DEĞERLENDİRE
726 39
Yanda verilen robotun
fiyatına gõre aşağidakiler-
den hangisi yanlstr?
A6nın basamak değeri 6dir
O0 Bonda bicier basada
SE rakasnı vardır.
cg’un sayı dege0-09 dur
Vo) Onlar basamağında 7
kamı ardır.
Robotun Fiyatına Göre Basamak Analizi
Görseldeki robotun üzerinde yazan fiyatı incelediğimizde sayının 726,39 TL olduğunu görüyoruz. Bu ondalık gösterimi basamaklarına ayırarak seçenekleri değerlendirelim.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A’yı Analiz Et
Sayıdaki “6” rakamı birler basamağındadır. Birler basamağındaki rakamın basamak değeri, rakamın kendisi ile 1’in çarpımıdır (6 \times 1 = 6). Bu ifade doğrudur.
Adım 2 — Seçenek B’yi Analiz Et
Virgülden sonraki ilk basamak onda birler basamağıdır. Sayımızda virgülden hemen sonra “3” rakamı bulunmaktadır. Ancak seçenek, onda birler basamağında “8” olduğunu iddia etmektedir. Bu ifade yanlıştır. (Görselde sayının sonu 39 olarak görünmektedir).
Adım 3 — Seçenek C’yi Analiz Et
Sayıdaki “9” rakamı yüzde birler basamağındadır. Dikkat: Seçenekte “sayı değeri” ifadesi geçmektedir. Bir rakamın sayı değeri her zaman rakamın kendisine eşittir. Dolayısıyla 9’un sayı değeri 9’dur. Eğer “basamak değeri” deseydi 0,09 olurdu. Bu seçenek teknik olarak kafa karıştırıcı olsa da, sayı değeri basamak değerine eşitlenemez.
Adım 4 — Seçenek D’yi Analiz Et
Sayıdaki “2” rakamı onlar basamağındadır. 726 sayısında 7 yüzlük, 2 onluk ve 6 birlik bulunur. Bu ifade doğrudur.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. 6’nın basamak değeri 6’dır — DOĞRU (Birler basamağı).
B. Onda birler basamağında “8” rakamı vardır — YANLIŞ (Onda birler basamağında “3” vardır).
C. 9’un sayı değeri 0,09’dur — YANLIŞ (Sayı değeri 9’dur, 0,09 basamak değeridir).
D. Onlar basamağında “2” rakamı vardır — DOĞRU.
Not: Soruda iki yanlış ifade göze çarpmaktadır (B ve C). Ancak B seçeneği basamak bilgisini tamamen yanlış verirken, C seçeneği terim karmaşası yaratmaktadır. Genellikle bu tür sorularda doğrudan basamak hatası olan B ön plana çıkar.
Adım 6 — Final Doğrulama
726,39 sayısında:
- 7: Yüzler basamağı
- 2: Onlar basamağı
- 6: Birler basamağı
- 3: Onda birler basamağı
- 9: Yüzde birler basamağı
Onda birler basamağında 8 değil, 3 rakamı vardır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B (Onda birler basamağında “8” rakamı vardır)
Bu ondalık sayıyı basamak değerlerine göre çözümlememi ister misin?
Robotun Fiyatına Göre Seçenek Analizi
Görselde robotun üzerinde yazan fiyat 726,39 TL’dir. Bu sayıyı basamaklarına ayırarak hangi ifadenin yanlış olduğunu birlikte inceleyelim.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A’yı Analiz Et
“6” rakamı birler basamağında yer almaktadır. Birler basamağındaki bir rakamın basamak değeri kendisidir (6 \times 1 = 6). Bu ifade doğrudur.
Adım 2 — Seçenek B’yi Analiz Et
Virgülden sonraki ilk basamak onda birler basamağıdır. Sayımızda (726,39) virgülden hemen sonra gelen rakam 3’tür. Seçenek ise bu basamakta “8” olduğunu iddia etmektedir. Bu ifade yanlıştır.
Adım 3 — Seçenek C’yi Analiz Et
Sayıdaki “9” rakamı yüzde birler basamağındadır. Seçenekte “9’un sayı değeri 0,09’dur” denilmiş. Bir rakamın sayı değeri her zaman rakamın kendisidir (yani 9’dur). 0,09 ise bu rakamın basamak değeridir. Terimler karıştırıldığı için bu ifade de yanlıştır.
Adım 4 — Seçenek D’yi Analiz Et
“2” rakamı onlar basamağında bulunmaktadır (726 sayısında 7 yüzlük, 2 onluk, 6 birlik vardır). Bu ifade doğrudur.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. 6’nın basamak değeri 6’dır — DOĞRU
B. Onda birler basamağında “8” vardır — YANLIŞ (3 rakamı vardır)
C. 9’un sayı değeri 0,09’dur — YANLIŞ (Bu basamak değeridir, sayı değeri 9’dur)
D. Onlar basamağında “2” rakamı vardır — DOĞRU
Not: Soruda hem B hem de C seçeneklerinde bilgi hatası bulunmaktadır. Ancak B seçeneği doğrudan rakamın konumunu yanlış bildirdiği için temel yanlış olarak kabul edilir. C seçeneğinde ise sayı değeri ve basamak değeri kavramları yer değiştirmiştir.
Adım 6 — Final Doğrulama
726,39 sayısının basamak tablosu şöyledir:
- 7: Yüzler Basamağı
- 2: Onlar Basamağı
- 6: Birler Basamağı
- 3: Onda Birler Basamağı
- 9: Yüzde Birler Basamağı
Onda birler basamağında 8 rakamı bulunmamaktadır.
CEVAP: B (Onda birler basamağında “8” rakamı vardır)
Bu ondalık sayının tam kısmını ve ondalık kısmını ayrı ayrı toplamamızı ister misin?
Cevabı uzun değil de kısaca yaz
Görseldeki robotun fiyatı olan 726,39 sayısını basamaklarına ayırarak hızlıca inceleyelim:
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Sayıyı Basamaklarına Ayıralım
- 7: Yüzler basamağı
- 2: Onlar basamağı
- 6: Birler basamağı
- , (Virgül)
- 3: Onda birler basamağı
- 9: Yüzde birler basamağı
Adım 2 — Seçenekleri Kontrol Edelim
- A) 6 birler basamağında, değeri 6’dır. (Doğru)
- B) Onda birler basamağında 3 vardır, seçenek “8” diyor. (Yanlış)
- C) 9’un sayı değeri 9’dur, seçenek “0,09” (basamak değeri) diyor. (Yanlış)
- D) 2 onlar basamağındadır. (Doğru)
CEVAP: B (Onda birler basamağında 8 değil, 3 rakamı vardır.)
Not: Soruda hem B hem de C seçenekleri hatalı bilgi içermektedir. Ancak B seçeneği rakamı tamamen yanlış verdiği için genellikle ana yanlış olarak işaretlenir.
Basamak değeri ile sayı değeri arasındaki farkı kısaca özetlememi ister misin?