Ekieoin- tot raf Sek e vnrilnistir Aa e ve rO t Ahmetin agacı diktikten 3 yl sonraki fatograf Seki-tl'de verilmiştir

TEma
ekieoin- tot
raf Sek e vnrilnistir
Aa e ve rO t
18em
Sekli-
Ahmetin agacı diktikten 3 yl sonraki fatograf
Seki-tl’de verilmiştir.
21,8 dm
18 om
d8 cm
om
Üst basamaklarından 12 cm
18 cm aralklarla kahverengi
merdivenin boyu kaç met-
kalnliğ önemsizdir.)
B) 2,04 m
D) 2,25 m
Şekil-ll
Verilenlere göre Ahmet’in şu anki boyu aşağı-
dakilerden hangisi olamaz?
A) 172 cm
B) 158 cm

Ahmet’in Şu Anki Boyunun Belirlenmesi

:light_bulb: KULLANILAN BİLGİLER VE BİRİM DÖNÜŞÜMLERİ:

• 1\text{ m} = 100\text{ cm}
  • 1\text{ dm} = 10\text{ cm}
  • Bir insanın boyu zaman geçtikçe kısalmaz; önceki boyuna eşit veya daha uzun olur.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — 3 Yıl Önceki Boy Uzunluğunun Santimetreye Çevrilmesi
Şekil-I’de Ahmet’in 3 yıl önceki boyu 1,68\text{ m} olarak verilmiştir:

1,68\text{ m} = 1,68 \times 100 = 168\text{ cm}

Adım 2 — Ağacın 3 Yıl Sonraki Boyunun Santimetreye Çevrilmesi
Şekil-II’de ağacın boyu 21,8\text{ dm} olarak ölçülmüştür:

21,8\text{ dm} = 21,8 \times 10 = 218\text{ cm}

Adım 3 — Şekil-II’deki Görsel Karşılaştırma ve Aralık Belirleme

• Şekil-II incelendiğinde Ahmet’in boyu, boyu 218\text{ cm} olan ağaçtan daha kısadır: \text{Ahmet'in Boyu} < 218\text{ cm}
  • Ahmet 3 yıl önce 168\text{ cm} olduğuna göre, aradan geçen 3 yıl sonunda boyu 168\text{ cm}'den daha kısa olamaz: \text{Ahmet'in Boyu} \ge 168\text{ cm}

Buna göre Ahmet’in şu anki boyu:

168\text{ cm} \le \text{Ahmet'in Boyu} < 218\text{ cm}

aralığında olmalıdır.

Adım 4 — Seçeneklerin Analizi

• A) 172\text{ cm}: 168\text{ cm} ile 218\text{ cm} arasında olduğu için Ahmet’in boyu olabilir.
  • B) 158\text{ cm}: 168\text{ cm}'den küçük olduğu için Ahmet’in boyu olamaz (3 yıl önceki boyundan daha kısa olamaz).

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B) 158 cm
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Uzunluk Ölçü Birimleri Dönüşümü

• Tanım: Metre (\text{m}), desimetre (\text{dm}) ve santimetre (\text{cm}) arasındaki basamak dönüşümleridir. Her basamak inişinde değer 10 ile çarpılır.
  • Bu problemde: 1,68\text{ m} = 168\text{ cm} ve 21,8\text{ dm} = 218\text{ cm} dönüşümleri yapılarak tüm değerler ortak birim olan santimetreye çevrilmiştir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Farklı Birimlerle Doğrudan İşlem Yapmak

• Yanlış: 1,68 ile 21,8 sayılarını birimleri dönüştürmeden doğrudan kıyaslamak.
  • Doğru: Karşılaştırma yapmadan önce tüm uzunlukları \text{cm} birimine dönüştürmek.
  • Neden yanlış: Farklı ölçü birimlerinin sayısal büyüklükleri doğrudan karşılaştırılamaz.

Sol tarafta görünen merdiven sorusunun adım adım çözümünü de yapmamı ister misin?

teşekkür ediyorum

Rica ederim!

Sol sayfadaki merdiven uzunluğu hesaplama sorusunun adım adım çözümünü birlikte inceleyelim mi, yoksa uzunluk ölçme birimleriyle ilgili başka bir soruya mı geçmek istersin?