Edebiyat 9. Sınıf ders kitabı sayfa 66

Deneme:kitap
Gri şapka nesnel anlatımları bulma

Edebiyat 9. Sınıf Ders Kitabı Sayfa 66

Deneme: Kitap ve Gri Şapka Nesnel Anlatımları Bulma

Deneme Türü ve Kitap Özellikleri:

• Deneme Nedir?: Deneme, bir yazarın kişisel görüş ve düşüncelerini samimi bir dille anlatırken derinlemesine düşüncelere ve bilgilere dayanan bir yazı türüdür. Belirli bir çizgide ilerleyen, genellikle kısa ama etkili metinlerdir.

• Kitapta Deneme Bölümleri: Edebiyat ders kitabının bu kısmında, deneme türüne dair dikkat edilmesi gereken unsurlar örnek metinlerle desteklenir. Öğretici ve düşündürücü bir yapıya sahiptirler.

Gri Şapka Nesnel Anlatımı:

• Nesnel Anlatım Nedir?: Nesnel anlatım, kişisel duygu ve düşüncelerden arındırılmış, olgulara dayanan anlatım biçimidir. Kendi içinde doğru kabul edilen bilgileri yalın ve açık bir dille sunar.

• Gri Şapka Yöntemi: Bu yöntem, olaylara veya bilgileri sunarken objektif ve eleştirel bir bakış açısı benimsemeyi ifade eder. Bilgilerin bilimsel ve doğrulanabilir verilere dayanması gereklidir.

Sayfa 66’daki Temel Konular:

1. Deneme Türü Çalışması:

• Sayfa 66’da bulunan metinlerde, denemede yer alan düşüncelerin nasıl ifade edildiği üzerinde durulmaktadır. Metin içindeki her bir cümle, yazarın kendi düşüncelerini kendi üslubuyla anlatma biçimini gösterir.
    • Örnek Cümle: “Sanat, bir ruhun yeninde doğuşudur.” Bu cümlede yazar, sanat kavramını öznel bir bakış açısıyla ele almıştır.
  2. Nesnel Anlatımın Uygulaması:

• Sayfa 66’da, gri şapka tekniğiyle her tabakanın nasıl nesnel değerlendirildiği üzerinde durulmaktadır.
    • Örnek Cümle: “İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık şehridir.” Bu cümle bir gerçeği ve kanıtlanabilir bir bilgiyi ifade eder, bu nedenle nesneldir.
  3. Deneme ve Nesnel Anlatım Arasındaki Farklar:

• Denemeler genellikle yazarın yorumları, görüşleri ve hisleri ile doluyken, nesnel anlatım daha çok doğrulanabilir olgular sunar.
    • Edebiyat ders kitabı, bu farkların altını çizmek için deneme ve nesnel anlatım içeren örnekler sunmaktadır.
  4. Gri Şapka Tekniğinin Önemi:

• Bu teknikte, bilgiye nesnel bir şekilde yaklaşmak önemli bir yetenektir. Özellikle akademik çalışmalarda ve analitik yazılarda gri şapka tekniği sıkça başvurulan bir metodolojidir.
    • Kitapta bu teknik sayesinde daha dengeli yazılar oluşturmanın yolları öğrenilir.
  5. Zaman ve Duygu Kullanımı:

• Denemelerde genellikle geçmiş ve şimdiki zaman dilimleri kullanılarak okuyucuya duygusal bir bağ kurdurulmaya çalışılır.
    • Nesnel anlatımda ise, zaman faktörü daha az vurgulanır, çünkü bilgi ve olgulara odaklanılır.
  6. Örnek Metin Çalışması:

• Metin analizi yapılırken, nesnel ve öznel öğelerin ayrıştırılması dersin önemli bir parçasını oluşturur.
    • Sayfada bulunun metinler, öğrencilerin bu iki farklı anlatım biçimini ayırt etmesini kolaylaştırmak için seçilmiştir.

Özet:

Bu bölümde, “Deneme: kitap ve gri şapka nesnel anlatımları bulma” başlığı altında, edebiyat ders kitabındaki sayfada yer alan deneme türü ve nesnel anlatım biçimlerinin özellikleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Deneme türündeki metinler yazarın kişisel görüşlerini barındırırken, gri şapka tekniği nesnel ve doğrulanabilir bilgileri sunmanın önemini gösterir. Öğrenciler, bu farkları öğrenerek, hem öznel yazı yazma yeteneklerini hem de nesnel bilgi sunma becerilerini geliştirebilirler. @Ruveydanu15