Endirekt İşçilik Maliyetleri İle İlgili Doğru ve Yanlış İfadeler
Endirekt işçilik maliyetleri, bir işletmenin üretim sürecinde doğrudan doğruya ürettiği ürün veya hizmetle ilişkilendirilemeyen işgücü maliyetleri olarak tanımlanır. Bu maliyetler, genellikle genel üretim giderleri içinde sınıflandırılır ve üretime yardımcı işler için ödeme yapılan ücretleri kapsar. Şimdi, yukarıdaki sorunun seçeneklerini tek tek ele alarak doğru ve yanlış ifadeleri inceleyelim.
a) Yardımcı maliyet yerlerinde çalışan işçilik karşılığıdır.
- Doğru: Endirekt işçilik maliyetlerinin bir örneğidir. Yardımcı maliyet yerleri, üretimi doğrudan etkilemeyen ancak destekleyen bölümlerdir.
b) Yıllık izin ücreti, ikramiye vb. ücret ekleri örnektir.
- Doğru: İşçilere verilen izin ücretleri, ikramiyeler gibi ödemeler endirekt işçilik maliyeti olarak kabul edilebilir çünkü doğrudan üretim miktarına bağlı değildirler.
c) Normal boş zaman ücretleri örnektir.
- Yanlış: Normal boş zaman ücretleri, direkt işçilik kapsamına girebilir çünkü bu tür ödemeler doğrudan işçinin üretim süreci içindeki aktif veya inaktif hallerini kapsar.
d) Üretime dolaylı katkı sunan işçiliklerdir.
- Doğru: Endirekt işçilik, üretimi doğrudan yürütmeyen, ancak gerekli desteği sağlayan işçilik olarak tanımlanabilir.
e) Ar-ge bölümünde çalışan mühendis ücretleri örnektir.
- Doğru: Ar-Ge bölümündeki mühendisler doğrudan üretim yapmasa da, geliştirme ve yenilikçi ürün tasarımı için çalışma yaparlar, bu da endirekt maliyet olarak düşünülebilir.
Bu durumda, bu ifadeler arasında yalnızca “Normal boş zaman ücretleri örnektir.” ifadesi yanlıştır. Bu tür ücretler, üretim süreci ile doğrudan ilişkilendirilebilen bir maliyet olarak kabul edilebilir.