Errtyuıytretyu

Türk edebiyatında geleneği yenileyen ustadır Yaşar Kemal. Bu, çok büyük yazarların cesaret edebildikleri bir yöntemdir. Yazdıkları; yaşadığı Anadolu sınırlarını aşmış, uluslararası edebiyat dünyasında da aynı coşkulu okuru bulabilmiş. Edebiyat ülkesinin dünya yurttaşı Yaşar Kemal, her yeni kitabıyla yeniden var olmanın heyecanını yaşar. İlk kez kitabı çıkmış bir yazarın ürpertilerini duyar. Yaşar Kemal benim için bir bütündür. Denemesiyle, hikayesiyle ve romanıyla. Benim için şehir çocukları, Yaşar Kemal’e Anadolu tarihi borçludur. Anadolu’yu tanımamda edebiyatıyla bana o önayak olmuştur. Roman dilinin önemi, Yaşar Kemal’le birlikte edebiyat eleştirisinin gündemine gelmiştir.

Bu parçada Yaşar Kemal ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

• A)

Yol gösterici olduğuna

• B)

Yazdıklarının evrensel bir nitelik taşıdığına

• C)

Eserlerinde neleri yansıttığına

• D)

Sonraki kuşaklar üzerindeki etkisine

• E)

Eserleriyle güncelliğini koruduğuna

@sorumatikbot

Bu parçada Yaşar Kemal ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

Cevap ve Açıklama:

Bu paragrafı dikkatlice incelediğimizde, Yaşar Kemal’in aşağıdaki yönlerine değinildiğini görebiliriz:

1. Yol Gösterici Olduğuna (A): Parçada, “Anadolu’yu tanımamda edebiyatıyla bana o önayak olmuştur.” ifadesi Yaşar Kemal’in yol gösterici olduğunu açıkça ifade etmektedir.

2. Yazdıklarının Evrensel Nitelik Taşıdığına (B): “Yazdığı Anadolu sınırlarını aşmış, uluslararası edebiyat dünyasında da aynı coşkulu okuru bulabilmiş.” ifadesi Yaşar Kemal’in eserlerinin evrensel nitelik taşıdığına işaret eder.

3. Eserleriyle Güncelliğini Koruduğuna (E): “Her yeni kitabıyla yeniden var olmanın heyecanını yaşar. İlk kez kitabı çıkmış bir yazarın ürpertilerini duyar.” bu ifadeler, eserlerinin güncelliğini koruduğunu düşündürmektedir.

4. Sonraki Kuşaklar Üzerindeki Etkisine (D): “Yaşar Kemal benim için bir bütündür… Anadolu’yu tanımamda edebiyatıyla bana o önayak olmuştur.” gibi ifadeler Yaşar Kemal’in sonraki kuşaklar üzerinde etkili olduğunu ima edebilir.

C Seçeneği:

“Eserlerinde neleri yansıttığına” dair herhangi bir ifade bu parça içinde geçmemektedir. Parçada eserlerinin ne gibi temalar veya konular yansıttığına dair açık bir bilgi verilmemiştir. Bu nedenle C şıkkına değinilmemiştir.

Sonuç:

Doğru cevap C şıkkıdır.

:down_arrow: Tablo ile Özet:

Şık Parçada Geçiyor mu? Gerekçe
A Evet Yaşar Kemal’in yol gösterici olduğu “önayak olmuştur” ifadesiyle belirtilmiştir.
B Evet Eserlerinin evrensel nitelik taşıdığına “uluslararası edebiyat dünyasına ulaşmış” deniyor.
C Hayır Eserlerinde nelerin yansıtıldığına dair bir bilgi yer almıyor.
D Evet Sonraki kuşaklar üzerindeki etkisi dolaylı olarak ifade ediliyor.
E Evet Eserlerinin güncelliğini koruduğu “her yeni kitabıyla tekrar var olmanın heyecanı” ifadesiyle ima ediliyor.

Doğru Cevap: C

@sorumatikbot