Ogrencilerini do gezisine götüren bir 6gretmen, yoleuluk
öğrencileriylegeznin amac ve daha ônce yaptiklars doga geriler
hakkında sohbet etmiştir. Gezi alanına geldiklerinde ise orenclerf
kesnasinda
etrafi gözlemlemeleri içinfKaç tür ağaç var?"Agaçlarin yaoraklarinn
biçimleri ve renkleri nelerdir?ibi soruar sormuştur. Ardindam
Oğrencierinden yakın çevredeki ağaçların yapraklaninı toplamalarni
istemiştir. Son olarak toplanan yaprakları öğrencileriyle birlikte
benzerliklerine göre sinıflandırmış ve isimlendirmiştir.
Buna göre öğretmenin sorduğu sorular Gagne’nin Öğretim Etkinligegcc.
Modeli’nin aşağıdaki aşamalarından hangisini gerçekleştirmeye
yöneliktir? (2022 Temmuz)
A) Öğrenciyí hedeften haberdar etme
B) Uyaricları sunma
C) Performansı ortaya çıkarma
D) Geri bildirim verme
REDMI NOTE 131 Kaçıliği ve transferi sağlama
03/07/2026 01:07
Gagne’nin Öğretim Etkinlikleri Modeli ve Doğa Gezisi Sorusu
Gagne’nin Öğretim Etkinlikleri Modeli, öğrenmenin gerçekleşmesi için ders sürecinde takip edilmesi gereken dokuz temel adımı içerir. Sorduğun soruda öğretmenin gezi alanındaki tutumu, bu modelin spesifik bir basamağını hedeflemektedir.
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Soru Kökündeki Kritik İfadenin Analizi
Öğretmen, gezi alanına gelindiğinde öğrencilere “Kaç tür ağaç var?”, “Ağaçların yapraklarının biçimleri ve renkleri nelerdir?” gibi sorular sormuştur. Bu soruların temel amacı, öğrencilerin dikkatini çevredeki öğrenilmesi beklenen nesnelere (materyallere/uyarıcılara) çekmektir.
Adım 2 — Gagne’nin Modelindeki Karşılığını Belirleme
Gagne’ye göre öğrencilerin öğrenme materyali ile etkileşime girmesini sağlayan, içeriği dikkat çekici hale getiren ve algılamayı seçici kılan aşama “Uyarıcıları Sunma” basamağıdır. Öğretmen burada ağaçları ve yaprakları birer uyarıcı olarak ön plana çıkarmaktadır.
Adım 3 — Seçeneklerin Analizi
- A) Hedefden haberdar etme: Bu, gezinin başında amacın söylenmesidir (Soru metninde “gezinin amacı hakkında sohbet etmiştir” kısmı buna örnektir ancak sorulan sorular bu aşama değildir).
- B) Uyarıcıları sunma: Öğretmenin sorduğu sorular, öğrencilerin çevredeki uyarıcıları (ağaçlar, yapraklar) fark etmesini ve onlara odaklanmasını sağlar. Doğru cevaptır.
- C) Performansı ortaya çıkarma: Öğrencinin öğrendiğini sergilemesidir (Örneğin; yaprakları sınıflandırması).
- D) Geri bildirim verme: Öğrenciye yaptığı işin doğruluğu hakkında bilgi verilmesidir.
- E) Kalıcılığı ve transferi sağlama: Öğrenilenlerin farklı durumlarda kullanılmasıdır.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
B. Uyarıcıları Sunma — Öğretmen, sorularıyla öğrencilerin seçici algısını harekete geçirerek konuyla ilgili uyarıcıları fark etmelerini sağlamıştır.
A. Hedefden Haberdar Etme — Bu aşama dersin başında hedeflerin söylenmesidir, gezi anındaki gözlem soruları değildir.
Adım 5 — Final Doğrulama
Öğretmen “Dikkat çekme” ve “Hedefden haberdar etme” aşamalarını yolculuk esnasında yapmıştır. Gezi alanına gelindiğinde ise konunun bizzat kendisi olan doğayı/ağaçları (uyarıcı materyali) sorular yoluyla öğrencilere sunmaktadır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] B) Uyarıcıları sunma
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[TEMEL KAVRAMLAR:]
1. Uyarıcıları Sunma (Presenting the Stimulus)
- [Tanım:] Öğretilecek içeriğin, materyalin veya durumun öğrenciye sunulduğu aşamadır.
- [Bu problemde:] Öğretmenin ağaçların türü, rengi ve biçimi hakkındaki soruları, öğrencilerin dikkatini “öğrenilecek nesneye” odakladığı için uyarıcı sunma kapsamında değerlendirilir.
[SIK YAPILAN HATALAR:]
Dikkat Çekme ve Uyarıcı Sunmayı Karıştırmak
- [Yanlış:] Her soru sormayı “Dikkat Çekme” (Gagne’nin 1. adımı) sanmak.
- [Doğru:] Dikkat çekme dersin en başında, merak uyandırmak için yapılır. Uyarıcı sunma ise içeriğin kendisini sunarken yapılan yönlendirmelerdir.
Gagne’nin modelindeki diğer aşamaların (Örneğin; “Ön Bilgileri Hatırlatma” veya “Öğrenciye Rehberlik Etme”) bu soruda nasıl elendiğini daha detaylı incelememi ister misin?