EnduStri 4.O kavrami ile
birlikte üretim süreçlerinde
hangisi ön plana
çıkmaktadır?
OA-) Kas gücüne dayalı
işçilik
OB-) Buhar gücünün etkin
kullanımı
OC-) Tamamen mekanik
sistemler
OD-)Otomasyon ve veri
tabanlı karar alma
OE-) Elektrik enerjisiyle
calisan analog makineler
Endüstri 4.0 Kavramı ile Üretim Süreçlerinde Öne Çıkan Unsurlar
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A Analizi (Kas gücüne dayalı işçilik)
Bu kavram, sanayi devrimi öncesi ve erken dönem üretim modellerini temsil eder. Endüstri 4.0, insan gücünü fiziksel olarak azaltmayı hedeflediği için bu seçenek yanlıştır.
Adım 2 — Seçenek B Analizi (Buhar gücünün etkin kullanımı)
Buhar gücü, Endüstri 1.0 (1. Sanayi Devrimi) döneminin temel özelliğidir. 18. yüzyılın sonundaki mekanik üretim sistemlerini ifade eder. Bu nedenle yanlıştır.
Adım 3 — Seçenek C Analizi (Tamamen mekanik sistemler)
Mekanik sistemler yine ilk sanayi devrimine aittir. Endüstri 4.0 mekanik değil, dijital ve siber-fiziksel sistemler üzerine kuruludur. Bu seçenek yanlıştır.
Adım 4 — Seçenek D Analizi (Otomasyon ve veri tabanlı karar alma)
Endüstri 4.0, “Akıllı Fabrikalar” dönemidir. Bu dönemde nesnelerin interneti (IoT), büyük veri (Big Data) ve yapay zeka sayesinde makineler birbiriyle haberleşir ve verilere dayanarak otonom kararlar alır. Bu, tam olarak Endüstri 4.0’ın kalbidir.
Adım 5 — Seçenek E Analizi (Elektrik enerjisiyle çalışan analog makineler)
Elektrik enerjisinin seri üretimde kullanılması Endüstri 2.0 dönemini temsil eder. Ayrıca “analog” makineler günümüz dijital dönüşümüne zıt bir kavramdır. Bu seçenek yanlıştır.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Kas Gücü — Sanayi Öncesi
B. Buhar Gücü — Endüstri 1.0
C. Mekanik Sistemler — Endüstri 1.0
D. Otomasyon ve Veri — Endüstri 4.0
E. Elektrik/Analog — Endüstri 2.0
Adım 7 — Son Doğrulama
Endüstri 4.0’ın temel bileşenleri siber-fiziksel sistemler, bulut bilişim ve otonom robotlardır. Bu bileşenlerin ortak noktası, veriyi işleyerek akıllı bir otomasyon süreci oluşturmaktır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: D-) Otomasyon ve veri tabanlı karar alma
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Next Steps:
Endüstriyel devrimlerin (1.0, 2.0, 3.0 ve 4.0) temel farklarını içeren karşılaştırmalı bir tablo hazırlamamı ister misin?