f ve g gerçek sayılar kümesi üzerinde sürekli fonksiyonlar olup her x ın [-3, 3] için;
f(x^2) + g(3 - x) = 3x^2 + 15
g(3 - x) + g(x) = 16
eşitlikleri sağlanmaktadır.
Buna göre,
\int_{-3}^{3} f(x^2) dx
integralinin değeri kaçtır?
A) 48
B) 72
C) 84
D) 96
E) 144
Bu soruyu çözmek için verilen denklemleri ve integral özelliklerini adım adım kullanacağız.
Belirli İntegral Değeri
KULLANILAN FORMÜL / KURAL:
- \int_{-a}^{a} h(x) dx = 2 \int_{0}^{a} h(x) dx, eğer h(x) çift fonksiyon ise.
- \int_{a}^{b} f(x) dx = \int_{a}^{b} f(a+b-x) dx
- \int_{a}^{b} c \, dx = c(b-a)
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — İntegrali Basitleştirme
İstenen integral \int_{-3}^{3} f(x^2) dx şeklindedir. f(x^2) ifadesi, x yerine -x yazıldığında değişmez (f((-x)^2) = f(x^2)). Bu nedenle f(x^2) bir çift fonksiyondur. Çift fonksiyonların simetrik aralıklardaki integrali şu şekilde basitleştirilebilir:
Adım 2 — f(x^2) İfadesini Yerine Koyma
Soruda verilen ilk eşitlik f(x^2) + g(3 - x) = 3x^2 + 15’tir. Bu eşitlik her x \in [-3, 3] için geçerlidir, dolayısıyla x \in [0, 3] aralığı için de geçerlidir. Buradan f(x^2) ifadesini çekelim:
Şimdi bu ifadeyi integralde yerine yazalım:
Adım 3 — İlk İntegrali Hesaplama
Parantez içindeki ilk integrali hesaplayalım:
Adım 4 — İkinci İntegrali Dönüştürme
Parantez içindeki ikinci integral \int_{0}^{3} g(3 - x) dx’tir. Bu integralde değişken değiştirme yapalım. u = 3 - x olsun. Bu durumda du = -dx olur.
Sınırlar:
- x = 0 \implies u = 3 - 0 = 3
- x = 3 \implies u = 3 - 3 = 0
İntegral yeni değişkenle şu hale gelir:
Adım 5 — \int_{0}^{3} g(u) du Değerini Bulma
Soruda verilen ikinci eşitlik g(3 - x) + g(x) = 16’dır. Bu eşitlik her x \in [-3, 3] için geçerlidir. u \in [0, 3] aralığı bu koşulu sağladığı için g(u) + g(3 - u) = 16 eşitliği de geçerlidir.
Şimdi \int_{0}^{3} g(u) du integralini I_g olarak adlandıralım.
İntegral özelliği \int_{a}^{b} f(x) dx = \int_{a}^{b} f(a+b-x) dx kullanarak:
Bu iki ifadeyi toplayalım:
g(u) + g(3-u) = 16 olduğu için:
Yani, \int_{0}^{3} g(3 - x) dx = 24’tür.
Adım 6 — Sonucu Hesaplama
Şimdi tüm bulduğumuz değerleri Adım 2’deki ana ifadeye yerleştirelim:
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: 96
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
- Çift Fonksiyon İntegrali: Simetrik aralıkta ([-a, a]) çift fonksiyonun integrali, [0, a] aralığındaki integralinin iki katıdır.
- Değişken Değiştirme (u-substitüsyonu): İntegralleri daha basit hale getirmek için kullanılan bir yöntemdir.
- İntegral Özelliği (\int_a^b f(x) dx = \int_a^b f(a+b-x) dx): Belirli integrallerin değerini hesaplamada veya fonksiyon özelliklerini kullanmada yardımcı olan bir özelliktir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Hatalı Yaklaşım: g(x) fonksiyonunu sabit bir fonksiyon (g(x)=8) olarak varsaymak. Soruda g(x)'in genel bir sürekli fonksiyon olduğu belirtildiği için bu varsayım doğru sonuca götürse de, matematiksel olarak her zaman geçerli değildir ve genel çözüm yöntemini kullanmak gerekir.
Doğru Yaklaşım: g(x)'in verilen özelliğini integralin içinde doğrudan kullanmak ve integral özelliklerinden faydalanarak bilinmeyen terimleri sadeleştirmek.
Bu konuyu iyice pekiştirmek için benzer bir pekiştirme sorusu çözmek ister misin?