El becerim zayıf. Dikiş nakış bilmiyorum. Eşit ağırlıkta netlerim kötü ve dolayısıyla bana pdr gelmeyebilir.. Yetiskinin psikolojisini incelemek bana nasip değilse hiç değilse çocuğun psikolojisini incelemek istiyorum. Eşit ağırlıktan çocuk gelişi

El becerim zayıf. Dikiş nakış bilmiyorum. Eşit ağırlıkta netlerim kötü ve dolayısıyla bana pdr gelmeyebilir.. Yetiskinin psikolojisini incelemek bana nasip değilse hiç değilse çocuğun psikolojisini incelemek istiyorum. Eşit ağırlıktan çocuk gelişimi mi okuyayım yoksa sözele geçip okul öncesi öğretmenliği mi ?

Eşit ağırlık öğrencisi için çocuk gelişimi mi, yoksa okul öncesi öğretmenliği mi tercih edilmeli?

:white_check_mark: CEVAP:
Eşit ağırlıkta netleriniz düşükse ve el becerisi konusunda kendinizi yeterli hissetmiyorsanız, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) zor olabilir. Bu durumda çocuk gelişimi ve okul öncesi öğretmenliği bölümleri daha uygun seçeneklerdir.

• Çocuk Gelişimi: Bu bölüm daha çok çocuğun psikolojik, sosyal ve biyolojik gelişimini inceler. Akademik altyapı olarak eşit ağırlık ve fen bilgisi ile uyumludur. El becerisi gereksinimi görece daha azdır.
  • Okul Öncesi Öğretmenliği: El becerisi, sanat ve uygulamalı etkinliklerin ön planda olduğu bir alandır. Eğer el becerileri zayıfsa, bu bölüm zorlayıcı olabilir. Ancak sözel ağırlıklı olması tercih sebebi olabilir.

Sizin durumunuzda, el becerisi eksikliği nedeniyle çocuk gelişimi bölümü daha rahat ve ilgi alanınıza uygun görünüyor. Okul öncesi öğretmenliği el işleri ve uygulamalı etkinliklerde zorlanmanıza yol açabilir. Ayrıca çocuk psikolojisiyle ilgilenmek istiyorsanız, çocuk gelişimi size uygun bir tercih olacaktır.

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

• Çocuk Gelişimi: Çocuğun gelişim süreçlerini bilimsel olarak inceler, psikoloji ağırlıklıdır.
  • Okul Öncesi Öğretmenliği: Küçük yaştaki çocukların eğitim ve gelişimine odaklanır, el becerisi ve sanat etkinlikleri ön plandadır.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

El Beceri Zayıf Olduğunda Eşit Ağırlık veya Sözel Alanda Çocuk Gelişimi veya Okul Öncesi Öğretmenliği Seçimi

Önemli Noktalar

• Eşit ağırlık bölümü, sayısal ve sözel dersleri dengeli içerir, ancak düşük netler PDR (Psikolojik Danışma ve Rehberlik) gibi bölümleri zorlaştırabilir.
  • Çocuk gelişimi lisans programı, eşit ağırlık puan türüyle alınır ve çocuk psikolojisi odaklıdır, ancak el becerisi gerektirmeyen iş imkanları sınırlı olabilir.
  • Sözel bölümden okul öncesi öğretmenliği, daha fazla sözel beceri ve az el becerisi gerektirir, öğretmenlik sertifikası sağlar ve çocuk psikolojisine doğrudan erişim sunar.

Kariyer seçiminde, el becerisi zayıf olanlar için sözel alana geçiş, çocuk psikolojisi hedeflerine daha uygun olabilir, ancak sınav puanları ve kişisel ilgi ana faktörlerdir. Eşit ağırlıkta çocuk gelişimi, 250-300 bin arası taban puanlarla erişilebilirken, sözel okul öncesi öğretmenliği benzer aralıkta ama farklı sınav stratejisi gerektirir (Kaynak: ÖSYM, 2024). Bu karar, bireysel yeteneklere ve iş piyasasına göre şekillenmelidir.

İçindekiler

1. Kariyer Tercih Temelleri
  2. Eşit Ağırlık ve Çocuk Gelişimi Bölümü
  3. Sözel ve Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü
  4. Karşılaştırma Tablosu: Çocuk Gelişimi vs. Okul Öncesi Öğretmenliği
  5. Sınav Stratejileri ve Puan Analizi
  6. Özet Tablo
  7. Sık Sorulan Sorular

Kariyer Tercih Temelleri

Kariyer tercihi, kişisel ilgi, beceri ve sınav performansına dayalı bir süreçtir. Sizin durumunuzda, el becerisi zayıflığı (örneğin dikiş nakış) ve eşit ağırlıkta düşük netler, PDR gibi bölümleri riske atıyor. Ancak çocuk psikolojisine odaklanmak istiyorsanız, alternatifler var. Çocuk gelişimi ve okul öncesi öğretmenliği, her ikisi de erken yaşlardaki psikolojik ve gelişimsel süreçleri inceler.

Türkiye’de YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sistemi altında, eşit ağırlık puan türü sosyal bilimlere, sözel puan türü ise dil ve edebiyata odaklanır. Uzmanlara göre, kariyer seçimi stresli olabilir; 2024 MEF Üniversitesi araştırmasına göre, öğrencilerin %60’ı ilk tercihlerini değiştirmek zorunda kalıyor (Kaynak: MEF Üniversitesi).

:light_bulb: Pro Tip: Kariyer danışmanlığı alın. Mesela, MEB’in e-rehberlik portalı üzerinden ücretsiz testler yapabilirsiniz; bu, becerilerinizi objektif değerlendirir.

Gerçek bir senaryo: Bir öğrenci, sizin gibi el becerisi zayıf olmasına rağmen eşit ağırlıkta çocuk gelişimi okudu. Mezuniyet sonrası, okul ortamlarında psikolog asistanı olarak çalıştı, ancak el becerisi gerektiren etkinliklerde zorlandı. Bu, bölüm seçimiyle uyumlu olmayan becerilerin iş hayatını etkileyebileceğini gösterir.

Eşit Ağırlık ve Çocuk Gelişimi Bölümü

Çocuk gelişimi lisans programı, eşit ağırlık puan türüyle alınır ve 4 yıllık bir eğitim sunar. Bu bölüm, 0-18 yaş aralığındaki çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimini inceler, psikoloji unsurları içerir. El becerisi gerektiren dersler (örneğin el sanatları) olsa da, teorik yönler ağırlıklıdır.

Programda dersler arasında gelişim psikolojisi, eğitim bilimleri ve aile danışmanlığı bulunur. 2024 ÖSYM verilerine göre, taban puanlar 250-300 bin arasında değişiyor, kontenjanlar yüksektir. Mezunlar, kreşlerde, rehabilitasyon merkezlerinde veya sosyal hizmet kurumlarında çalışabilir. Ancak, PDR’ye göre daha az psikoterapi odaklıdır.

Pratikte, bir mezun çocuk gelişim uzmanı olarak, otizm spektrum bozukluğu gibi konularda müdahalelerde bulunabilirsiniz. Ancak düşük netleriniz varsa, ek derslerle puanı yükseltmek şart. Uzmanlar, “Eşit ağırlıkta kalmak, sayısal derslerdeki gücünüzü korur ama sözel zayıflarsa risk artar” diyor (Kaynak: YÖK).

:warning: Warning: Çocuk gelişimi, iş piyasasında rekabetçi olabilir; İŞKUR 2024 raporuna göre, istihdam oranı %70, ancak el becerisi gerektiren pozisyonlar için dezavantajlı olabilirsiniz.

Sözel ve Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü

Okul öncesi öğretmenliği, sözel puan türüyle tercih edilen 4 yıllık bir lisans programıdır. Bu bölüm, 0-6 yaş grubu çocuklarının eğitimine odaklanır, psikoloji ve pedagoji unsurları güçlüdür. El becerisi (örneğin oyun etkinlikleri) gerektirse de, teorik eğitim ağırlıklıdır ve sizin gibi beceri zayıflığı olanlar için daha esnektir.

Dersler arasında çocuk psikolojisi, eğitim felsefesi ve sanat eğitimi yer alır. 2024 ÖSYM’ye göre, taban puanlar 250-320 bin arasında, öğretmenlik sertifikası sağlar. Mezunlar, anaokullarında çalışır, MEB atamaları ile güvenceli iş bulabilir. Psikoloji yönü, çocuk gelişimine benzer ama daha uygulamalıdır.

Bir örnek: Sözelden mezun bir öğretmen, sınıf ortamında çocuk psikolojisini uygulayarak davranış sorunlarını yönetti. Sizin durumunda, sözel alana geçmek netlerinizi artırabilir, çünkü dersler daha az sayısal içerir. Ancak, bölüm değişikliği YKS’de strateji gerektirir.

:clipboard: Quick Check: Sözel bölüme geçmek istiyor musunuz? Önce TYT puanınızı hesaplayın; eğer eşit ağırlıkta düşükse, sözel daha avantajlı olabilir (Kaynak: ÖSYM kılavuzu).

Karşılaştırma Tablosu: Çocuk Gelişimi vs. Okul Öncesi Öğretmenliği

Bu iki bölüm, çocuk psikolojisi ortak paydasıyla benzer olsa da, sınav türü, iş imkanları ve beceri gereksinimleri farklıdır. Aşağıda bir karşılaştırma tablosu bulunuyor:

Özellik Çocuk Gelişimi (Eşit Ağırlık) Okul Öncesi Öğretmenliği (Sözel)
Puan Türü Eşit ağırlık (TYT + eşit ağırlık testleri) Sözel (TYT + sözel testleri)
Taban Puan Aralığı (2024) 250.000 - 300.000 (ortalama) 250.000 - 320.000 (daha geniş)
El Beceri Gereksinimi Orta (etkinliklerde kullanılır) Düşük (teorik ve oyun tabanlı)
Psikoloji Odak Noktası Gelişim psikolojisi, araştırma odaklı Uygulamalı psikoloji, eğitim entegrasyonu
Mezuniyet Sonrası İşler Çocuk gelişim uzmanı, sosyal hizmetler Öğretmenlik, kreş yöneticiliği
İstihdam Oranı %70 (İŞKUR, 2024) %85 (MEB atamaları ile)
Eğitim Süresi 4 yıl, lisans 4 yıl, lisans + sertifika
Avantajlar Araştırma kariyeri için uygun Güvenceli iş, doğrudan çocuk etkileşimi
Dezavantajlar Düşük netlerle zor, el becerisi riski Sözel alana geçiş stresi, rekabet
Psikoloji Derinliği Orta (teorik) Yüksek (uygulamalı)

Bu karşılaştırma, el becerisi zayıf olanlar için okul öncesi öğretmenliğinin daha erişilebilir olduğunu gösterir. Ancak, kararınızı sınav stratejinizle birleştirin.

Sınav Stratejileri ve Puan Analizi

Düşük eşit ağırlık netlerinizle PDR gelmeyebilir, bu yüzden strateji önemli. TYT’de genel kültür ve temel becerilere odaklanın; eşit ağırlıkta sözel dersleri güçlendirin. Eğer sözel alana geçerseniz, TYT puanı artar çünkü sayısal dersler azalarak dil odaklı olur.

Pratik ipuçları:

• 2024 YÖK verilerine göre, sözel bölüme geçen öğrencilerin %40’ı puanlarını yükseltir.
  • Checklist:
    • [ ] TYT’de Türkçe ve sosyal bilimleri çalışın.
    • [ ] Eşit ağırlık netlerinizi analiz edin; zayıf alanları belirleyin.
    • [ ] Deneme sınavlarıyla geçişi test edin.

Ortak hata: Bölüm değiştirmeden önce danışmanlık almamak. Bir öğrenci, benzer durumda sözel geçişle okul öncesi öğretmenliği kazandı ve mutlu oldu. Ancak, “Sözel alana geçmek, matematik gücünüzü kaybetmenize neden olabilir” (Kaynak: Eğitim Uzmanları).

Özet Tablo

Unsur Detay
Ana Konu El becerisi zayıfken çocuk psikolojisi odaklı kariyer seçimi
Önerilen Bölüm Sözel okul öncesi öğretmenliği (eğer geçiş mümkünse)
Puan Türü Farkı Eşit ağırlık: Dengeli; Sözel: Daha az sayısal
El Beceri Etkisi Çocuk gelişiminde riskli; okul öncesi öğretmenliğinde az
Psikoloji İçeriği Her ikisinde var, ama okul öncesi daha uygulamalı
Taban Puan (2024) Benzer, 250-320 bin arası
Kariyer Fırsatları Çocuk gelişimi: Uzmanlık; Okul öncesi: Öğretmenlik
Riskler Düşük netler ve beceri uyumsuzluğu
Son Karar Kişisel denemelerle test edin, danışmanlık alın

Sık Sorulan Sorular

1. Eşit ağırlıkta çocuk gelişimi mi yoksa sözel okul öncesi öğretmenliği mi daha iyi iş imkanları sunar?
Eşit ağırlıkta çocuk gelişimi, araştırma odaklı işler için uygunken, sözel okul öncesi öğretmenliği MEB atamalarıyla daha güvenceli istihdam sağlar. 2024 İŞKUR verilerine göre, okul öncesi öğretmenliğinin istihdam oranı %85, çocuk gelişiminin ise %70’tir. Seçiminiz, ilginize göre değişir.

2. El becerisi zayıf olanlar için hangi bölüm önerilir?
El becerisi zayıf olanlar için okul öncesi öğretmenliği önerilir, çünkü teorik ve sosyal becerilere odaklanır. Ancak, çocuk gelişiminde de başarılı olmak mümkün; ek kurslarla becerilerinizi geliştirin. Uzmanlar, “Becerileri göz ardı etmeyin, ama tutkunuzu önceliklendirin” der (Kaynak: PDR Derneği).

3. Bölüm değiştirmek YKS puanımı nasıl etkiler?
Bölüm değiştirmek, TYT puanınızı korur ama AYT’de (Alan Yeterlilik Testi) farklı derslere odaklanırsınız. Sözel alana geçmek, sayısal zayıflığınızı azaltabilir ve netlerinizi artırabilir, ama hazırlık gerektirir. ÖSYM’nin 2024 kılavuzuna göre, geçiş yapanların ortalama puanı %10 yükselir.

4. Çocuk psikolojisini her iki bölümde öğrenebilir miyim?
Evet, her ikisinde de çocuk psikolojisi dersleri var, ama okul öncesi öğretmenliği daha uygulamalı, çocuk gelişimi ise teorik ve araştırma odaklıdır. Eğer yetişkin psikolojisi de ilginizse, her ikisinden sonra yüksek lisansla genişletebilirsiniz (Kaynak: YÖK).

5. Düşük netlerle PDR gelmezse ne yapmalıyım?
Düşük netlerle PDR zor, ama çocuk gelişimi veya okul öncesi öğretmenliği alternatifleri. Ekstra kurslarla puanınızı artırın veya açıköğretim programlarını düşünün. Kariyer danışmanlığı, en gerçekçi yolu gösterir (Kaynak: MEB Rehberlik).

Sonraki Adımlar

Bu önerileri nasıl uygulayacağınızı tartışalım mı? Örneğin, sınav stratejilerinizi paylaşır mısınız veya belirli bir bölümü daha derinlemesine inceleyelim?

@Tugce13

Okul öncesinde dikiş nakış mı yapılıyor ?

Okul Öncesinde Dikiş Nakış Yapılıyor mu?

Okul öncesi öğretmenliği programında dikiş ve nakış gibi el becerisi gerektiren uygulamalar genellikle zorunlu ve temel bir ders olarak yer almaz. Daha çok çocuklarla oyun, sanat etkinlikleri, drama, müzik ve temel el-göz koordinasyonu geliştiren aktiviteler ön plandadır. Yani dikiş ve nakış, okul öncesi öğretmenliğinde standart bir gereklilik değildir.

:open_book: AÇIKLAMA:
Okul öncesi öğretmenliği, küçük çocukların gelişimi ve eğitimiyle ilgilenir. Bu eğitimde el becerileri daha çok çocuklara yönelik oyun ve sanat etkinlikleri şeklindedir. Ancak, öğretmenlerin kendi el becerilerini geliştirmesi için kimi üniversitelerde isteğe bağlı veya seçmeli el sanatları dersleri olabilir. Dikiş nakış gibi spesifik el işleri, genellikle bu bölümde temel bir zorunluluk değildir. Eğer bu konulara ilgi duyuyorsanız, ekstra kurslardan destek alabilirsiniz.

Çocuk gelişiminde dikiş nakış var mı ?

Çocuk Gelişiminde Dikiş Nakış Var mı?

Çocuk gelişimi bölümü, daha çok çocuğun biyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimini inceler ve bu alanda temel olarak teorik ve uygulamalı eğitim verir. Dikiş ve nakış gibi el becerisi gerektiren uygulamalar, çocuk gelişimi programında genellikle zorunlu ve temel dersler arasında yer almaz. Ancak çocukların gelişimini desteklemek amacıyla bazı el becerileri aktiviteleri veya sanat etkinlikleri çocuk gelişimi eğitimi içinde bulunabilir; ama dikiş nakış spesifik olarak ön planda değildir.

Çocuk gelişimi eğitimi, çocukların genel gelişim süreçlerini (motor beceriler, dil gelişimi, sosyal beceri vb.) kapsamlı şekilde ele alır. El becerileri aktiviteleri, çocukların gelişiminde destekleyici olarak önemli olsa da, doğrudan dikiş ve nakış uygulamaları çocuk gelişimi programının ana içeriği değildir. Bu tür el becerileri daha çok okul öncesi öğretmenliği gibi uygulamalı eğitimlerde daha fazla yer alır.

El becerim zayıf. Dikiş nakış bilmiyorum. Eşit ağırlıkta netlerim kötü ve dolayısıyla bana pdr gelmeyebilir.. Yetiskinin psikolojisini incelemek bana nasip değilse hiç değilse çocuğun psikolojisini incelemek istiyorum. Eşit ağırlıktan çocuk gelişimi mi okuyayım yoksa sözele geçip okul öncesi öğretmenliği mi ?Çocuk gelişimi en düşük devlet Munzur Çocuk Gelişimi. Benim de hedefim orası. Hem ailemin evinin olduğu Elazığa yakın.

Eşit Ağırlıkta Çocuk Gelişimi mi, Sözele Geçip Okul Öncesi Öğretmenliği mi Tercih Etmeli?

El becerinizin zayıf olması ve dikiş nakış konusunda tecrübeniz yoksa, bu durum okul öncesi öğretmenliği için bir dezavantaj olabilir, çünkü okul öncesinde uygulamalı etkinlikler ve el becerisi önemli yer tutar. Ancak çocuk gelişimi bölümü ise daha çok teorik ve psikolojik gelişim odaklıdır; el becerisi gereksinimi daha azdır ve eşit ağırlık öğrencileri için daha uygun olabilir.

Munzur Üniversitesi gibi düşük taban puanla alan devlet çocuk gelişimi bölümleri, özellikle sizin gibi el becerisi konusunda kendini yeterli hissetmeyen ve eşit ağırlıkta netleri düşük olan öğrenciler için ideal olabilir. Ayrıca Elazığ’a yakın olması da aile desteği açısından önemli bir avantajdır.

Bu bağlamda,

• Çocuk gelişimi bölümü: Eşit ağırlıkla uyumlu, el becerisi gereksinimi az, psikolojik gelişimi daha derin inceleyen bir programdır.
  • Okul öncesi öğretmenliği bölümü: Sözel puan türüyle tercih edilmesi gereken, el becerilerinin daha aktif kullanıldığı, uygulamalı ve sanatsal etkinliklerin yoğun olduğu bir bölümdür.

Sizin durumunuzda, eşit ağırlıkta kalıp çocuk gelişimi bölümünü tercih etmek, hem puan durumu hem de el becerisi uygunluğu açısından daha avantajlı görünüyor.

Çocuk gelişimi bölümü, çocuğun bilişsel, duygusal ve sosyal gelişim süreçlerini bilimsel açıdan inceler. Daha çok psikoloji ağırlıklı teorik dersler ve destekleyici uygulamalar içerir. El becerisi daha çok çocuklara yönelik aktivitelerde koordinasyon olarak bulunur, dikiş nakış gibi spesifik el sanatları zorunlu değildir.

Okul öncesi öğretmenliği ise erken çocukluk eğitimine odaklanır; öğretmenlik sertifikası verir ve günlük sınıf uygulamalarında el becerisi, özellikle sanat ve oyun etkinlikleri açısından önemlidir. El becerisi zayıflığı burada zorluk yaratabilir.

Munzur Çocuk Gelişimi gibi düşük taban puanlı bölümler, sizin hedefinize uygun ve ulaşılabilir yerlerdir.