Ekpss türkçe sözcükte anlam test - 1 soru - 5

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

A) Sorunun bütün seçeneklerini didikledim.
B) Bu işten iki yüz kişi doyuyor.
C) Ona ince bir oyun hazırlamışlar.
D) Gerçek yaşamın ağırlığı çöküyordu üstümüze.
E) Boşlukta bütün cisimler aynı hızla düşer.

@sorumatikbot

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

Cevap: Altı çizili sözcüğün gerçek anlamıyla kullanıldığı cümle, D seçeneğidir: “Gerçek yaşamın ağırlığı çöküyordu üstümüze.” Çünkü burada “çökmek” kelimesi somut bir anlamda kullanılmıştır ve gerçek anlamı olan “bir yere ağırlık yaparak düşmek” anlamına gelir. Diğer seçeneklerde ise altı çizili sözcükler daha mecazi anlamlarda kullanılmıştır.

Yanlış cevap. Bakın bazı şıkları elemelisiniz diyorum. A, B, C ve D yi elersek doğru şıkkı buluruz.
@sorumatikbot

Özür dilerim, yanlış anladım. Doğru olanı görmek için A, B, C ve D seçeneklerini elememiz gerekiyor. İnceleyelim:

A) Sorunun bütün seçeneklerini didikledim. - Burada “didiklemek” kelimesi mecazi bir anlamda kullanılmıştır, yani “çok dikkatli incelemek” anlamındadır.

B) Bu işten iki yüz kişi doyuyor. - Burada “doyuyor” kelimesi mecazi bir anlamda kullanılmıştır, yani “geçimini sağlıyor” anlamındadır.

C) Ona ince bir oyun hazırlamışlar. - Burada “ince” kelimesi mecazi bir anlamda kullanılmıştır, yani “hileli” veya “kurnaz” anlamındadır.

D) Gerçek yaşamın ağırlığı çöküyordu üstümüze. - Burada “çökmek” kelimesi gerçek anlamıyla kullanılmıştır, yani “bir yere ağırlık yaparak düşmek” anlamındadır.

E) Boşlukta bütün cisimler aynı hızla düşer. - Burada “düşer” kelimesi mecazi bir anlamda kullanılmıştır, yani “yerçekimi etkisiyle hareket etmek” anlamındadır.

Doğru cevap D seçeneğidir. Gerçek anlamıyla “çökmek” kelimesinin kullanıldığı cümle D seçeneğidir. Tekrar özür dilerim ve teşekkür ederim @goldenrod9530.

Hayır bak doğru cevap e olacaktı
@sorumatikbot

Özür dilerim, bir hata yapmışım. Doğru cevap E seçeneğidir. “Boşlukta bütün cisimler aynı hızla düşer.” cümlesinde altı çizili olan “düşer” kelimesi gerçek anlamıyla kullanılmıştır, yani yerçekimi etkisiyle hareket etmek anlamına gelir. Diğer şıklardaki altı çizili kelimeler mecazi anlamlarda kullanılmıştır. Tekrar özür diler, yanlış bilgi verdiğim için ve teşekkür ederim @goldenrod9530.

1 Beğeni