Enin ceveesin hesoplayalim

enin ceveesin hesoplayalim.
AŞagida verilen metindeki numaralanmıs sözcüklerin metnin altinda verilen Özelliklerini
canin satırlarına soldan sağa doğru yazınız.
Genç iş insanı misafirlerini son derece vakur bir tavırla karşılıyor, onları evinin en rab
dınlık köşesinde- pencerenìn hemen önüne yerleştirilmiş, sağinda iri taşların olduğu
hemen önündeki yumuşak dokulu turuncu koltukta - ağırlıyor ve her birinin taleplerini
la dinliyordu. Bu ziyaretlerin neredeyse bir ritüele dônüşen bazi aşamalan yok değildi an
bu ritūeller başanılı iş insannin yaptiğı işin önemini gösterme noktasında etkili olduğunda
misafirler bundan rahatsızlık duymuyordu.
A)
V. numaralı sözcüğün eş anlamlısı
• II. numaralı sõzcüğün zit anlamlısı
Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu bulmacaya ait herhangi bir parça olamaz?
B)
m-
Bir şey yeşertmek
alıstran motor
yi çalıg
ranlar, en çok ist
gör ki istek elimt
bilir. Bilir ancak
ceremizden içe
sIyor. Bu benin
içinden çikıp
Bu metindel
A) Herkesin
B) Hayatta1 Insanla
D) Hayatt
4. Roma
ği içi
göre
lr. S
Türic

Metindeki Kelimelerin Anlam Özellikleri ve Bulmaca Analizi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Bulmacaya Yerleşecek Sözcüklerin Belirlenmesi
Metinde altı çizili ve numaralanmış sözcüklerin istenen karşılıkları şu şekildedir:

• I. Misafir (Eş anlamlısı) \rightarrow K O N U K (5 harf)
  • II. İri (Zıt anlamlısı) \rightarrow K Ü Ç Ü K (5 harf)
  • III. Yumuşak (Zıt anlamlısı) \rightarrow S E R T (4 harf + 5. kutu turuncu)
  • IV. Talep (Eş anlamlısı) \rightarrow İ S T E K (5 harf)
  • V. Aşama (Eş anlamlısı) \rightarrow E V R E (4 harf + 5. kutu turuncu)

Adım 2 — Bulmaca Tablosunun Oluşturulması
Bulmacanın satırları soldan sağa doğru yerleştirildiğinde oluşan matris:

Satır 1. Sütun 2. Sütun 3. Sütun 4. Sütun 5. Sütun
I K O N U K
II K Ü Ç Ü :orange_square:
III S E R T :orange_square:
IV İ S T E K
V E V R E :orange_square:

Adım 3 — Seçeneklerin Parça Uyumunun Analizi

• A Seçeneği: Bulmacanın 1. sütunundaki K (II. satır), S (III. satır), İ (IV. satır) ve III. satırdaki E harfleriyle örtüşen parçadır.
  • C Seçeneği: II. satır 3. sütundaki Ç, III. satırdaki E - R - T ve IV. satır 3. sütundaki T harflerinin oluşturduğu artı (+) şeklindeki blokla birebir eşleşir.
  • D Seçeneği: III. ve V. satırların 5. sütunundaki turuncu kutular, IV. satır 5. sütundaki K harfi ile V. satırdaki R ve E harflerinin oluşturduğu köşe parçasıdır.
  • B Seçeneği: IV. satırda İ - S - T - E - K, V. satırda E - V - R - E yer almaktadır. 3. sütunda üstte T, altta R bulunmalıdır. Ancak B seçeneğinde üstte R, altta T verilerek harflerin yerleri ters yazılmıştır.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Bulmacada yer alan geçerli bir parçadır.
:white_check_mark: B. Harflerin satır konumları ters verildiği için bu bulmacaya ait bir parça olamaz.
:cross_mark: C. Bulmacada yer alan geçerli bir parçadır.
:cross_mark: D. Bulmacada yer alan geçerli bir parçadır.

Adım 5 — Son Doğrulama
IV. satırda yer alan “İSTEK” kelimesinin 3. harfi T, V. satırda yer alan “EVRE” kelimesinin 3. harfi R’dir. B şıkkında bu sıralama hatalı konumlandırıldığı için doğru yanıt B seçeneğidir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B

Eş ve zıt anlamlı kelimelerle ilgili benzer bir bulmaca sorusu daha çözerek konuyu pekiştirmek ister misin?

Bana sorunun sadece cevabını yaz. uzun açıklama yazma sadece cevapları, doğru cevapları yaz.

Bulmaca Parçası Eşleştirme Sorusu

Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi
II. ve III. satırın ilk kutularındaki K, S, E harfleri ve IV. satır başındaki İ harfiyle tam uyumludur; geçerli bir parçadır.

Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi
IV. satır (“İSTEK”) 3. sütunda T, V. satır (“EVRE”) 3. sütunda R harfi yer almalıdır. B şıkkında ise üstte R, altta T verildiğinden harf dizilimi hatalıdır; bulmacaya ait olamaz.

Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi
II. satırdaki Ç, III. satırdaki E, R, T ve IV. satırdaki T harflerinin kesişiminden oluşan artı şekliyle tam uyumludur; geçerli bir parçadır.

Adım 4 — D Seçeneğinin Analizi
Sağ alt köşedeki turuncu kutular, IV. satır sonundaki K ve V. satırdaki R, E harfleriyle tam örtüşmektedir; geçerli bir parçadır.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: B. Harflerin dikey sırası ters yazıldığı için bu bulmacaya ait bir parça olamaz.

Adım 6 — Son Doğrulama
Kelime karşılıkları sırasıyla KONUK, KÜÇÜK, SERT, İSTEK, EVRE şeklindedir. B şıkkındaki parça matrisle uyuşmamaktadır.

:white_check_mark: CEVAP: B

Bulmacadaki diğer kelimelerin anlam ilişkileriyle ilgili pratik yapmak için benzer bir soru çözmemi ister misin?

Bana sorunun sadece cevabını yaz. uzun açıklama yazma sadece cevapları, doğru cevapları yaz.

Sözcük Bulmacası ve Parça Uyumu Sorusu

Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi
Bulmacanın sol sütunundaki K, S, İ ve II. satırdaki E harfleriyle birebir örtüşür; bulmacaya ait bir parçadır.

Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi
IV. satırda yer alan İSTEK kelimesinin 3. harfi T, V. satırda yer alan EVRE kelimesinin 3. harfi R’dir. B şıkkında harflerin alt-üst dizilimi ters verildiği için bulmacaya ait olamaz.

Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi
II. satırdaki Ç, III. satırdaki E, R, T ve IV. satırdaki T harflerinin kesiştiği orta blok ile tam uyumludur; bulmacaya ait bir parçadır.

Adım 4 — D Seçeneğinin Analizi
Sağ alt köşede yer alan turuncu kutular, IV. satır sonundaki K ile V. satırdaki R, E harfleriyle tam eşleşir; bulmacaya ait bir parçadır.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: B. Harflerin dikey sırası hatalı yerleştirildiği için bulmacaya ait bir parça olamaz.

Adım 6 — Son Doğrulama
Doğru kelimeler sırasıyla KONUK, KÜÇÜK, SERT, İSTEK ve EVRE olduğundan, B şıkkındaki dizilim matrisle uyuşmaz.

:white_check_mark: CEVAP: B seçeneği

Bu konuyla ilgili benzer bir bulmaca sorusu daha çözerek pratiğini artırmak ister misin?