Eken Çocukluk k Eğ. Yak. Prog. Ve Yön.
63. Esin Oğretmen sinifta mevsimlerle ilgili bir etkinlik 65. L Sr
yapar. Kiş mevsimi geldiği için kişın yaşanan deg
şiklikler konusunda çocuklarla sohbet eder. Sonra
Esin Öğretmen çocuklara birkaç soru sorar1 KIş mevsimi olmasaydı ne olurdu?1 Sürekli kiş mevsimi olsaydı ne olurdu?
• Kişın kar yağmasını beklerken sabah uyandiğ-
nizda her yerin çiçeklerle kaplı olduğunu görsey-
diniz ne yapardıniz?
Buna göre Esin Öğretmen yaratıcıliğı gelistiren
yöntem veya yaklaşımlardan hangisini kulan-
miştır? (2020)
Ay Tekil straeji yaklaşımı
B) Sistem yếklaşımı
9 Yapboz pafçası yöntemi
D) Zihin şekillendirme yöntemi
E)/Yaraticı döngü yaklaşımi
dinozorlara karşı yoğun i-
zorlarla
He
kile
M Me
Monts
daki
AJlve
66. Bir ok
yapi
Esin Öğretmen’in Yaratıcılığı Geliştiren Yöntemi
Tekil strateji yaklaşımı, öğrencilere “Eğer … olsaydı ne olurdu?” gibi varsayımsal sorular sorarak onların alışılmışın dışında düşünmelerini ve hayal güçlerini kullanmalarını sağlayan bir yaratıcılık geliştirme tekniğidir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Sorudaki Uyarıcıları Analiz Etme
Esin Öğretmen çocuklara şu soruları yöneltiyor:
- “Kış mevsimi olsaydı/olmasaydı ne olurdu?”
- “Beklenmedik bir durumla karşılaşsaydınız (kışın çiçek açması) ne yapardınız?”
Bu soru kalıpları, çocukları mevcut gerçekliğin dışına çıkararak varsayımsal düşünmeye sevk eder.
Adım 2 — Seçeneklerin Değerlendirilmesi
- A) Tekil strateji yaklaşımı: Bu yaklaşım, tek bir “Eğer… olsaydı” sorusu veya bir varsayımdan yola çıkarak yaratıcı düşünmeyi tetikler. Esin Öğretmen’in kullandığı tam olarak bu yöntemdir.
- B) Sistem yaklaşımı: Bir bütünü oluşturan parçaların etkileşimini inceler, buradaki sorularla doğrudan ilgili değildir.
- C) Yapboz parçası yöntemi: Parçadan bütüne gitmeyi veya işbirlikli öğrenmeyi temel alır.
- D) Zihin şekillendirme yöntemi: Genellikle kalıplaşmış düşünce yapısını kırmayı hedefler ancak “Eğer” soruları bu yöntemin temel ismi değildir.
- E) Yaratıcı döngü yaklaşımı: Hazırlık, kuluçka, aydınlanma ve doğrulama aşamalarından oluşan daha uzun bir süreci kapsar.
Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
A. Tekil Strateji Yaklaşımı — “Eğer… olsaydı” soruları bu yaklaşımın kalbidir.
B. Sistem Yaklaşımı — Karmaşık yapıların işleyişine odaklanır.
C. Yapboz Parçası Yöntemi — İşbirliği ve parça-bütün ilişkisiyle ilgilidir.
D. Zihin Şekillendirme Yöntemi — Odak noktası farklıdır.
E. Yaratıcı Döngü Yaklaşımı — Bir sürecin aşamalarını ifade eder.
Adım 4 — Final Doğrulama
Okul öncesi eğitimde yaratıcılığı geliştiren teknikler arasında yer alan Tekil Strateji Yaklaşımı (Single Strategy Approach), çocukların bilişsel esnekliğini artırmak için “olmayan bir durumu varmış gibi” hayal ettirmeyi amaçlar. Soruda verilen örnekler bu tanıma tam olarak uymaktadır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A) Tekil strateji yaklaşımı
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Tekil Strateji Yaklaşımı
- Tanım: Yaratıcı düşünmeyi başlatmak için kullanılan, genellikle “Eğer… olsaydı” (What if…) kalıbına dayanan bir tekniktir.
- Bu problemde: Öğretmenin kış mevsiminin varlığı veya yokluğu üzerine sorduğu sorular bu stratejinin uygulamasıdır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Kavram Karışıklığı
- Yanlış: Bu soruların hepsinin bir süreç olduğu düşünülerek “Yaratıcı Döngü” (E seçeneği) ile karıştırılması.
- Doğru: Sorular bir sürecin aşamalarını değil, düşünceyi tetikleyen özel bir yöntemi temsil eder.
- Neden: Yaratıcı döngü bir düşüncenin oluşum evrelerini anlatırken, tekil strateji bir öğretim tekniğidir.
Bu konuyla ilgili “S.C.A.M.P.E.R.” tekniği veya “Beyin Fırtınası” gibi diğer yaratıcı yöntemlerin farklarını incelememi ister misin?