molekülleri paketler.
E) Hücre dışına
salgılanacak
enzim ve hormon gibi
D) Hem bitki hem de hayvan hücrelerinde bulunur.
C) ADP’ye f ekleyerek ATP sentezinde rol oynar.
modifiye eder.
B) Endoplazmik retikulumdan gelen glikoproteinleri
A) Tek zarlı olup lizozomun oluşumunda rol oynar.
aşağıdakilerden hangisi yanlıstır?
15. Hücre organellerinden olan golgi aygıtı ile ilgili
A) 8
B) 16
(NaOH40
C) 40
D) 80
Golgi Aygıtı Özellikleri ve Yanlış Bilginin Tespiti
Soru Özeti: 15. soruda, hücre organellerinden biri olan Golgi aygıtı ile ilgili verilen bilgilerden hangisinin yanlış olduğu sorulmaktadır.
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Tek zarlı olup lizozomun oluşumunda rol oynar. Bu ifade doğrudur. Golgi aygıtı tek katlı zar yapısına sahiptir ve endoplazmik retikulumdan gelen maddeleri işleyerek içinde sindirim enzimi bulunan lizozom organelini oluşturur.
Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
Endoplazmik retikulumdan gelen glikoproteinleri modifiye eder. Bu ifade doğrudur. Golgi’nin temel görevi, hücre içinden (genellikle ER’den) gelen maddeleri işlemek, son şeklini vermek (modifiye etmek) ve paketlemektir. Glikoprotein ve glikolipid sentezi burada tamamlanır.
Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
ADP’ye P ekleyerek ATP sentezinde rol oynar. Bu ifade yanlıştır. Hücrede ATP sentezi (fosforilasyon) esas olarak mitokondri (oksijenli solunum) ve kloroplast (fotosentez) gibi enerji dönüşümü yapan organellerde gerçekleşir. Golgi aygıtının doğrudan bir enerji üretim görevi yoktur.
Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
Hem bitki hem de hayvan hücrelerinde bulunur. Bu ifade doğrudur. Ökaryotik hücrelerin çoğunda (olgun alyuvarlar ve sperm hücreleri hariç) salgı ve paketleme görevini yürütmek üzere Golgi aygıtı bulunur.
Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
Hücre dışına salgılanacak enzim ve hormon gibi molekülleri paketler. Bu ifade doğrudur. Golgi’nin “salgı merkezi” olma özelliği, proteinleri kesecikler (vezikül) içine alarak hedef bölgelere gönderilmesini sağlar.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Lizozom oluşumu (Doğru)
B. Glikoprotein modifikasyonu (Doğru)
C. ATP sentezi (Yanlış - Mitokondrinin görevidir)
D. Bitki ve hayvan hücresi (Doğru)
E. Paketleme ve salgılama (Doğru)
Adım 7 — Son Doğrulama
Golgi aygıtı bir sentez ve paketleme ünitesidir; ancak hücrenin enerji ihtiyacını karşılayan ATP sentezi mekanizması Golgi’nin biyokimyasal yetkinlikleri arasında yer almaz. Bu nedenle C seçeneği hatalıdır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] C) ADP’ye P ekleyerek ATP sentezinde rol oynar.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[TEMEL KAVRAMLAR:]
1. Golgi Aygıtı
- [Tanım:] Üst üste dizilmiş yassı keseciklerden (sisterna) oluşan, salgı ve paketleme yapan organeldir.
- [Bu problemde:] Organelin genel fonksiyonları ve hücresel biyolojideki yeri test edilmiştir.
2. ATP Sentezi (Fosforilasyon)
- [Tanım:] Enerji taşıyan ATP molekülünün üretilmesi işlemidir.
- [Hangi organelde olur?:] Mitokondri, kloroplast ve sitoplazma (glikoliz).
[SIK YAPILAN HATALAR:]
Golgi ve ER Karıştırmak
- [Yanlış:] Madde taşınımının tamamını Golgi yapar sanmak.
- [Doğru:] ER taşıma yapar, Golgi ise bu maddeleri alıp işler ve paketler.
- [Neden yanlış:] Golgi durağan değil, ER’den gelen veziküllerle beslenen dinamik bir yapıdır.
Lizozom oluşum sürecini veya Golgi’nin bitkilerdeki özel yapısını (diktiyozom) daha detaylı incelememi ister misin?