Ne zaman seni düşünsem
Bir ceylan su içmeye iner
Çayırları büyürken görürüm
Her akşam seninle
Yeşil bir zeytin tanesi
Bir parça mavi deniz
Alir beni
Seni düşündükçe
Gül dikiyorum elimin değdiği yere
Atlara su veriyorum
Daha bir seviyorum dağları
Bu şiirin türü nedir (lirik,pastoral,epik,satirik,didaktik)
Bu şiirin türü nedir (lirik, pastoral, epik, satirik, didaktik)?
Cevap:
Bu şiir lirik türde bir şiirdir. Lirik şiirler, genellikle duygusal ifadelerin yoğun olduğu, şairin kişisel duygularını, hislerini ve iç dünyasını yansıttığı eserlerdir. Verilen şiirde de doğa unsurları ve aşk teması, kişinin duygusal dünyasıyla iç içe gösterilmiştir.
Şiiri İnceleyelim:
-
Lirik Unsurlar:
- Şiirin başından itibaren duygusal bir ton hakimdir. “Ne zaman seni düşünsem” ifadesi, kişinin hayallerine ve özlemlerine dair duygusal bir anlatı sunar.
- Şiir, doğa ve aşkın birleşimi ile şairin içsel dünyasını güzelleştirir, bu da lirik bir özellik taşır.
-
Doğa Betimlemeleri:
- “Ceylan”, “çayırlar”, “zeytin tanesi”, “mavi deniz” gibi doğa unsurları kullanılarak, duyguların doğayla nasıl iç içe geçtiği gösterilmiştir.
-
Duygusal Derinlik:
- Bu şiirde, sevgiyi düşündükçe yaşanan duygusal değişimler ve doğaya olan sevginin artması gibi motiflerle güçlü bir duygusal yoğunluk gözlenir. “Gül dikiyorum”, “atlara su veriyorum”, “daha bir seviyorum dağları” gibi ifadeler, lirik şiirin özelliklerini yansıtır.
Sonuç:
Sonuç olarak, bu şiir lirik şiir türüne aittir. Lirik şiirlerin duygusal ve kişisel doğası, bu şiirde açıkça kendini göstermektedir.