Eş Zamanlı ve Eş Zamansız İletişim Araçları Analizi

EŞ zamarlt ve eszamansz tetigen
araçlan için sgsdaki ifadelerders
hangisl doğrudur
OA)ES ramanli etiside,
iletisim süreci yalnizca yüz yuze
gercekteşebilir ve tekrofojik
araclar bu tur iletişine uygun
degildir.
OB) Es zamansIz iletişim, anlik
geri bildirim ve hizli etkileşim
gerektiren durumlar için eş
zamanlh iletişinme göre daha
uygundur.
OC) WNeb konferans yazılmlart ve
video çağrılar, kayhak ve alicının
aynı anda iletişim kurmasin
sağladiğtiçin eş zamanl iletişim
örnekleríndendir.
OD-) Mektup ve e-posta gibi
iletişim yöntemleri, alicinın
mesajı hemen yanitlamasını
gerektirdiği için eş zamanlı
iletişime örnek teşkil eder.
OE-) Uzaktan iletişim araçlarinin
gelişmesi, eş zamanlı iletişimin
önemini azaltmiş ve eş zamansız
iletişimin daha yaygın hale
gelmesine neden olmuştur.

Eş Zamanlı ve Eş Zamansız İletişim Araçları Analizi

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Eş zamanlı (senkron) iletişim yalnızca yüz yüze gerçekleşmez; telefon görüşmeleri ve canlı sohbetler gibi teknolojik araçlar da bu türe uygundur. Bu ifade yanlıştır.

Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
Anlık geri bildirim ve hızlı etkileşim gereken durumlar için eş zamanlı iletişim daha uygundur. Eş zamansız iletişimde mesajın iletilmesi ve yanıtlanması arasında zaman farkı vardır. Bu ifade yanlıştır.

Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
Web konferans yazılımları (Zoom, Teams vb.) ve video çağrılar, kaynak ile alıcının aynı anda aktif olmasını gerektirir. Bu, tam olarak eş zamanlı iletişim tanımına uymaktadır. Bu ifade doğrudur.

Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
Mektup ve e-posta, yanıtın hemen verilmesini gerektirmez; alıcı mesajı istediği zaman okuyup yanıtlayabilir. Bu nedenle bu araçlar eş zamansız (asenkron) iletişim örnekleridir. Bu ifade yanlıştır.

Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
Uzaktan iletişim araçlarının gelişmesi eş zamanlı iletişimin önemini azaltmamış, aksine görüntülü görüşme gibi olanaklarla bu tür iletişimi daha da kolaylaştırmıştır. Bu ifade yanlıştır.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. — Teknolojik araçlar eş zamanlı iletişime uygundur.
:cross_mark: B. — Hızlı etkileşim için eş zamanlı iletişim gereklidir.
:white_check_mark: C. Web konferans ve video çağrılar eş zamanlı iletişime örnektir. — Tanıma tam uyar.
:cross_mark: D. — E-posta eş zamansız bir iletişim yöntemidir.
:cross_mark: E. — Eş zamanlı iletişimin önemi azalmamış, teknolojiyle dönüşmüştür.

Adım 7 — Son Doğrulama
Eş zamanlı iletişim “eş anlılık” (simultaneity) gerektirir. Video konferanslar bu şartı sağladığı için C seçeneği kesin olarak doğrudur.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: [CEVAP:] C seçeneği: Web konferans yazılımları ve video çağrılar, kaynak ve alıcının aynı anda iletişim kurmasını sağladığı için eş zamanlı iletişim örneklerindendir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Eş zamanlı ve eş zamansız iletişim araçları arasındaki temel farkları bir tablo ile daha detaylı incelememi ister misin?