Ehliyette Çıkacak Sorular

Ehliyette çıkacak sorular

Ehliyette Çıkacak Sorular

Ehliyet sınavı soruları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Elektronik Sınav (e-Sınav) müfredatına uygun olarak; İlk Yardım, Trafik ve Çevre, Araç Tekniği ve Trafik Adabı olmak üzere dört ana başlıktan oluşmaktadır.

Sınavda başarılı olmak için toplam 50 soru üzerinden en az 35 doğru yaparak 70 puan almanız gerekmektedir. Sorular genellikle geçmiş yıllarda çıkan soruların benzerlerinden veya güncel trafik kurallarından seçilmektedir.

İçindekiler

1. Sınav Konuları ve Soru Dağılımı
  2. Sıkça Çıkan Örnek Sorular
  3. Ders Bazlı Karşılaştırma Tablosu
  4. Sınav Başarı Özeti
  5. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Sınav Konuları ve Soru Dağılımı

Ehliyet sınavında sorumlu olduğunuz alanlar ve soru sayıları şu şekildedir:

• Trafik ve Çevre Bilgisi (23 Soru): Tabelalar, geçiş üstünlüğü, hız sınırları ve genel trafik kuralları.
  • İlk Yardım Bilgisi (12 Soru): Kaza anında yapılması gereken müdahaleler, temel yaşam desteği.
  • Araç Tekniği / Motor (9 Soru): Aracın çalışma prensibi, gösterge paneli ve basit bakım işlemleri.
  • Trafik Adabı (6 Soru): Trafikte saygı, sabır ve nezaket kuralları.

:light_bulb: Pro İpucu: Sınavda yanlışlar doğruları götürmez. Bu nedenle hiçbir soruyu boş bırakmamanız puan avantajı sağlar.

Sıkça Çıkan Örnek Sorular

Sınavlarda her yıl benzer mantıkla sorulan kritik soru tiplerinden bazıları şunlardır:

1. Geçiş Üstünlüğü Soruları
Kavşaklarda hangi aracın önce geçeceği sıklıkla sorulur. Unutmayın: Geçiş üstünlüğü olan araçlar (Ambulans, İtfaiye, Polis) her zaman önceliklidir.

2. İlk Yardım - Heimlich Manevrası
Tam tıkanma yaşayan (nefes alamayan, konuşamayan) kişilere uygulanan Heimlich Manevrası en çok çıkan ilk yardım sorularındandır.

3. Araç Tekniği - Yağ Lambası
Seyir halindeyken yağ lambası yanarsa ne yapılmalıdır? Cevap: Araç derhal durdurulmalı ve kontak kapatılmalıdır.

Ders Bazlı Karşılaştırma Tablosu

Hangi derse ne kadar odaklanmanız gerektiğini anlamak için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz:

Ders Adı Zorluk Seviyesi Önem Derecesi Temel Odak Noktası
Trafik ve Çevre Orta Çok Yüksek Levhalar ve Kurallar
İlk Yardım Orta Yüksek Hayat Kurtarma Zinciri
Araç Tekniği Yüksek Orta Motor ve Göstergeler
Trafik Adabı Düşük Orta Etik ve Saygı

Sınav Başarı Özeti

Kriter Detay
Toplam Soru Sayısı 50 Soru
Sınav Süresi 45 Dakika
Baraj Puanı 70 Puan
Gereken Doğru Sayısı En az 35 Doğru
Yanlış Puanlama Yanlışlar doğruyu etkilemez

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

1. Yeni müfredatta animasyonlu sorular var mı?
Evet, artık e-sınavlarda animasyonlu (videolu) sorular bulunmaktadır. Bu soruları çözerken videoyu dikkatlice izlemeli ve çevredeki detaylara (levha, hız limiti vb.) odaklanmalısınız.

2. E-sınav sonuçları ne zaman açıklanır?
Elektronik sınav sonuçları, sınavınızı bitirip salon dışındaki kiosk cihazlarından T.C. kimlik numaranızı girerek anında öğrenilebilir.

3. Sınavda en çok hangi konudan soru çıkıyor?
En fazla soru Trafik ve Çevre Bilgisi (23 soru) dersinden gelmektedir. Bu dersi iyi öğrenmek barajı geçmenizi büyük ölçüde kolaylaştırır.

Sonraki Adımlar

Ehliyet sınavına hazırlık sürecinde sana yardımcı olabilirim. Hangi dersin (İlk Yardım, Trafik, Motor) çıkmış sorularını ve detaylı konu anlatımını seninle paylaşmamı istersin?