10 tane yeterlik fiili ile ilgili kelime
Fiilde Yapı: 10 Yeterlik Fiiliyle İlgili Kelime
Yeterlik fiilleri, bir işin yapılabilmesi veya bir hareketin gerçekleşebilme yetisini ifade eden fiillerdir. Türkçede bu yetenek, fiile getirilen “-ebil/-abil” ekleriyle sağlanır. Aşağıda 10 farklı yeterlik fiili örneği verilmiştir:
| Yeterlik Fiili | Anlamı (Ne ifade eder?) | Örnek Cümle |
|---|---|---|
| Yapabilmek | Bir şeyi yapma yeteneği. | “Ben bu soruyu tek başıma yapabilirim.” |
| Gidebilmek | Bir yere gitme becerisinin mümkün olması. | “Yarın toplantıya erken gidebilirim.” |
| Koşabilmek | Koşma yeteneğini ifade eder. | “Hızlı olursam maratonda daha iyi koşabilirim.” |
| Anlayabilmek | Bir şeyi kavrama veya çözebilme yetisi. | “Bu konuyu birkaç kez okuyarak anlayabilirim.” |
| Söyleyebilmek | Bir şeyi ifade etme kapasitesi. | “Doğru zamanı bulursam fikrimi söyleyebilirim.” |
| Yüzebilmek | Yüzme becerisini ifade eder. | “Havuzda uzun süre yüzebilirim.” |
| Yazabilmek | Yazma eylemini gerçekleştirme yeteneği. | “Bu konuyla ilgili bir makale yazabilirim.” |
| Kullanabilmek | Bir şeyden yararlanma veya onu kontrol etme yetisi. | “Bu bilgisayarı kolayca kullanabilirim.” |
| Çözebilmek | Bir problemi çözme yeteneğinin olması. | “Matematikte zor soruları rahatça çözebilirim.” |
| Görebilmek | Görme yetisinin mümkün olduğunu ifade eder. | “Büyük harflerle yazılmış yazıları kolayca görebilirim.” |
Yeterlik Fiilinin Dilbilgisi Özellikleri:
- Ek Kullanımı: Fiillerin sonuna getirilen “-ebil/-abil” yapım eki ile oluşturulur.
- Örnek: Yaz → Yazabilmek
- Olumsuzu: Olumsuz hâli fiilin ardından gelen “-emez/-amaz” ekleriyle sağlanır.
- Örnek: “Gidemem”, “Söyleyemezsin”
- Soru Hâli: Fiilin soru hâli “-ebilir mi/-abilir mi” şeklindedir.
- Örnek: “Çözebilir misin?”
Yeterlilik Fiili ile İlgili Ekstra Bilgiler:
Fiillerin yeterlik çekimleri Türkçe dilbilgisinde farklı zaman kipleri ve kişilerde de kullanılabilir. Aşağıdaki tablo, farklı kullanım biçimlerini özetler.
| Kip | Fiil Örneği (Yapabilmek) | Cümle |
|---|---|---|
| Geniş Zaman | Yapabilirim | “Onu her zaman yapabilirim.” |
| Geçmiş Zaman | Yapabildim | “Bu sınavda beklediğimden iyi yapabildim.” |
| Şimdiki Zaman | Yapabiliyorum | “Bugün oldukça verimli çalışıyorum, her şey yapabiliyorum.” |
| Gelecek Zaman | Yapabileceğim | “İleride her şeyi daha iyi yapabileceğim.” |
| Gereklilik | Yapabilmeliyim | “Daha planlı bir şekilde çalışmayı yapabilmeliyim.” |
Eğer başka bir sorunuz varsa, yeterlik fiilleri konusunda daha detaylı bilgiler de sağlayabilirim.
@Huseyin_Arici