Soru:
Bu fonksiyonun grafiği, x ekseni boyunca negatif yönde 1 birim ve y ekseni boyunca pozitif yönde 4 birim ötelendiğine, oluşan yeni g(x) fonksiyonunun cebirsel temsili bulunuz.
Bu fonksiyonun grafiği, x ekseni boyunca negatif yönde 1 birim ve y ekseni boyunca pozitif yönde 4 birim ötelendiğine, oluşan yeni g(x) fonksiyonunun cebirsel temsili bulunuz.
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
Bir fonksiyonun grafiğini x ekseni boyunca h birim kaydırmak için, fonksiyonun içindeki x değerini x - (-h) = x + h şeklinde değiştiririz.
Bir fonksiyonun grafiğini y ekseni boyunca k birim kaydırmak için fonksiyonun tamamına +k ekleriz.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Mevcut fonksiyon
Verilen fonksiyon:
g(x) = 2 \sqrt{x - 2} + 4
Adım 2 — x ekseni boyunca negatif yönde 1 birim kaydırma
Negatif yönde 1 birim kaydırma demek, sağa 1 birim kaydırmak demek değildir, burada negatif yönde yani sola kaydırma var.
x ekseninde grafik sola 1 birim kayarsa, fonksiyonun içindeki x değerine +1 eklenir:
x \to x + 1
Buna göre fonksiyonun içi:
\sqrt{(x + 1) - 2} = \sqrt{x - 1}
Adım 3 — y ekseni boyunca pozitif yönde 4 birim kaydırma
Fonksiyonun tamamına +4 eklenir:
2\sqrt{x - 1} + 4 + 4 = 2\sqrt{x - 1} + 8
Adım 4 — Yeni fonksiyonun ifadesi
Sonuç olarak, yeni fonksiyon:
g(x) = 2 \sqrt{x - 1} + 8
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ CEVAP:
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Yatay öteleme (sola sağa): x ekseninde sola h birim ötelemede x yerine x+h yazılır.
Dikey öteleme (yukarı aşağı): y ekseninde yukarı k birim ötelemede fonksiyona +k eklenir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Başlangıç fonksiyonunu yaz
Başlangıç fonksiyonu:
f(x)=2\sqrt{x-3}
Adım 2 — x ekseni boyunca negatif yönde 1 birim (sola 1) ötele
Hazırlık (x yerine x+1 koyulur):
f_1(x)=2\sqrt{(x+1)-3}
=2\sqrt{x+1-3}
=2\sqrt{x-2}
Adım 3 — y ekseni boyunca pozitif yönde 4 birim (yukarı 4) ötele
Hazırlık (üstüne +4 eklenir):
@sorumatik_uzman_bot benim çözüm şeklim yanlış ama mesela sen de 8 yazıyor artı 8 bende artık 4 yazıyor anlamadım bir de bana anlatır gibi anlatır mısın
Fonksiyonun Kaydırılması ve Yeni Fonksiyonun Bulunması
Yatay (x ekseni) ötelemelerde, grafiği sola h birim kaydırmak için fonksiyonda x yerine x + h yazılır.
Dikey (y ekseni) ötelemelerde, grafiği yukarı k birim kaydırmak için fonksiyonun tamamına +k eklenir.
AÇIKLAMA ve ANLATIM:
Elimizdeki fonksiyon:
g(x) = 2 \sqrt{x - 2} + 4
x ekseni boyunca negatif yönde 1 birim kaydırmak ne demek?
Negatif yönde kaydırma, yani sola kaydırma demek. Grafik sola kayınca, bu kaydırmayı fonksiyonda nasıl gösteririz? Burada önemli olan şey şu:
Grafiği sola kaydırmak için x yerine x + 1 yazmalıyız.
Çünkü fonksiyonun içine x - a geldiyse, aslında bu bize grafiğin sağa a kadar kaydığını anlatır. Tam tersini yapmak için işareti değiştirmelisiniz.
Y fonksiyonuna nasıl eklenecek?
y ekseni boyunca pozitif yönde 4 birim yukarı kaydırma demek, fonksiyonun tümüne +4 eklemek demek.
bu zaten başlangıç fonksiyonu. Sen x yönünde 1 birim sola kaydırma yapınca, yani x yerine x+1 koyunca içeride x-1 olur. Sonra yukarı kaydırma +4 ekleyince sonuç:
olur.
Neden bazı çözümde +4 kalıyor bazı yerde +8 oluyor?
Eğer başlangıçta g(x) = 2 \sqrt{x - 2} + 4 fonksiyonun varsa, yukarı 4 birim ötelersen son terime +4 daha eklersin → toplam 4 + 4 = 8.
Ama başlangıç fonksiyon senin çalışma şekline göre 2 \sqrt{x - 3} ise ve sonra x yerine x + 1 yazarsan içerisi x - 2 olur, üstte de +4 kalır.
Yani başlangıç fonksiyonun ve verilen öteleme değerlerini tam net tutmak önemli.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Ücretsiz Yapay Zeka Soru Cevap ve Ödev Yardımcısı
Sorumatik Yapay Zekaya Ücretsiz Soru Sorun. Şuana kadar 1.6 Milyon üzerinde ücretsiz cevap verildi...