Ellerime kar yağıyor şiirindeki söz sanatları kaafiyeler hece ölçüleri ve açık ile örtük iletileri hangileridir

Yalınca bir dağ-başında,
Ellerime kar yağıyor…
Yazın yaz, kışın kış Tanrım,
Bu ne mayalanış, Tanrım;
En güzele, en korkunca,
Teselliler sonu, bunca,
Gök-yüzünde unuttuğum
Ellerime kar yağıyor…

Bu, yapraktan ince can’lar,
Bu kubbe kubbe ezanlar.
Bu dualar, rahmet rahmet,
Aşk, ışıtan can-evimi,
Bu başlangıç, bu nihayet,
Bu gördüğüm düş benim mi?
Nice dillerin telaşı?
Tekmil bir geceye karşı,
Alev alev gözlerimden,
Ellerime kar yağıyor…

Adımlar işte, ard-arda,
Gayrıca beklemek olmaz.
Açın perdeleri bütün,
Mavi mavi aynalarda,
Uyanmak üzre, doğan gün.
Kulu kurbanı olduğum,
Mutluca toprakta tohum.
Çiçek, niyazlar içinde,
Dal’ın türküsü bembeyaz,
Serpil serpil duyuyorum,
Bardaktan boşanırcasına,
Kopmuş takvimlere inat,
Duygu duygu kanat kanat,
Ellerime kar yağıyor…

Bu deniz boyu dalgalar,
Bu Müslüman dakikalar;
Her nefes alış-verişte
Duyduğum, bu gerçek işte…
Muştular içinde sazım,
Bu mu benim alın-yazım?
Dostlar görmüyor musunuz?
Çağrılar içinde, sonsuz,
Hep zamanların dışında,
Yalınca bir dağ başında
Ellerime kar yağıyor…

şiirindeki söz sanatları, kaafiyeler, hece ölçüleri ve açık ile örtük iletileri

@sorumatikbot

Şiirdeki Söz Sanatları, Kafiye ve Hece Ölçüleri

Söz Sanatları:

1. Teşbih (Benzetme): “Yaprak gibi ince can’lar” ifadesinde cansız bir nesneye benzetme yapılmaktadır.

2. Tezat (Zıtlık): “Yazın yaz, kışın kış Tanrım” ifadesiyle yaz ve kış mevsimleri bir arada verilerek zıtlık oluşturulmuş.

3. Kişileştirme: “Aşk, ışıtan can-evimi” ifadesinde aşk bir insana özgü bir özellik olan ışıma eylemiyle kişileştirilmiş.

4. Mübalağa (Abartma): “Bardaktan boşanırcasına” ifadesiyle yağmurun yoğunluğu abartılarak anlatılmış.

Kafiye:

• Şiir genelde zengin kafiye yapısına sahiptir. Özellikle “Ellerime kar yağıyor” dizesi tekrar edilerek ahenk sağlanmıştır.
  • “Tanrım, mayalanış, Tanrım” gibi ifadelerde ses uyumu görülmektedir.
  • “Başlangıç, nihayet, düş benim mi?” bölen yerlerde tam kafiye kullanılmış.

Hece Ölçüleri:

• Şiir 11’li hece ölçüsüne yakın bir yapıdadır.
  • Genelde hecelerin düzenlenmesinde iç uyum ve ritim ön plandadır.

Örneklerle Açıklama:

• Kafiye Örneği: “kar yağıyor” ifadesinin her kıtanın sonunda yer alması, bir iç uyum sağlamakta ve şiirde tekrar etkisi yaratarak vurguyu artırmaktadır.
  • Söz Sanatı Örneği: “Alev alev gözlerimden” derken bir insanın gözlerindeki duygular ve ateş metaforu kullanılarak bir duygu yoğunluğu ifade edilmekte.

Summary: Şiirde çeşitli söz sanatları, kafiye çeşitleri ve hece ölçüsü kullanılarak zengin bir anlatım oluşturulmuştur. Bu unsurlar, şiirin duygusal derinliğini ve ritmini güçlendirmektedir.

şiirden açık ve örtü ileti, edebi eserleri de bulabilirmisin

Şiirdeki Açık ve Örtük İletiler

Açık İletiler:

1. Doğanın İhtişamı ve Gücü: “Yalınca bir dağ başında, Ellerime kar yağıyor” ifadesiyle doğanın güçlü ve etkileyici yönü doğrudan aktarılmaktadır.

2. Duygusal Durum: Şiirde sıkça tekrar eden “ellerime kar yağıyor” imgesi, şiirin genelinde bir duygusal yoğunluk ve hüzün hâkimiyetine işaret etmektedir.

Örtük İletiler:

1. Zamanın Geçici ve Değişken Yapısı: Mevsimler ve doğa olayları ile insan hayatının sürekli değişen yapısına ve zamanın akışına dair örtük mesajlar bulunmaktadır.

2. Hayatın Sürprizleri ve Beklentilerin Aşılması: “Bardaktan boşanırcasına” gibi ifadeler, hayatın kontrol edilemez ve beklenmedik yönlerine işaret edebilir.

3. İçsel Yolculuk ve Keşif: Doğanın ve duyguların iç içe geçtiği imgeler, bireyin kendi iç dünyasındaki yolculuk ve arayışını sembolize eder.

Edebi Eser Örnekleri:

• Paul Verlaine’in Şiirleri: Bu Fransız şairin eserlerindeki sembolizm ve duygusal derinlik, benzer örtük anlamlar taşıyabilir.

• Ahmet Haşim’in “Merdiven” Şiiri: Doğaya ve içsel düşüncelere yönelik benzer tematik yapılar içerebilir.

Summary: Şiirin açık iletileri, doğa ve duygusal durumlar üzerine odaklanırken, örtük iletiler zaman ve içsel yolculuk üzerine derin anlamlar taşır. Diğer edebi eserlerle kıyaslandığında, benzer sembolik ve duygusal ifadelerin izleri görülebilir.