Bu sorunun cevabı ne
Furkan 67. Ayette hangi tutum vurgulanmıştır?
Cevap:
Furkân Suresi 67. ayette, ne israf (aşırı harcama) ne de cimrilik (aşırı tutumlu davranma) yapmadan, itidalli (ölçülü ve dengeli) bir harcama ve davranış tutumu vurgulanır. Bu ayet, hayatın genelinde orta yolu benimsemeyi öğütlemekte; hem maddi harcamalarda hem de günlük yaşamın diğer alanlarında dengeli olma ilkesini hatırlatmaktadır.
Bu ilke, Kur’an’ın birçok yerinde tekrar eden “İfrat ve tefritten kaçınma (aşırı uçlarda bulunmama)” mesajının bir yansımasıdır. Amaç, Allah’ın verdiği nimetleri gereğince kullanmak ve sorumluluk bilinciyle davranmaktır. Ayet özellikle harcamalar üzerinden örneklendirilse de, yaşamın genelindeki tavır ve tutumlar için de yol göstericidir.
Önemli Terimler ve Anlamları
- İsraf: Gerekli dengeleri gözetmeksizin aşırı harcamak veya malı gereksiz yere heba etmek.
- Cimrilik: Sahip olunan imkânları hakları gözetmeksizin kısarak, aşırı tutumlu davranmak veya paylaşmaktan kaçınmak.
- İtidal (Orta Yol): Aşırılık ve yetersizlik uçlarından uzak durarak dengeli hareket etme tavrı.
Furkân 67. Ayetten Çıkarılabilecek Dersler
- Denge ve Ölçü: Ayetteki en temel mesaj, maddi ve manevi açıdan dengeye sahip olmaktır.
- Sorumluluk Bilinci: İsraf etmeden veya cimriliğe kaçmadan harcama yapmak, kişinin elindeki nimetlerin hesabını verebileceğini kabul ettiğini gösterir.
- Toplumsal Dayanışma: Dengeli harcayan kişi, hem kendi ihtiyaçlarını hem de çevresindeki insanların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak elindekini paylaşabilir.
Konunun Özeti Tablosu
| Kavram | Tanım | Ayetteki Vurgusu |
|---|---|---|
| İsraf | Aşırı veya gereksiz harcama | Kaçınılması gereken aşırı tutum |
| Cimrilik | Sahip olduğu maddi/manevi imkânı aşırı şekilde sakınma veya paylaşmama | Benzer şekilde uzak durulması gereken bir tutum |
| İtidal (Denge) | Ölçülü, orta yolda kalma | Tavsiye edilen erdemli tutum |
| Sonuç | Denge, ölçü ve sorumluluk | Furkân 67. ayetin mesajı |
Kısa Özet
Furkân Suresi 67. ayet, kişinin harcamalarında denge ve ölçü gözetmesini emreder. İsraf ve cimrilikten uzak kalarak itidali korumak, Kur’an’ın genel öğretisinde vurgulanan hayati bir tutumdur. Bu tavır, sadece ekonomik değil ahlaki ve toplumsal yaşamı da olumlu yönde şekillendirir.