serler
nları
Gagne’nin oluştumuş olduğu Ögretim Etkinier Modellne
göre öğrenmeler belli bir hiyerargiye gốre dizilmitr.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi en basit zihinsel
beceri olarak kabul edilmektedir?
A) İşaret öğrenme
Ayırt etmeyi öğrenme
C) Jlke öğrenme
D) Sözel iljşkilendirme
E) Problem çözmeyi öğrenme
REDMI NOTE 13 PRO 5G
03/07/2026 18:58
Gagne’nin Öğrenme Hiyerarşisine Göre En Basit Öğrenme Düzeyi
Gagne’nin Öğrenme Hiyerarşisi modeline göre, öğrenmeler basitten karmaşığa doğru sekiz basamaklı bir hiyerarşi içinde gerçekleşir. Soruda bu hiyerarşinin en temelindeki, yani en basit zihinsel beceri sorulmaktadır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A: İşaret Öğrenme
Gagne’nin hiyerarşisinin ilk ve en basit basamağıdır. Bu düzeyde birey, uyarıcılara karşı basit ve istemsiz tepkiler verir (Klasik Koşullanma gibi). Zihinsel süreçlerin en temel seviyesidir.
Adım 2 — Seçenek B: Ayırt Etmeyi Öğrenme
Hiyerarşinin orta düzeylerindedir (5. basamak). Nesneler arasındaki farkları ayırt etmeyi içerir. İşaret öğrenmeye göre çok daha karmaşıktır.
Adım 3 — Seçenek C: İlke Öğrenme
Hiyerarşinin 7. basamağıdır. Kavramlar arasındaki ilişkileri ve kuralları anlamayı gerektirir. Oldukça karmaşık bir zihinsel beceridir.
Adım 4 — Seçenek D: Sözel İlişkilendirme
Hiyerarşinin 4. basamağıdır. Kelimeler arasında bağ kurmayı içerir. İşaret öğrenmeden sonra gelen zincirleme ve uyarıcı-tepki öğrenmelerinden daha üsttedir ancak hiyerarşinin tabanı değildir.
Adım 5 — Seçenek E: Problem Çözmeyi Öğrenme
Hiyerarşinin en üst (8. basamak) noktasıdır. En karmaşık zihinsel beceri olarak kabul edilir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. İşaret Öğrenme — En basit, en temel basamak (1. Basamak).
B. Ayırt Etmeyi Öğrenme — Zihinsel becerilerin başlangıcı (5. Basamak).
C. İlke Öğrenme — Üst düzey zihinsel beceri (7. Basamak).
D. Sözel İlişkilendirme — Temel sözel beceri (4. Basamak).
E. Problem Çözmeyi Öğrenme — En karmaşık basamak (8. Basamak).
Adım 7 — Final Doğrulama
Gagne’nin hiyerarşisi sırasıyla şöyledir: 1. İşaret Öğrenme, 2. Uyarıcı-Tepki, 3. Zincirleme, 4. Sözel İlişkilendirme, 5. Ayırt Etme, 6. Kavram Öğrenme, 7. İlke Öğrenme, 8. Problem Çözme. Bu durumda listenin en başındaki madde en basit olandır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A) İşaret öğrenme
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Gagne Hiyerarşisi
- Tanım: Öğrenmenin basitten karmaşığa giden bir sıra izlemesi gerektiğini savunan modeldir.
- Bu problemde: Soruda “en basit” olan istendiği için hiyerarşinin en altındaki basamağa bakılmıştır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Zihinsel Beceri Kavramını Yanlış Yorumlamak
- Yanlış: Ayırt etmeyi öğrenmenin zihinsel becerilerin başlangıcı olduğu için onu en basit sanmak.
- Doğru: Gagne’ye göre hiyerarşinin tamamı bir “öğrenme” sürecidir ve İşaret Öğrenme her şeyin temelindeki en basit yapıdır.
Bu hiyerarşinin en karmaşık basamağı olan “Problem Çözme” ile ilgili bir örnek soru incelemek ister misin?