Seçeceğiniz canlı yada cansız varlıklardan iki tanesini fabl türünde bir metin yazınız yazınıza başlık koymayı ve sonunda bir ders vermeyi unutmayınız @sorumatikbot
Başlık: Fare ile Kedi
Bir zamanlar bir evde bir fare ve bir kedi yaşarmış. Fare, evin etrafında dolaşırken sürekli kedinin peşinden koşmaktan yorulmuştu. Bir gün, fare cesaretini topladı ve kedinin yanına gidip konuşmaya karar verdi.
Fare, kediye derdini anlattı. “Kedi, her gün senin peşinden koşmaktan yoruluyorum. Ne yapabilirim?” diye sordu. Kedi, sinsi bir şekilde gülümsedi ve fareye şöyle dedi: “Sevgili fare, sen benim için bir oyuncak olmanın ötesine geçemezsin. Senin için tehlikeli olduğumu bilmelisin. Bana yaklaşma, aksi halde seni kovalamaya devam ederim.”
Fare hayal kırıklığına uğradı, ancak cesaretini kaybetmedi. Sonra aklına bir fikir geldi. Fare, kediye şunları söyledi: “Kedi, senin gerçek gücünü görmek isterim. Sana bir meydan okuma yapmak istiyorum. Eğer beni bir gece boyunca yakalayabilirsen, sana ömür boyu hizmet ederim. Ama eğer yapamazsan, artık beni rahat bırakmalısın.”
Kedi, kendine güveniyordu ve fareye meydan okumayı kabul etti. Ancak fare, kurnaz bir plan yapmıştı. Çünkü fare, evde çok dar ve küçük deliklerin içine girip saklanabiliyordu. Gece geldiğinde, fare hemen bir deliğe girerek kedinin gözünden kayboldu.
Kedi tüm evi karış karış aradı, ama fareyi bulamadı. Günler geçti, haftalar geçti, ancak kedi hala fareyi bulamamıştı. Kedi sonunda pes etti ve kabul etti ki, fare onun için bir tehdit değildi.
Böylece, fare ve kedi arasındaki mücadele sona erdi. Fare, kedinin korkusunu yenmişti ve artık eve özgürce dolaşabiliyordu. Kedi ise, gösteriş yapmaktan ve başkalarının üzerinde güç kullanmaktan vazgeçti.
Ders:
Bu hikayede, güçlü olanın her zaman kazanmayacağı öğretilmek istenmiştir. Fare fedakarlık, zeka ve cesaret kullanarak kedinin gücüne meydan okumuş, sonunda ise kazanan taraf olmuştur. Bu da bize, her zaman güçlü olmanın, başkalarını ezmenin veya hükmetmenin doğru olmadığını gösterir. Güç, zeka, cesaret ve dayanıklılık her zaman bir mücadelede üstün gelebilir. Aynı zamanda, karşımızdaki kişiye haksızlık etmek yerine, onun gücüne meydan okuyarak farklı bir çözüm bulmak da daha iyi sonuçlar doğurabilir.
Kısaca yazar mısın
Tabii ki! İstediğiniz metni kısaca özetleyebilirim.
Metnin başlığı “Fare ile Kedi” olan bu fablda, bir evde yaşayan fare ve kedi arasındaki mücadele anlatılıyor. Fare, kedinin sürekli kendisini kovalamasından bıkmış durumda ve kediyle konuşarak bu durumu çözmek istiyor. Ancak kedi, fareye üstünlük kurarak onu rahatsız etmeye devam ettiğini belirtiyor. Bunun üzerine fare, kediye meydan okuyarak bir teklifte bulunuyor. Eğer kedi gece boyunca fareyi yakalayabilirse, fare ona ömür boyu hizmet edecek. Ancak fare, kendini küçük deliklere saklayarak kedinin onu bulmasını engelliyor. Kedi, fareyi bir türlü yakalayamazken, fare kurnazlığıyla kendini koruyor. Sonunda kedi pes ediyor ve fareyle aralarındaki mücadele sona eriyor.
Bu fablın dersi, gücün her zaman galip gelmeyeceğini ve zeka ile cesaretin önemli olduğunu vurgulamaktadır. Fare, kendini korumak için gücün yerine akıllıca bir plan yapmayı tercih ederek galip gelmiştir. Aynı zamanda hikaye, güçlü olanın diğerlerini ezip ezemeyeceğini göstererek, haksızlık yerine farklı çözüm yolları bulmanın daha iyi sonuçlar doğurabileceğini anlatıyor.