Yapılan bir deneyde, bir grup öğrenci X, Y ve Z aynalarını kullanarak bazı görüntülerin özelliklerini inceliyorlar. Öğrenciler; ilk olarak bir cismi, X aynasının önüne koyduklarında görüntünün ters ve cisme göre daha büyük olduğunu gözlemlerken ardından Y aynasının önüne yerleştirdikleri cisimlerin ise sadece düz ve cisimler ile aynı boyutta görüntülerinin oluştuğunu gözlemlemiştir. Son olarak Z aynasının önüne bir cisim yerleştiren öğrenciler, cismin bu aynadaki görüntüsünün cisme göre düz ve küçük olduğunu fark etmişlerdir. Buna göre deneyde kullanılan X, Y ve Z aynalarının türleri aşağıdakilerin hangisindeki gibi olabilir?
Cevap:
Bu soruda, verilen bilgilerden yola çıkarak aynaların türünü belirlemek gerekiyor.
Adım 1: X Aynası
- X aynasında görüntünün ters ve daha büyük olduğu belirtilmiş. Bu özellikler genellikle Çukur aynada görülür. Çünkü çukur aynalar, odak noktası ile tepe noktası arasında bulunan cisimlerin görüntülerini ters ve büyütülmüş olarak verir.
Adım 2: Y Aynası
- Y aynasında görüntünün düz ve cismin boyutlarıyla aynı olduğu belirtilmiş. Bu da Düzlem aynanın özelliğidir. Düzlem aynalar cisimleri düz ve birebir boyutta gösterir.
Adım 3: Z Aynası
- Z aynasında görüntünün düz ve küçük olduğu belirtilmiş. Bu tür görüntü sadece Tümsek aynalarda oluşur. Tümsek aynalar cisimleri düz ama küçültülmüş olarak gösterir.
Sonuç:
Verilen bilgileri sıraladığımızda, aynaların türleri şunlar olabilir:
- X: Çukur
- Y: Düzlem
- Z: Tümsek
Bu tanımlara en uygun seçenek A şıkkıdır.
Final Cevap:
A) X: Çukur, Y: Düzlem, Z: Tümsek