savuşurmuş…” dizesinde bir neden-sonuç (sebep-sonuç) ilişkisi vardır.
- Neden: Galeyan gelmesi (aşırı heyecan/coşku hali).
- Sonuç: Mantığın savuşması (uzaklaşması/kaybolması).
Buradaki “-mi/-mı” eki cümleye “zaman” anlamı katsa da temelinde bir durumun gerçekleşmesinin diğerini doğurduğu (neden-sonuç) görülmektedir.
Adım 2 — A Seçeneğinin Analizi
“Bir deva bulmak için bağrındaki yaraya / Toplanmıştı garipler şimdi kervansaraya”
- Bu dizelerde amaç-sonuç ilişkisi vardır. Gariplerin toplanma “amacı” bağrındaki yaraya deva bulmaktır. Aranan anlam ilişkisi bu değildir.
Adım 3 — B Seçeneğinin Analizi
“Anneni daha sık anımsıyorsan, ağlıyorsan / İçindeki çocuğa sarıl, sana insanı anlatır”
- Bu dizelerde koşul-sonuç (şart) ilişkisi vardır. İçindeki çocuğa sarılmasının “koşulu” annesini anımsayıp ağlamasıdır. Aranan anlam ilişkisi bu değildir.
Adım 4 — C Seçeneğinin Analizi
“Şimdi kırgınlık yazıyor elem ile kalemim / Kalmadı mı artık hiç senin için önemim”
- Bu dizelerde temel bir neden-sonuç veya amaç-sonuç ilişkisinden ziyade duygusal bir ifade ve soru söz konusudur. Aranan anlam ilişkisi bu değildir.
Adım 5 — D Seçeneğinin Analizi
“Kurutmuşsun ne yazık dalda açan gülümü / Onun için bu beden ister her gün ölümü”
- Neden: Dalda açan gülün kurutulmuş olması.
- Sonuç: Bedenin her gün ölümü istemesi.
“Onun için” ifadesi burada “bu sebeple, bu yüzden” anlamında kullanılarak net bir neden-sonuç ilişkisi kurmuştur. Soru kökündeki yapıyla örtüşmektedir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
D. Şıkkı — Neden-Sonuç ilişkisi içerir.
A. Şıkkı — Amaç-Sonuç ilişkisi içerir.
B. Şıkkı — Koşul-Sonuç ilişkisi içerir.
C. Şıkkı — Duygusal sorgulama içerir.
Adım 7 — Son Doğrulama
Soru kökünde galeyanın gelmesi mantığın gitmesine “sebep” olmuştur. D şıkkında da gülün kuruması bedenin ölümü istemesine “sebep” olmuştur. Her iki örnekte de yargı bir nedene dayandırılmıştır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] D şıkkı: Kurutmuşsun ne yazık dalda açan gülümü / Onun için bu beden ister her gün ölümü
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Bu konuda “Amaç-Sonuç” ve “Neden-Sonuç” arasındaki farkı daha detaylı incelememi ister misin?