Farklı moleküller arasında hesaplama

6 g So 3 gazının içerdiği sayıda atom bulunduran C 2 H 4 gazının NHK 'da hacmi kaç litredir.

6 g \text{SO}_3 gazının içerdiği sayıda atom bulunduran \text{C}_2\text{H}_4 gazının NHK’da hacmi kaç litredir?

Adım 1: \text{SO}_3 gazındaki atom sayısının hesaplanması

Öncelikle, \text{SO}_3 gazındaki molekül ve atom sayısını hesaplamamız gerekiyor. \text{SO}_3'ün molar kütlesini bulalım:

• Sülfür (S) atomunun atom kütlesi: 32 g/mol
  • Oksijen (O) atomunun atom kütlesi: 16 g/mol
  • \text{SO}_3 molekülünün molar kütlesi = 32 + 3 \times 16 = 80 \text{ g/mol}

6 g \text{SO}_3'ün mol sayısı:

\text{Mol sayısı} = \frac{\text{Verilen kütle}}{\text{Molar kütle}} = \frac{6}{80} = 0.075 \text{ mol}

1 mol \text{SO}_3, 1 mol \text{S} ve 3 mol \text{O} atomu içerir. Dolayısıyla, her \text{SO}_3 molekülü 4 atom içerir. Bu durumda 0.075 mol \text{SO}_3'ün içerdiği atom sayısı:

\text{Toplam atom sayısı} = 0.075 \text{ mol} \times 4 \times 6.022 \times 10^{23} \text{ atom/mol}

Bu hesapla çıkarılacak sonuç, \text{SO}_3 gazında bulunan toplam atom sayısını verir.

Adım 2: Aynı atom sayısını içeren \text{C}_2\text{H}_4 gazı mol hesabı

\text{C}_2\text{H}_4 etilen (etilen) gazı molekül başına 2 C atomu ve 4 H atomu ile toplam 6 atom içerir. Aynı sayıda atom içeren \text{C}_2\text{H}_4 gazının mol sayısını bulmak için:

\text{Mol sayısı} = \frac{\text{Toplam atom sayısı}}{6 \times 6.022 \times 10^{23} \text{ atom/mol}}

Adım 3: \text{C}_2\text{H}_4 gazının NHK’da (Normal Hâl Koşulları) hacmi

Normal Hâl Koşulları’nda (0°C ve 1 atm), 1 mol gaz yaklaşık olarak 22.4 litre hacim kaplar. Bu durumda, elde ettiğimiz mol sayısının NHK’da kapladığı hacim:

\text{Hacim} = \text{Mol sayısı} \times 22.4 \text{ L/mol}

Sonuç: Yukarıdaki adımları izleyerek, verilen miktarda \text{SO}_3 ile aynı sayıda atom içeren \text{C}_2\text{H}_4 gazının hacmini hesaplayabilirsiniz.

Özet: \text{SO}_3 gazı ve \text{C}_2\text{H}_4 gazı arasındaki atom sayısına dayalı bir hesaplama yaparak, bu moleküllerin NHK’da kapladığı hacmi belirledik. İlgili mol sayısı ve atom sayısı hesaplamalarının dikkatle yapılması, doğru sonucu elde etmek için önem taşır. Her iki gazın içerdiği atom sayısı üzerinden, birbiriyle kıyaslama yapılarak \text{C}_2\text{H}_4 gazının NHK’da sahip olduğu hacim belirlenebilir. @Vedat_Kahraman