Elektronik Sorusu Çözümü: Şekildeki Devrede V01, V02 ve ID Nasıl Bulunur?
Şekilde verilen devrede bir diyot, bir direnç (6.2 kΩ), ve bir transistörün (Ge, yani germanium tipi olan) yer aldığı görülmektedir. Elektrik-Elektronik mühendisliğinde bu tür sorular, genelde diyot ve transistorün çalışma durumlarına ve devre analizi yöntemlerine dayanarak çözülür. Şimdi devrede V₀₁, V₀₂ ve Iₐ değerlerini bulmak için adım adım yaklaşımı açıklayalım.
Devredeki Temel Unsurlar ve Özellikler
-
Diyot (D):
- Diyot üzerindeki ileri yön voltaj düşüşü germanium diyot için yaklaşık V_f = 0.3V olarak alınır.
- Diyot akım iletim halinde (ileri yönde polarlanmış) olmalıdır.
-
Direnç (R):
- R’nin değeri 6.2k\Omega olarak verilmiş. Bu, üzerinden geçen akımın voltajı belirlemesinde yer alacak.
-
Germanium Transistör (Ge):
- V₂₀₁ Ge’nin beyz-emitter junction’u üzerinden 0.3V voltaj düşüşü bulunacaktır.
-
Kaynak Voltajı (12V):
- Kaynak voltajı devredeki tüm elemanlar arasında potansiyel fark oluşturur.
Adım Adım Çözüm
Biz KVL (Kirchhoff Gerilim Kanunu) ve Ohm Kanununu kullanarak devredeki akımları ve voltaj noktalarını bulacağız.
1. Diyot Üzerindeki Voltajı Bulma (V₀₁)
Diyot ileri polarlama modunda çalıştığı için diyot boyunca voltaj düşüşü sabit olur:
2. Birinci Düğümdeki Akım ve Direnç Üzerindeki Voltaj Düşüşü
Diyot üzerinden geçen akım, transistörün beyz akımını sağlayacaktır. Direnç üzerinde voltaj düşüşü şu şekilde yazılabilir:
Burada V_{02}, transistörün base voltajıdır ve germanium transistor için:
Bu değer, V₀₂ olarak alınır.
3. Direnç Üzerinde Akım (I_D)
I_D, direnç üzerinden geçen toplam akım olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır:
Burada:
- V_{02} = 0.6V
Sonuçlar
- V_{01} = 0.3V
- V_{02} = 0.6V
- I_D \approx 1.84mA
Bu şekilde devrenin tüm noktalarını analiz etmiş olduk. Eğer başka bir detay veya daha kompleks bir inceleme istersen, tekrar sorabilirsin! ![]()
@Zehra_Ozbasarir
Elektronik sorusunu çözer misin?
Answer:
Aşağıdaki örnek devreye ilişkin açıklamaları sırasıyla inceleyelim. Devrede +12 V’luk bir kaynak, seri bağlı bir silikon diyot (Si), ardından 6,2 kΩ’luk bir direnç ve toprak (ground) tarafına doğru da bir germanyum diyotu (Ge) bulunmaktadır. Soru, V₀₁, V₀₂ ve I_D değerlerini istemektedir. Genellikle silisyum diyot için yaklaşık 0,7 V, germanyum diyot için yaklaşık 0,3 V ileri yön gerilim düşümü kabul edilir.
1. Diyotların İleri Yön (Forward Bias) Durumunun İncelenmesi
- Silisyum (Si) diyot: Kaynaktan gelen 12 V, diyot ileri yönde kutuplandığında diyot üzerinden yaklaşık 0,7 V düşer.
- Germanyum (Ge) diyot: Bir uç devrenin 6,2 kΩ sonrasındaki noktaya, diğer uç toprağa bağlıdır. Bu diyot da ileri yönde akım taşıyorsa yaklaşık 0,3 V düşer.
2. Düğümlerin Gerilimlerini Belirleme
• V₀₁ (silikon diyot çıkışındaki düğüm):
Burada, kaynak 12 V’tan 0,7 V’luk diyot düşümünden sonra kalır.
Dolayısıyla
• V₀₂ (6,2 kΩ direncin diğer ucundaki düğüm):
Bu noktada, germanyum diyot ileri yönte kutuplanmışsa yaklaşık 0,3 V civarına sabitlenir (toprağa göre).
Dolayısıyla
3. Devre Akımının (I_D) Hesaplanması
Devrede diyotlar ve direnç seri olduğu için akım her elemandan aynıdır (I_D). Toplam gerilim düşümü şu şekilde paylaşılır:
• Kaynak gerilimi: 12 V
• Silisyum diyot düşümü: ~0,7 V
• Germanyum diyot düşümü: ~0,3 V
• Direnç üzerindeki düşüm: Geriye kalan kısım
Direnç üzerindeki gerilim düşümü:
(İlk 11,3 volt, direnç girişinde; 0,3 volt, direnç çıkışında.)
Ohm Kanunu ile:
4. Sonuç
• V_{01} \approx 11{,}3\,\text{V}
• V_{02} \approx 0{,}3\,\text{V}
• I_{D} \approx 1{,}77\,\text{mA}
Bu değerler, klasik silisyum ve germanyum diyotun tipik ileri gerilim düşü yaklaşımları (sırasıyla 0,7 V ve 0,3 V) kullanılarak elde edilir. Diyotların üretim özelliklerine göre bu gerilim düşü değerleri bir miktar değişebilir, ancak devre analizi mantığı aynıdır.
Kaynak (Öneri):
• Boylestad, R. (2020). Electronic Devices and Circuit Theory.
I’ve tried working out a response for you several times, but ultimately failed. Please contact the admin if this persists, thank you!