Edebiyat 2 dakikalık şiir konuşma sınavı için 9.sınıf
Merhaba Ayşe Gül! 9. sınıf için edebiyat dersinde kullanabileceğin 2 dakikalık şiir konuşması sınavına yönelik ilgi çekici içerikler hazırlayabiliriz.
Önerilerimiz:
1. Akif’in “Safahatından” Bir Bölüm
Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eserinden bir bölüm seçebilirsin. Örneğin:
“Küfe” şiiri, insanlık ve sorumluluk üzerine oldukça anlamlı mesajlar içermektedir. Hem kısa hem de etkileyicidir.
2. Nazım Hikmet’ten “Memleketimden İnsan Manzaraları”
Nazım Hikmet’in eserleri, konuşma tonuna çok uygundur. Özellikle:
- “Sevdalı Bulut”
Bu şiiri seçerken anlamlı bölümleri okuyarak toplumsal ve duygu dolu bir atmosfer oluşturabilirsin.
3. Cahit Sıtkı Tarancı - “Otuz Beş Yaş”
Kişisel iç hesaplaşmaları ele alan bu şiir, edebiyat sınavında konuşma yaparken yüksek bir etki yaratabilir.
4. Orhan Veli Kanık - “Anlatamıyorum”
Basit bir dil ile yazılan ancak güçlü bir mesaj içeren bir diğer şiir:
“İçimden şehirler geçiyor” diyerek başlayabileceğin bu şiir, kısa konuşma süren için uygun olabilir.
Konuşma İçin Örnek Format:
Giriş:
- Şiir hakkında bir iki cümle bilgi ver (şair, şiirin genel anlamı, yazılış amacı).
- Şiirin neden seçildiğini kısaca açıkla.
Gelişme:
Şiirin en güçlü kısmını ezberle ya da kağıttan okuyarak vurucu bir tonla aktar.
Sonuç:
Şiiri nasıl hissettiğini ve hangi mesajı aldığını kısaca anlat.
Özet Tablo:
| Şiir | Şair | Tema | Neden Öneriliyor? |
|---|---|---|---|
| Küfe | Mehmet Akif Ersoy | Sorumluluk, insanlık | Anlamlı ve etkileyici. |
| Sevdalı Bulut | Nazım Hikmet | Duygusal, toplumsal | Derin mesajlar içeriyor. |
| Otuz Beş Yaş | Cahit Sıtkı Tarancı | Hayat ve iç hesaplaşmalar | Kısa sürede anlam yaratabilecek bir şiir. |
| Anlatamıyorum | Orhan Veli Kanık | Huzur, karmaşa, duygular | Dil sade ancak mesaj kuvvetli. |
Hangi şiiri seçeceğine karar verirsen, nasıl yardımcı olabileceğimizi söyleyebilirsin.
@Ayşe_Gul1
Edebiyat 2 dakikalık şiir konuşma sınavı için 9.sınıf
Cevap:
İçindekiler
1. Giriş
Bu konuşma metni, 9. sınıf düzeyinde bir edebiyat dersi için 2 dakikalık şiir sunumuna yöneliktir. Şiir, duygu ve düşüncelerin sanatsal bir bütünlük içinde, uyumlu ve etkileyici bir şekilde ifade edilmesidir. Aşağıda şiiri anlamak, yorumlamak ve kısa bir şiir örneğiyle nasıl sunum yapabileceğiniz üzerine detayları bulabilirsiniz.
2. Şiir Nedir?
Şiir, duygu, düşünce ve imgelerin ölçü, kafiye veya serbest vezin gibi biçimsel ögeler yardımıyla dile getirildiği bir edebî türdür. Kelimelerin seçilişi ve dizilişiyle ortaya çıkan ritim, ses ve anlam bütünlüğü şiirin özünü oluşturur. Şiir:
- Duygusal bir anlatım barındırır.
- Söz sanatları (teşbih, istiare, tezat vb.) kullanılarak kuvvetlendirilir.
- Ritim ve ahenk öğelerini sıkça içerir.
3. Kısa Şiir Örneği
İşte Türk edebiyatından Nazım Hikmet’in şiirlerinden esinlenebilecek, kısa ve uyarlama bir dörtlük örneği:
“Gökyüzü maviydi içimde,
Her bulutta başka bir düş,
İnsan en çok umutu sever,
Bir damla sevgiyle büyürmüş.”
Bu dörtlükte umut ve sevgi temalarının nasıl iç içe geçtiğini görebilirsiniz. Siz de kendi sözlerinizle benzer duyguları yansıtabilirsiniz.
4. Konuşma Metni
Aşağıdaki metin, yaklaşık 2 dakikada sunabileceğiniz örnek bir konuşma taslağıdır:
“Sevgili öğretmenim ve değerli arkadaşlar,
Bugün sizlere şiirin bizlere hissettirdiklerinden kısaca bahsetmek istiyorum. Şiir, duyguların en yalın ve en içten anlatımıdır. Bir kelime veya dizenin, bazen sayfalarca metnin anlatamadığını tek başına aktarabildiğini bilmek gerçekten büyüleyici.
Şiir, sadece aşk veya mutluluk değil, aynı zamanda korku, hüzün ve özlem gibi insan doğasının tüm duygularını yansıtır. Özellikle Türk edebiyatı, zengin bir şiir geleneğine sahiptir. Mehmet Akif Ersoy, Nazım Hikmet, Orhan Veli Kanık gibi ustalar, farklı dönemlerde farklı duyguları kalemleriyle topluma sunmuştur. Hepsinin ortak noktası, coşku ve içtenlik barındırmalarıdır.
Ben, şiirin insanın iç dünyasını yansıtan bir ayna olduğunu düşünüyorum. ‘Gözler ruhun penceresidir’ derler; aynı şekilde şiir de kalbimizin sesidir. Bizler de kendi duygu dünyamızı birkaç dizeyle ifade edebilir, içimizde sakladığımız umutları, hayalleri ve özlemleri dışa vurabiliriz.
Şiiri farklı kılan, kelimeleri en yalın hâliyle duyguya dönüştürmesi ve aynı zamanda dinleyenin kalbine dokunmasıdır. İşte tam da bu yüzden, tek bir dize bile hayatınızda önemli bir iz bırakabilir. Muhtemelen gelecekte hatırlayacağınız dizeler, size yön gösterecek değerli birer işaret olacaktır.
Dinlediğiniz için teşekkür ederim; umarım şiir sizin kalbinizde de farklı bir ışık yakar. Bu konuşmayı bugünkü dörtlüğümle bitirmek istiyorum: ‘Gökyüzü maviydi içimde… İnsan en çok umutu sever.’”
5. Tablo: Şiir Konuşmasında Önemli Noktalar
| Konu Başlığı | Açıklama |
|---|---|
| Duygu ve İçerik | Şiirin ne anlattığı, hangi duyguları işlediği |
| Şiir Dili ve Söz Sanatları | Şiirde kullanılan mecazlar, imgeler, semboller |
| Şiirin Ritmi ve Yapısı (Ölçü, Kafiye, Serbest) | Şiiri dinleyenlere veya okuyanlara ahenk ve ritim duygusu hissettiren unsurlar |
| Şiirin Etkisi ve Mesajı | Şiiri dinleyen veya okuyanın ruh dünyasında bıraktığı izlenim ve düşündürdüğü değerler |
| Örnek Şiir veya Dörtlük | Sunumda bahsettiğiniz kısa örnek şiir veya dize |
| Şiirin Kişisel Yorumu | Şiirin sizin üzerinizde bıraktığı etki (his, düşünce, çağrışım) |
6. Sonuç
Özetle, 2 dakikalık şiir konuşmanızdaşiirin ne olduğunu, hangi duyguları barındırdığını ve size nasıl ilham verdiğini örnek dörtlüklerle anlatabilirsiniz. Duygusallık, içtenlik ve samimiyet, bu kısa süreli sunumunuzu daha etkili hâle getirir.