Ehliyet
te çıkacak sorular
Ehliyet Sınavında Çıkacak Sorular ve Konu Özetleri
Ehliyet sınavı soruları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan ve adayların trafik adabı, ilk yardım, araç tekniği ile trafik ve çevre bilgisi konularındaki yetkinliklerini ölçen sorulardan oluşur. Sınavda başarılı olmak için özellikle son yıllarda çıkan çıkmış soruları çözmek ve temel kavramlara hakim olmak kritik önem taşır.
Ehliyet Sınavı Temel Konuları:
- Trafik ve Çevre Bilgisi: Geçiş üstünlüğü, hız sınırları, levhalar ve trafik polisinin işaretleri.
- İlk Yardım: Temel yaşam desteği, kanamalar, kırık-çıkıklar ve hasta taşıma teknikleri.
- Araç Tekniği (Motor): Aracın çalışma prensibi, yağlama sistemi, soğutma sistemi ve gösterge paneli.
- Trafik Adabı: Trafikte saygı, sabır, sorumluluk ve empati kurma.
İçindekiler
- Sınav Soru Dağılımı ve Süre
- En Çok Çıkan Soru Örnekleri
- Trafik İşaretleri ve Anlamları Karşılaştırması
- Sınavı Kazanmak İçin Önemli Notlar
- Sıkça Sorulan Sorular
Sınav Soru Dağılımı ve Süre
Elektronik sınav (e-Sınav) formatında yapılan ehliyet sınavında toplam 50 soru sorulmaktadır. Sınav süresi 45 dakikadır ve başarılı olmak için en az 35 soruyu doğru cevaplayarak 70 puan almanız gerekmektedir. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemez.
- Trafik ve Çevre: 23 Soru
- İlk Yardım: 12 Soru
- Araç Tekniği: 9 Soru
- Trafik Adabı: 6 Soru
Pro İpucu: Sınavda yanlışlar doğruyu götürmediği için boş soru bırakmamaya özen gösterin. Emin olmadığınız sorularda mantıklı bir tahmin yürütmek şansınızı artıracaktır.
En Çok Çıkan Soru Örnekleri
Sınavlarda her yıl benzer mantıkla sorulan kritik konu başlıkları şunlardır:
- Geçiş Üstünlüğü: Kavşaklarda hangi aracın önce geçeceği (Ambulans, İtfaiye, Polis sırası).
- İlk Yardım ABC’si: Havayolu açıklığı (Airway), Solunum (Breathing) ve Dolaşım (Circulation) kontrolü.
- Motor Yağ Lambası: Sürüş sırasında yağ lambası yanarsa aracın derhal durdurulması gerektiği bilgisi.
Trafik İşaretleri Karşılaştırma Tablosu
Sınavda en çok karıştırılan levha türlerini aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz:
| Levha Türü | Anlamı | Sürücünün Davranışı |
|---|---|---|
| Tehlike Uyarı İşaretleri | Üçgen şeklindedir, tehlikeyi haber verir. | Hız azaltılır, takip mesafesi artırılır. |
| Trafik Tanzim İşaretleri | Yuvarlak şeklindedir, yasakları bildirir. | Belirtilen yasaklara (hız, durma vb.) uyulur. |
| Bilgi İşaretleri | Kare veya dikdörtgen şeklindedir. | Yol üzerindeki tesisler ve güzergah hakkında bilgi alınır. |
Sınavı Kazanmak İçin Özet Bilgiler
| Kritik Bilgi | Detaylar |
|---|---|
| Puanlama | Her soru 2 puandır, 70 puan barajdır. |
| İlk Yardım | Kalp masajı dakikada 100 bası olacak şekilde yapılır. |
| Takip Mesafesi | Aracın km cinsinden hızının yarısı kadardır (Örn: 90 km hız ile 45 metre). |
| Alkol Sınırı | Hususi araç sürücüleri için 0.50 promildir. |
Sıkça Sorulan Sorular
1. Sınavda hangi derslerden sorumluyum?
Trafik, İlk Yardım, Araç Tekniği ve Trafik Adabı olmak üzere 4 temel dersten sorumlusunuz.
2. Sınav giriş belgesi ne zaman çıkar?
Genellikle sınav tarihinden 3-4 gün önce bağlı olduğunuz sürücü kursu tarafından verilir.
3. e-Sınav sonuçları ne zaman açıklanır?
Sınavınızı bitirdiğiniz anda sınav salonu çıkışındaki Kiosk cihazlarından veya TC kimlik numaranızla internet üzerinden sonucunuzu hemen öğrenebilirsiniz.
Sonraki Adımlar
Ehliyet sınavına hazırlık sürecinde çıkmış soruları çözmek en etkili yöntemdir. Senin için son aylarda çıkmış sorulardan oluşan bir deneme testi hazırlamamı ister misin? Ya da özellikle anlamadığın bir ders (Örn: Motor veya İlk Yardım) var mı?