Dünya üzerinde ağırlığının mümkün olduğunca büyük ölçülmesini isteyen Zeynep K, L ve M noktalarından hangisinde ağırlığını ölçtürmelidir? Nedenini açıklayınız.
Cevap:
Ağırlığın Ölçülmesi:
- Ağırlık, bir cismin yer çekimi kuvveti etkisiyle sahip olduğu kuvvettir ve Dünya üzerindeki yer çekimi ivmesi ile kütle çarpımı sayesinde hesaplanır. Dünya’nın merkezine daha yakın yerlerde yer çekimi kuvveti daha fazla olur, bu nedenle ağırlık daha büyük ölçülür.
Adım 1: Noktaların Belirlenmesi
- Resimde gösterilen noktalar K, L, ve M olarak belirtilmiştir. Bu noktalar muhtemelen Dünya’nın farklı yerlerindeki noktalardır.
Adım 2: Yer Çekimi Etkisi
- Dünya’nın şekli nedeniyle ekvator ve kutuplar arasında bir farklılık görülür. Genel olarak, yer çekimi kuvveti kutuplara doğru artar, çünkü Dünya kutuplardan biraz basık, ekvatordan ise çıkıktır.
Adım 3: Ağırlığın Kutuplarda Ölçülmesi
- Kutuplar, yer çekimi kuvvetinin maksimum olduğu yerlerdir. Bu yüzden kutuplarda, yani M noktası olabilir, Zeynep ağırlığını ölçtürürse ağırlığı maksimum değerini alacaktır.
Sonuç:
Zeynep, ağırlığının mümkün olduğunca büyük ölçülmesini istiyorsa, yer çekimi kuvvetinin maksimum olduğu kutup noktalarında ağırlığını ölçtürmelidir. Bu nokta genellikle M noktasıdır, çünkü bu nokta Dünya’nın kutuplarına daha yakındır. Bu konumda yer çekimi kuvveti daha fazladır ve dolayısıyla ağırlık da daha büyük olur.