F004 Aile büyükleriniz çocukluklarıyla ilqili neler anlat, Senay n ninesinin anlattiklaryla sizin hayatinzn ben forkli yönleri nelerdir? Anlatiniz. Konuşurken dinleyiciler ile göz teması kurunuz. Sözcükleri sözlük sirasına göre yaZiniz. yaret ZIqar mahalle yardım Siraladiğınız sözcüklerle anlamı ve kurall cümlelerL O Metinle lgli soruları cevaplayınız. aile lletişim sirasında uyqun zamanda söz aunz. 1 Senayin ninesi nasıl bir evde büyúmüs? 2 Senayin ninesi cocukuğunda hangi oyunlari oynon 3. Eskden komsuluk liskileri naslmş? 4 Senayin ninesi bauromlarda neler yaparmsf enoy n ninesinin büuüdugu ev ile sizin evinizin benzo forki yonleri nelerdir? Sena in rineinin katlmorsaniz katilmadiğnczi ne Senoy Senau Cünkų. kotil biclikte En sevdiğiniz o Nasıl oynandi Soklan. kopatl. Galis
Aile büyükleriniz çocukluklarıyla ilgili neler anlatıyor? Şenay’ın ninesinin anlattıklarıyla sizin hayatınızın benzer ya da farklı yönleri nelerdir? Anlatınız. Konuşurken dinleyiciler ile göz teması kurunuz. Sözcükleri sözlük sırasına göre yazınız: aile, mahalle, yardım, ziyaret.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Sözcükleri sözlük sırasına göre yazınız
- Aile
- Mahalle
- Yardım
- Ziyaret
Adım 2 — Doğru ve anlamlı cümleler kurunuz
- Aile birliktedir ve birbirine yardım eder.
- Mahalle sakinleri birbirini ziyaret eder.
- Komşular zor zamanlarda birbirine yardım eder.
- Ziyaretler aile bağlarını güçlendirir.
Adım 3 — Metinle ilgili soruları cevaplayınız
-
Şenay’ın ninesi nasıl bir evde büyümüş?
- Şenay’ın ninesi eski ve samimi bir evde büyümüştür.
-
Şenay’ın ninesi çocukluğunda hangi oyunları oynamış?
- Ninesi sokak oyunları oynamış, birlikte koşmuş ve oynamışlardır.
-
Eskiden komşuluk ilişkileri nasılmış?
- Eskiden komşuluk ilişkileri daha sıcaktı, herkes birbirine yardım ederdi.
-
Şenay’ın ninesi bayramlarda neler yaparmış?
- Bayramlarda aile ve mahalleyi ziyaret eder, beraber olurdu.
-
Şenay’ın ninesinin büyüdüğü ev ile sizin evinizin benzer ve farklı yönleri nelerdir?
- Benzer yönlerimiz aile bağlarının güçlü olmasıdır. Fark olarak ninesinin evi daha küçük ve geleneksel, bizim evimiz daha modern ve geniştir.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Aile büyükleriniz çocukluklarıyla ilgili neler anlatıyor? Şenay’ın ninesinin anlattıklarıyla sizin hayatınızın benzer ve farklı yönleri nelerdir? Sözcükleri sözlük sırasına göre yazınız.
CEVAP:
Sözcüklerin sözlük sırasına göre yazılışı:
aile
mahalle
yardım
ziyaret
AÇIKLAMA:
aile: Bizim aile büyüklerimiz genellikle aile bağlarının güçlü olduğunu anlatır.
mahalle: Eski mahallelerin birbirine yakın ve samimi olduğunu söylerler.
yardım: Komşuların birbirine sık sık yardım ettiğini vurgularlar.
ziyaret: Bayramlarda ve özel günlerde sıkça ziyaretleşildiğini anlatırlar.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Komşuluk: İnsanların karşılıklı destek ve iletişimi.
- Gelenek: Kuşaktan kuşağa geçen alışkanlık ve töreler.
Metindeki sorulara örnek cevaplar (örnek metne uygun genel cevaplar):
-
Şenay’ın ninesi nasıl bir evde büyümüş?
Ninesi genellikle küçük, bahçeli ve sade bir köy/mahalle evinde büyümüş. -
Şenay’ın ninesi çocukluğunda hangi oyunları oynamış?
Saklambaç, seksek ve misket gibi açık alan oyunlarını oynamış. -
Eskiden komşuluk ilişkileri nasılmış?
Komşuluk ilişkileri sıcak ve yardımlaşmaya dayalıymış; herkes birbirine sık gelir, birlikte iş yaparlarmış. -
Şenay’ın ninesi bayramlarda neler yaparmış?
Bayram sabahı büyükleri ziyaret eder, komşularla helalleşir, birlikte yemek hazırlayıp sohbet ederlermiş. -
Şenay’ın ninesinin büyüdüğü ev ile sizin evinizin benzer ve farklı yönleri nelerdir?
Benzer: Her iki evde de aile bağları ve bayram gelenekleri önemli olabilir.
Farklı: Ninenin evi daha küçük, teknolojiden uzak ve bahçeli olabilir; sizin eviniz daha modern, odaları daha fazla ve teknolojik cihazlar bulunuyor olabilir.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()