Sorunun Cevabı ve Analizi
Çözüm Adımları:
Adım 1 — Soruyu Anlama
Enes bin Malik (ra), Hz. Peygamber’in on yıl boyunca yanında bulunmuş ve ondan hiçbir kötü söz duymadığını ifade etmiştir.
Adım 2 — Yaklaşım Yönünü Belirleme
Bu durum, Hz. Peygamber’in gençlere karşı olan tutumunda nezaket ve hoşgörü sahibi olması yönünü vurgular.
Adım 3 — Seçenekleri Analiz Etme
- A) Sadece eğitimli gençlere değer vermesini — Yanlış, çünkü Hz. Peygamber herkese eşit ve iyi davranmıştır, sadece eğitimli gençlere değil.
- B) Nezaket ve yüksek hoşgörü sahibi olmasını — Doğru, çünkü kötü söz duymamak; saygı, nezaket ve hoşgörü göstergesidir.
- C) Kurallara uymayanları sessizce cezalandırmasını — Yanlış, bu soruda belirtilmemiş.
- D) Sosyal ilişkileri kendi ailesiyle sınırlı tutmasını — Yanlış, Hz. Peygamber sosyal ilişkilerini geniş tutmuştur.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Cevap: B) Nezaket ve yüksek hoşgörü sahibi olmasını
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Enes bin Malik (ra), on yıl boyunca Hz. Peygamber’in yanında yetişmiş ve ondan hiçbir zaman kötü bir söz duymadığını ifade etmiştir. Bu durum, Hz. Peygamber’in gençlere yaklaşımındaki hangi yönünü vurgular?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A. Sadece eğitimli gençlere değer vermesini
- Yanlış: Enes’in ifadesi, Hz. Peygamber’in genel davranış biçimini gösterir; sadece eğitimli gençlere ayrıcalık tanıdığını belirtmez.
- Düzeltme: Bildirilen özellik daha çok kibar ve hoşgörülü bir tutuma işaret eder.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B. Nezaket ve yüksek hoşgörü sahibi olmasını
- Açıklama: “Hiçbir zaman kötü bir söz duymadım” ifadesi, Hz. Peygamber’in gençlere karşı nazik, hoşgörülü ve saygılı davrandığını doğrudan gösterir.
- Not: Bu seçenek Enes’in vurguladığı davranışla doğrudan uyumludur.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C. Kurallara uymayanları sessizce cezalandırmasını
- Yanlış: Eğer Hz. Peygamber gençleri sessizce cezalandırıyor olsaydı Enes olumsuz sözlerden bahsedebilirdi; fakat Enes olumlu bir davranıştan söz etmektedir.
- Düzeltme: Bu ifade cezalandırma eğilimini değil, hoşgörüyü gösterir.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D. Sosyal ilişkileri kendi ailesiyle sınırlı tutmasını
- Yanlış: Enes’in Peygamber’in yanında yetişmiş olması ve olumlu sözler söylemesi, sosyal ilişkilerinin geniş ve kapsayıcı olduğunu gösterir; sınırlı tutma anlamına gelmez.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
B. Nezaket ve yüksek hoşgörü sahibi olmasını — Enes’in ifadesiyle tam uyumlu, doğrudan gösterilen özellik budur.
A. Sadece eğitimli gençlere değer vermesini — Uygun değil; ayrımcılığı ifade etmez.
C. Kurallara uymayanları sessizce cezalandırmasını — Uygun değil; cezalandırmadan bahsetmez.
D. Sosyal ilişkileri kendi ailesiyle sınırlı tutmasını — Uygun değil; aksine yakın ilişki ve rehberlik gösterir.
CEVAP: B — Nezaket ve yüksek hoşgörü sahibi olmasını
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()