9 sınıf edebiyat sayfa 194 performans ödevi cevabı
Hediiixq said 9 sınıf edebiyat sayfa 194 performans ödevi cevabı
Cevap:
9. sınıf edebiyat ders kitaplarında yer alan performans görevleri genellikle bir metnin analizini, özetini ya da edebi döneme ait bir değerlendirmeyi içerir. Sayfa 194’teki performans ödevinin içeriği, kitabın yayınevine ve basım yılına göre değişebilir. Yine de aşağıdaki adımları izleyerek performans ödevinizi sağlıklı bir şekilde hazırlayabilirsiniz:
-
Metni veya Konuyu Tespit Edin:
• Görev hangi metin ya da konuyla ilgiliyse, öncelikle metni/konuyu dikkatlice okuyun veya anahatlarını çıkarın. -
Temel Soruları Yanıtlayın:
• Metnin ana fikri nedir?
• Yazarın anlatmak istediği tema veya konu hangisidir?
• Metnin türü (hikâye, şiir, makale vb.) nedir? Türün özelliklerini nasıl yansıtmaktadır? -
Dönem ve Edebi Akım İlişkilendirmesi:
• Metin hangi edebi döneme/akıma aittir? (Tanzimat, Servet-i Fünun, Milli Edebiyat vb.)
• Dönemin ve akımın özelliklerini metinde hangi unsurlarda görebiliyorsunuz? -
Dil ve Anlatım Unsurları:
• Yazarın kullandığı dil sade mi ağır mı?
• Sanatlı anlatım, mecazlar veya edebi sanatlar (teşbih, istiare vb.) var mı?
• Karakterler veya tipler nasıl betimlenmiş? -
Kişisel Yorumunuzu Ekleyin:
• Metnin etkileyici yönlerini, eleştirilerinizi veya metnin günümüzle bağlantısını vurgulayın.
• Metnin sizi nasıl düşündürdüğü veya hissettirdiği üzerinde durun. -
Kaynakça ve Alıntılar:
• Yararlanılan kitap, makale veya çevrimiçi kaynakları mutlaka dipnot veya son not şeklinde belirtin.
• Alıntı yaparken tırnak işaretleri kullanın ve sayfa numaralarını eklemeyi unutmayın.
Aşağıdaki tablo, performans ödevinizi hazırlarken dikkate almanız gereken noktaları özetlemektedir:
Bölüm | Yapılacaklar | İpuçları |
---|---|---|
1. Metin/konu incelemesi | Metni okuyun ve önemli yerlerin altını çizin. | Metinde ana tema, karakterler ve anlatım özellikleri üzerinde durun. |
2. Dönem/akıma yönelik yorum | Metni, dönemin siyasi, sosyal ve kültürel yapısıyla ilişkilendirin. | Yazarın yaşadığı dönemdeki fikir akımlarını, dil anlayışını ve edebi geleneği araştırın. |
3. Dil ve anlatım özellikleri | Sözcük seçimleri, cümle yapısı, edebi sanatlar vb. üzerine inceleme. | Metindeki mecaz kullanımlarını, benzetmeleri, hikâye/şiir yapısını dikkatle analiz edin. |
4. Kişisel yorum ve değerlendirme | Metnin size hissettirdikleri ve çağrışımları üzerinde durun. | Metnin güncel hayata veya kendi deneyimlerinize nasıl yansıdığını vurgulayın. |
5. Kaynakça ve alıntılar | Yararlanılan kaynakları mutlaka yazın. | Dipnot ya da APA, MLA gibi standart bir format kullanarak referanslarınızı belirtin. |
Metnin ya da konunun tam içeriği kitaptan kitaba değişebileceğinden, bu yönergeyi kendi kitabınızdaki yönergeler ve metinle birleştirerek kapsamlı bir performans ödevi oluşturabilirsiniz.