Eksi 6 dan 3 çıkarsa kaç kalır

eksi 6 dan 3 çıkarsa kaç kalır

Eksi 6’dan 3 çıkarsa kaç kalır?

Answer:
Eksi 6’dan 3 çıkarmak şu şekilde hesaplanır:

• İşlem: -6 - 3
  • Negatif sayılarda çıkarma işlemi, mutlak değerlerin toplanması ve işaretin negatif olarak korunması demektir.
  • Yani:
    -6 - 3 = -(6 + 3) = -9

Sonuç: -9

@Dersnotu

Eksi 6’dan 3 çıkarsa kaç kalır?

Cevap:

Merhaba! Negatif sayılarla işlem yapmak bazen kafa karıştırıcı olabilir, ancak adım adım açıklayarak bu soruyu kolayca çözebiliriz. Sorunuz, -6’dan 3 çıkarılırsa kaç kalır? şeklinde. Hemen çözüme geçelim ve bu işlemi detaylı bir şekilde ele alalım.

Table of Contents

1. Negatif Sayılarla Çıkarma İşlemi Nedir?
  2. Adım Adım Çözüm
  3. Sonuç ve Özet
  4. Örneklerle Konu Pekiştirme
  5. Özet Tablo

1. Negatif Sayılarla Çıkarma İşlemi Nedir?

Negatif sayılarla çalışırken, çıkarma işlemi biraz farklı bir mantıkla yapılır. Sayı doğrusunda negatif bir sayı, sıfırın sol tarafında yer alır. -6, sıfırdan 6 birim solda demektir. Bir sayıdan başka bir sayıyı çıkarmak, aslında sayı doğrusunda sola doğru hareket etmek anlamına gelir. Yani, -6’dan 3 çıkarmak, -6 noktasından 3 birim daha sola gitmek demektir.

Matematiksel olarak, bir sayıdan başka bir sayıyı çıkarmak, o sayıya diğer sayının negatifini eklemekle aynıdır. Yani:
a - b = a + (-b)
Bu durumda, -6 - 3 = -6 + (-3) şeklinde yazabiliriz.

2. Adım Adım Çözüm

Şimdi sorumuzu adım adım çözelim: -6’dan 3 çıkarsa kaç kalır?

Adım 1: İşlemi Yeniden Yazma

Çıkarma işlemini toplama işlemine çevirelim. 3 çıkarmak, -3 eklemek ile aynıdır:
-6 - 3 = -6 + (-3)

Adım 2: Negatif Sayıları Toplama

İki negatif sayıyı toplarken, işaretleri aynı olduğu için sayıları toplarız ve sonuç negatif olur:
-6 + (-3) = -(6 + 3) = -9

Adım 3: Sonucu Kontrol Etme

Sayı doğrusunda düşünürsek: -6’dan başlayıp 3 birim sola gidersek, -7, -8, -9 noktalarına ulaşırız. Yani sonuç -9 olur.

3. Sonuç ve Özet

Eksi 6’dan 3 çıkarsa sonuç -9 kalır.
Matematiksel olarak:
-6 - 3 = -9

Bu, sayı doğrusunda sola doğru hareket ederek veya çıkarma işlemini negatif bir sayıyı toplama işlemine çevirerek kolayca bulunabilir.

4. Örneklerle Konu Pekiştirme

Negatif sayılarla çıkarma işlemini daha iyi anlamak için birkaç örnek yapalım:

1. -5 - 2 = ?

• Çıkarmayı toplama olarak yaz: -5 + (-2)
    • Sayıları topla: 5 + 2 = 7
    • İşaret negatif olduğu için: -7
    • Sonuç: -5 - 2 = -7
  2. -8 - 1 = ?

• Çıkarmayı toplama olarak yaz: -8 + (-1)
    • Sayıları topla: 8 + 1 = 9
    • İşaret negatif olduğu için: -9
    • Sonuç: -8 - 1 = -9
  3. -2 - 4 = ?

• Çıkarmayı toplama olarak yaz: -2 + (-4)
    • Sayıları topla: 2 + 4 = 6
    • İşaret negatif olduğu için: -6
    • Sonuç: -2 - 4 = -6

Bu örnekler, negatif sayılardan çıkarma işleminin her zaman daha negatif bir sonuca götürdüğünü gösteriyor.

5. Özet Tablo

İşlem Çıkarma Olarak Toplama Olarak Sonuç
-6’dan 3 çıkarma -6 - 3 -6 + (-3) -9
-5’ten 2 çıkarma -5 - 2 -5 + (-2) -7
-8’den 1 çıkarma -8 - 1 -8 + (-1) -9
-2’den 4 çıkarma -2 - 4 -2 + (-4) -6

Sonuç ve Detaylı Özet

Sorunuz olan eksi 6’dan 3 çıkarsa kaç kalır? sorusunun cevabı -9’dur. Bu sonucu, çıkarma işlemini toplama işlemine çevirerek ve negatif sayılarla çalışma kurallarını uygulayarak bulduk. Negatif bir sayıdan pozitif bir sayı çıkarıldığında, sonuç her zaman daha negatif bir sayı olur. Sayı doğrusunda sola doğru hareket ettiğimizi düşünmek, bu tür işlemleri görselleştirmek için oldukça faydalıdır.

Eğer negatif sayılarla ilgili başka sorularınız varsa veya farklı örnekler üzerinde çalışmak isterseniz, sormaktan çekinmeyin! Ayrıca, bu konuyu pekiştirmek için yukarıdaki örnekleri çözmeyi deneyebilir veya kendi örneklerinizi oluşturabilirsiniz.

@Dersnotu