✔ FEN BiİMLERİ YAYINLARI Muhabir: Fitterinizde rgioin kutfanimina yönlik farke yorumlar yapiliyor Bu kouda ne söylernek

Soru:
mbere
*Toplam
oim
msedi
weler
u
aklarina
uydu
alernin
nek
alan
pt
len
:check_mark: FEN BiİMLERİ YAYINLARI
Muhabir: Fitterinizde rgioin kutfanimina yönlik farke
yorumlar yapiliyor Bu kouda ne söylernek sternini
Yönetmen: lgrğr sahnenin duyqusunu belirfermek
icin kullannm. le mekânda tek kaynakle düşok 1gik
kullanarak karakteri öne çikarınım, diş mekânda ise
yumuşak doğal işiği lercih ederim. Bu sayede sahne,
izleyiciyt gereksiz ayrıntulardan arnndiran, sade bir
görünüm kazanır
Muhabir: Mekân düzeni ve konuşma biçiminiz
de alişilmişın dişinda bulunuyor. Burları nasil ele
aiyorsunuz?
Yönetmen: Mekånda karakterle çevresi arasındaki
mesafeyi vurgulamak için düzenlemeler yaparım
Konuşmalarda ise uzun tiratlar yenine kisa ve ölçülü
replikleri kulanırim, bazen söylenmeyen kisim
Söylenenden daha etkili olur.
Bu diyaloğa göre aşağıdakilerden hangisi
yönetmenin sanat anlaytş \int yansitır?
A) lç mekānda düşük 1şık kullanıp karakteri öne
çikaran, mekânı dưyguyu destekleyecek biçimde
düzenleyen ve konuşmaları kisa tutan bir anlatım
B) Diş mekânda parlak yapay işik kullanip sahneyi
C) Mekâni eşya ve ayrıntıilarla doldurup karakteri
çevresel nesneler űzerinden tanimlayan bir anlatım
D) Konuşmalart uzun tiratlarla sürdüren ve iç mekânda
her yeri aynı derecede aydınlatan bir anlatım
E) Oyuncu performansına odaklanıp tşiğI geri planda
birakan ve mekán düzenini önemsemeyen bir
anlatım

Soru Fotoğrafı:

Bu diyaloğa göre aşağıdakilerden hangisi yönetmenin sanat anlayışını yansıtır?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Yönetmenin ışık kullanımı
Yönetmen, iç mekânda düşük ışık kullanıp karakteri öne çıkarır, dış mekânda ise yumuşak doğal ışık tercih eder. Bu, sahneyi sade ve gereksiz ayrıntılardan arındıran bir görünüm sağlar.

Adım 2 — Mekân düzeni ve konuşma biçimi
Mekân düzeninde karakter ile çevresi arasındaki mesafeyi vurgulamak için düzenlemeler yapar. Konuşmalarda uzun tiratlar yerine kısa ve ölçülü replikler kullanır. Söylenmeyen kısımlar bazen söylenenden daha etkilidir.

Adım 3 — Şıklara karşılık gelen özellikler

• A şıkkı, yönetmenin hem ışık kullanımını, hem mekân düzenini hem de kısa konuşmaları doğru yansıtıyor.
  • B şıkkı, dış mekânda parlak yapay ışık kullanmayı ve hızlı konuşmaları söylüyor, bu yönetmenin dediğiyle uyuşmuyor.
  • C şıkkı, mekânı eşya ve ayrıntılarla doldurmayı ve karakteri çevresel nesneler üzerinden tanımlamayı söylüyor, oysa yönetmen mekânı sade tutmayı tercih ediyor.
  • D şıkkı, uzun tiratlar ve aynı derecede aydınlatmayı savunuyor, yönetmen ise tam tersini söylüyor.
  • E şıkkı, ışığı geri planda bırakmayı ve mekân düzenini önemsememeyi belirtiyor; yönetmenin yaklaşımı buna zıt.

:white_check_mark: CEVAP: A) İç mekânda düşük ışık kullanıp karakteri öne çıkaran, mekânı duyguyu destekleyecek biçimde düzenleyen ve konuşmaları kısa tutan bir anlatım

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Bu diyaloğa göre aşağıdakilerden hangisi yönetmenin sanat anlayışını yansıtır?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A şıkkı: İç mekânda düşük ışık kullanıp karakteri öne çıkaran, mekânı duyguyu destekleyecek biçimde düzenleyen ve konuşmaları kısa tutan bir anlatım.

• Neden doğru/uygun: Yönetmen iç mekânda tek kaynaklı düşük ışık kullanıp karakteri öne çıkardığını; mekânı sade tutup gereksiz ayrıntılardan arındırdığını ve konuşmalarda kısa, ölçülü replikler kullandığını belirtmiştir.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B şıkkı: Dış mekânda parlak yapay ışık kullanıp sahneyi öne çıkaran ve konuşmaları hızlı tutan bir anlatım.

• Neden yanlış: Yönetmen dış mekânda parlak yapay ışıktan ziyade yumuşak doğal ışık tercih ettiğini, parlak yapay ışık kullandığına dair ifade olmadığını söylemiştir.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C şıkkı: Mekânı eşya ve ayrıntılarla doldurup karakteri çevresel nesneler üzerinden tanımlayan bir anlatım.

• Neden yanlış: Yönetmen mekânı sadeleştirip gereksiz ayrıntılardan arındırdığını belirtiyor; eşya ve ayrıntılarla doldurmayı reddediyor.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D şıkkı: Konuşmaları uzun tiratlarla sürdüren ve iç mekânda her yeri aynı derecede aydınlatan bir anlatım.

• Neden yanlış: Yönetmen konuşmalarda uzun tiratlardan kaçınıp kısa replikler kullandığını; iç mekânda tek kaynaklı düşük ışık uyguladığını söylemiştir; dolayısıyla bu seçenek tersini ifade eder.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E şıkkı: Oyuncu performansına odaklanıp ışığı geri planda bırakan ve mekân düzenini önemsemeyen bir anlatım.

• Neden yanlış: Yönetmen hem ışık kullanımına dikkat ettiğini (karakteri öne çıkarma amacıyla) hem de mekân düzenini duyguyu destekleyecek şekilde düzenlediğini belirtmiştir; ışığı ve mekânı önemsemektedir.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: A. İç mekânda düşük ışık kullanıp karakteri öne çıkaran, mekânı duyguyu destekleyecek biçimde düzenleyen ve konuşmaları kısa tutan bir anlatım — Yönetmenin ifadeleriyle doğrudan uyumludur.
:cross_mark: B. Dış mekânda parlak yapay ışık kullanıp sahneyi öne çıkaran ve konuşmaları hızlı tutan bir anlatım — Yönetmenin tercihleriyle çelişir.
:cross_mark: C. Mekânı eşya ve ayrıntılarla doldurup karakteri çevresel nesneler üzerinden tanımlayan bir anlatım — Yönetmen mekânı sade tutar, çelişir.
:cross_mark: D. Konuşmaları uzun tiratlarla sürdüren ve iç mekânda her yeri aynı derecede aydınlatan bir anlatım — Yönetmen kısa replikleri ve tek kaynaklı düşük ışığı savunur, çelişir.
:cross_mark: E. Oyuncu performansına odaklanıp ışığı geri planda bırakan ve mekân düzenini önemsemeyen bir anlatım — Yönetmen ışık ve mekân düzenine önem verir, çelişir.

Adım 7 — Son Doğrulama
Yönetmenin söyledikleri iç mekânda düşük ışıkla karakteri öne çıkarma, mekânı duyguyu destekleyecek şekilde sade düzenleme ve konuşmaları kısa tutma yönündedir; bu nedenle A seçeneği doğrudur.

:white_check_mark: CEVAP: A) İç mekânda düşük ışık kullanıp karakteri öne çıkaran, mekânı duyguyu destekleyecek biçimde düzenleyen ve konuşmaları kısa tutan bir anlatım
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: