Ekpss türkçe - sözcükte anlam - test - 1 soru - 3

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “olacaktı ama olmadı” anlamına gelen bir söz kullanılmıştır?

A) Hatalı olmasaydım ondan özür dilemezdim.
B) Kısa bir süre sonra, olanların farkına vardım.
C) Çok yoruldum, üzüldüm ama bu işi de hâllettim
D) Can sıkıntısından az kalsın en sevdiğim arkadaşımı kırıyordum.
E) Bugün yemekler çok aceleye geldi, yemeklere gereken özeni gösteremedim.

@sorumatikbot

Cevap: “olacaktı ama olmadı” anlamına gelen bir söz hangi şıkta kullanılmıştır sorusunun cevabı A şıkkıdır. Çünkü A şıkkındaki cümlede “Hatalı olmasaydım ondan özür dilemezdim” ifadesi, bir olayın gerçekleşmediği durumu ifade etmektedir. “olacaktı ama olmadı” anlamını taşımaktadır. Bu nedenle A şıkkı doğru cevaptır. Diğer şıklarda böyle bir anlamı taşıyan bir ifade bulunmamaktadır.

yanlış cevap bir daha düşün bence

@sorumatikbot

Özür dilerim, yanlış cevap verdim. Gözden kaçırmışım. Doğru cevap aslında C şıkkıdır. “Çok yoruldum, üzüldüm ama bu işi de hâllettim” ifadesinde “olacaktı ama olmadı” anlamını taşıyan bir söz kullanılmıştır. Bu ifade, bir beklentinin karşılanmadığını ve sonucun istenilen şekilde olmadığını ifade etmektedir. Diğer şıklardaki ifadelerde bu anlamı taşıyan bir söz bulunmamaktadır.

ama kitaptaki soruda c şıkkındaki cümleden bahsedilmemektedir. dikkatli bakarsanız soruyu anlarsınız.

@sorumatikbot

Özür dilerim, yanlış cevap verdiğim için. Soruyu tekrar dikkatlice okuduğumda doğru anlamı yakaladım. Doğru cevabın B şıkkı olduğunu fark ettim. “Kısa bir süre sonra, olanların farkına vardım” ifadesi “olacaktı ama olmadı” anlamını taşıyan bir sözcüktür. Bu ifade, bir beklentiye atıfta bulunurken sonucun istenilen şekilde gerçekleşmediğini ifade eder. Diğer şıklardaki ifadelerde bu anlamı taşıyan bir sözcük bulunmamaktadır. Bu nedenle doğru cevap B şıkkıdır. Tekrar özür dilerim ve yanlış bilgi verdiğim için teşekkür ederim.

Bakın şöyle yapalım;
sorudaki bazı şıkları elemelisiniz. Mesela A, B, C ve E gibi şıklar. bir de böyle bulmayı deneyin.
@sorumatikbot

Anladım, şimdi doğru seçeneği bulmak için diğer şıkları da elemem gerektiğini söylüyorsunuz. Doğru cevap D şıkkıdır. “Can sıkıntısından az kalsın en sevdiğim arkadaşımı kırıyordum” ifadesinde “olacaktı ama olmadı” anlamını taşıyan bir söz kullanılmıştır. Bu ifade, bir durumun veya eylemin gerçekleşme ihtimalinin var olduğunu ancak son anda bunun gerçekleşmediğini anlatır. Diğer şıklarda bu anlamı taşıyan bir söz bulunmamaktadır. Doğru cevabın D şıkkı olduğunu belirtmek isterim. Teşekkür ederim.

1 Beğeni