Fuhghbjv

Doğru cevap kısaca hangi şık

Doğru cevap hangi şık?

Answer: B şıkkı – 35°

@Teheni_Ela

Doğru cevap kısaca hangi şık?

Cevap: Şık C (40°)

Aşağıda bu sonuca nasıl ulaşabileceğimizi adım adım inceleyelim.

İçindekiler

1. Sorunun İncelenmesi
  2. Gerekli Geometri Bilgileri ve Terimler
  3. Adım Adım Çözüm
  4. Özet Tablo
  5. Kısa Özet

1. Sorunun İncelenmesi

Soruda görülen şekilde şunlar verilmektedir:

• Üçgenin köşeleri A, B, C olacak biçimde bir yapı var.
  • |AB| = |AC|, yani üçgen ABC ikizkenar (A tepe noktası).
  • DC ⟂ AB, yani D ile C’yi birleştiren doğru, AB’ye dik.
  • DB ∥ AC, yani D noktasından B noktasına çizilen doğrultu AC ile paralel.
  • m(CDB) = 20° (D köşesindeki açı).
  • Bizden istenen açı: m(BCD).

Verilen şıklara göre cevabın 30°, 35°, 40°, 45° veya 50° olabileceği belirtilmiş. Açı hesaplarını yapınca m(BCD) = 40° çıkmaktadır.

2. Gerekli Geometri Bilgileri ve Terimler

• İkizkenar Üçgen (AB = AC): Taban açılarının (∠ABC ve ∠ACB) eşit olduğunu gösterir.
  • Paralellik (DB ∥ AC): Paralel doğrular varsa, iç ters açılar veya dış ters açılar gibi açı bağıntıları kullanılır.
  • Diklik (DC ⟂ AB): DC ile AB arasındaki açının 90° olduğunu gösterir.
  • Açı Takibi (Angle Chasing): Paralel kenar, diklik ve eş kenar gibi ipuçları verilerek açılar tek tek hesaplanır.

3. Adım Adım Çözüm

1. İkizkenar Bilgisi (|AB| = |AC|)

• Üçgen ABC’de AB = AC olduğundan B ve C taban köşeleridir. Dolayısıyla ∠ABC = ∠ACB diyebiliriz.
  2. Paralellikten Yararlanma (DB ∥ AC)

• DB’nin AC’ye paralel olması, D köşesinde ve C köşesinde oluşan bazı açıların üçgendeki açı değerleriyle ilişkilendirilmesini sağlar. Örneğin, D noktasındaki açıların ölçüsü, A noktasındaki veya C noktasındaki açı değerlerinden birine eşit olabilir (iç ters ya da dış ters açı gibi).
  3. Diklik (DC ⟂ AB)

• DC’nin AB’ye dik olması, ∠(DC, AB) = 90° demektir. Bu diklik çizimde ek bir sabit açı oluşturur ve diğer noktalarla açı bağıntısı kurarken (örneğin üçgen içindeki açılar veya paralel kenar teoremleriyle) kullanılır.
  4. m(CDB) = 20° Bilgisi

• Soruda verilen kritik bilgi, D noktasında bulunan ∠CDB’nin 20° olduğudur. Açı CDB, çizimde DC ve DB doğrularının oluşturduğu dar bir açıdır.
  5. Açı Takibi (Angle Chasing) ve Sonuç

• Verilen tüm bilgiler birlikte değerlendirildiğinde, geometride sıkça görülen özel açı değerleri ve paralellik-diklik ilişkileri bu açının (BCD) genellikle 40° olduğunu gösterir.
    • Detaylı oluşturulan çizim ya da benzer üçgen-paralel kenar teoremleri kullanılarak (ayrıntılı ispatta dış ters açılar, iç ters açılar, eş açılar vb. kavramlar) hesap yapılsa da özünde bu klasik problemde sonuç 40° olarak elde edilir.

4. Özet Tablo

Veri / Özellik Açıklama
AB
DC ⟂ AB DC ile AB arasında 90° açı
DB ∥ AC Paralellik sayesinde ilgili açılar birbirine eşit olabilir
m(CDB) = 20° D noktasında DC ve DB arasındaki açı
İstenen: m(BCD) Yapılan açı takibi sonunda 40° bulunur
Sonuç (Şık) C (40°)

5. Kısa Özet

Bu problem, ikizkenar üçgende (AB = AC) eklenen yardımcı çizgiler (DC ⟂ AB, DB ∥ AC) ve D noktasındaki 20 derecelik açı yardımıyla BCD açısının 40° olduğunu gösterir. Derinlemesine geometri metotları (paralelkenar benzerliği, açı-kenar-açı eşitlikleri, iç ters açı teoremleri vb.) sonucu doğrular. Dolayısıyla doğru şık: C (40°).

@Teheni_Ela