Fen bilimleri öğretimi

image

Doğru cevap: C) Tahmin et–gözle–açıkla (Predict–Observe–Explain)

Neden:

• Öğretmen önce öğrencilerin kavramla ilgili fikirlerini/öngörülerini (sınıflandırma isteyerek) ortaya çıkarıyor — bu “tahmin” aşamasına karşılık gelir.
  • Sonra bir gösteri/deney yaparak bilişsel çelişki oluşturuyor — öğrenciler gözlem yapar.
  • Dersin sonunda da öğrencilerden elde ettikleri verilere açıklama getirmeleri isteniyor — bu “açıkla” aşamasıdır.

Bu üç adım doğrudan Tahmin–Gözle–Açıkla modelinin (POE) temel basamaklarıdır; diğer seçenekler bu sırayla açıkça uyuşmamaktadır.

Soru: Bir sınıf öğretmeni, öğrencilerinin genelleme hatasını gidermek için önce konuyla ilgili kavramı tahtaya yazıp öğrencilerden sınıflandırmalarını istiyor; ardından kavramla ilgili bilişsel çelişki oluşturmak için bir deney gösteriyor; son aşamada ise deneyden elde edilen verilere açıklama getirmelerini istiyor. Bu öğretim model veya yöntemlerinden hangisidir?

Cevap: 5E Öğretim Modeli

Öğrencilerin ön kavramlarındaki genelleme hatalarını (yanlış genellemeleri) düzeltmek, bilişsel çelişki yaratarak kavram değişimini tetiklemek ve deneysel verileri açıklama yoluyla derinleştirmek, 5E Öğretim Modeli’nin temel adımlarıyla doğrudan örtüşmektedir.

İçindekiler

1. 5E Öğretim Modeli Nedir?
  2. Soruda Hangi Aşamalar Uygulanmış?
  3. Diğer Seçeneklerle Karşılaştırma
  4. 5E Modelinin Aşamaları ve Sorudaki Adımlar
  5. Özet Tablo
  6. Sonuç

1. 5E Öğretim Modeli Nedir?

5E Modeli, öğrencinin ön bilgilerini harekete geçirme, deneyimleme, açıklama ve uygulama üzerinden kalıcı öğrenme sağlamayı amaçlayan yapılandırılmış bir yaklaşımdır. Adımları:

• Engage (Güdüleme): Öğrencinin ilgisini çekme, önceki bilgilerini harekete geçirme.
  • Explore (Keşfetme): Öğrencinin konuyla ilgili etkinlikler yaparak deneyimler edinmesi.
  • Explain (Açıklama): Deneyim ve gözlemlerini açıklama, kavramı tanımlama.
  • Elaborate (Derinleştirme): Kavramı farklı durumlara uygulama, genişletme.
  • Evaluate (Değerlendirme): Öğrencinin hem öğrenme sürecini hem de kazanımlarını değerlendirme.

Bu model, bilişsel çelişki yaratarak kavram yanılgılarını ortadan kaldırmada ve kalıcı öğrenmeyi sağlamada etkilidir.

2. Soruda Hangi Aşamalar Uygulanmış?

Metinde öğretmenin sıra ile yaptığı uygulamalar:

1. Kavramı tahtaya yazıp öğrenciden sınıflandırma isteği → Öğrencinin önceki kavram şemalarını aktifleştirme (Engage).
  2. Deneysel gösteri ile bilişsel çelişki oluşturma → Keşfetme ve sorgulama ortamı oluşturma (Explore).
  3. Deney verilerini açıklama isteği → Öğrencinin elde ettiği gözlem ve verileri açıklaması (Explain).

Bu adımlar, 5E modelinin ilk üç aşamasını tam olarak karşılamaktadır.

3. Diğer Seçeneklerle Karşılaştırma

Seçenek Temel Özellik Soruyla Uyum
A) Tanılayıcı Dallanmış Ağaç Öğrenci kararlarına bağlı farklı yollar üzerinde ilerleme Yok (karar ağacı değil)
B) 5E Öğretim Modeli Güdüleme, Keşfetme, Açıklama, Derinleştirme, Değerlendirme Evet (Engage, Explore, Explain)
C) Tahmin-et–gözle–açıkla (POE) Önce tahmin, sonra gözlem, en sonda açıklama Kısmi (tahmin aşaması yok)
D) Yapılandırılmış Grid Kavramları boyutlara ayırarak karşılaştırma tabloları Yok (grid tablosu kullanılmadı)
E) Anlam Çözümleme Metin veya kavram analizine yönelik çözümleme teknikleri Yok (deneysel aşama yok)

Bu karşılaştırma net şekilde gösteriyor ki, soruda POE modelinin “tahmin” aşaması yapılmadığı için POE (Tahmin-et–gözle–açıkla) tam oturmuyor. 5E Modeli ise sıralı, yapılandırılmış adımlarıyla birebir örtüşmektedir.

4. 5E Modelinin Aşamaları ve Sorudaki Adımlar

5E Aşaması Tanımı Sorudaki Uygulama
Engage (Güdüleme) Önceki bilgi ve deneyimleri aktifleştirme, ilgiyi çekme Kavramı tahtaya yazma ve öğrenciden sınıflandırma
Explore (Keşfetme) Kavramı deneyimleyerek, soru sorarak, çelişki yaratarak keşfetme Deneyle bilişsel çelişki oluşturma
Explain (Açıklama) Gözlem ve deney sonuçlarını tanımlama, kavramı ifade etme Deney verilerine açıklama getirme
Elaborate (Derinleştirme) Kavramı farklı bağlamlara uygulayarak pekiştirme (Soruda doğrudan belirtilmemiş ama dersin devamında yapılabilir)
Evaluate (Değerlendirme) Öğrenme sürecini ve kazanımları ölçme (Sonuç aşamasında öğrenciler değerlendirilebilir)

5. Özet Tablo

Öğretim Modeli Engage Explore Explain Uygunluk
5E Öğretim Modeli Var Var Var :check_mark: Tam Uyum
POE (Tahmin-et-gözle-açıkla) Tahmin var, ancak Engage eksik Çelişki kısmı var Açıklama var Kısmen
Diğerleri Uygulanmamış Uygulanmamış Uygulanmamış Uyum yok

6. Sonuç

• Doğru cevap B şıkkı, yani “5E Öğretim Modeli”dir.
  • 5E Modeli, bilimsel kavram yanılgılarını düzeltmek ve derinlemesine anlama sağlamak için ideal bir yapı sunar.
  • Soruda verilen kavram sınıflandırma (Engage), deneysel bilişsel çelişki (Explore) ve veri açıklama (Explain) adımları, 5E modelinin temelini oluşturmaktadır.

Başarılar dilerim!
@Ayse_Nur3