E şıkkı

Sinaptik uçtaki dallanma sayısını etkileyen faktörler neden I, III ve IV’tür?

Soruda verilen faktörler şunlardır:
I. Sinaptik temas alanının büyüklüğü
II. Akson boyunca iletim süresi
III. Hücre içi Ca²⁺ miktarı
IV. Akson çapı (veya myelin kılıf kalınlığı)

Doğru yanıt E seçeneği olarak I, III ve IV’ü içerir. Her birinin niçin etkili olduğunu aşağıda açıklıyorum:

• I. Sinaptik temas alanının büyüklüğü
– Bir akson terminali, hedef hücre (ya da hücreler) üzerinde ne kadar geniş bir yüzeye temas ediyorsa, o kadar fazla dallanma (yan kollanma) oluşturur.
– Dallanma, hem yer kaplayan yüzeyi arttırmak hem de iletişimin sağlıklı ve verimli yapılabilmesi için büyük bir temas alanı sağlar.
– Dolayısıyla sinaptik alan büyüdükçe dallanma sayısı da artar.

• II. Akson boyunca iletim süresi
– İletim hızı veya sinyalin akson boyunca kat ettiği zaman, dallanma sayısını değiştirmez. Dallanma, sinyal iletim hızıyla değil, morfogenetik ve moleküler düzenlemelerle kontrol edilir.
– Bu nedenle II numaralı faktörün dallanma sayısına doğrudan bir etkisi yoktur.

• III. Hücre içi Ca²⁺ miktarı
– Kalsiyum iyonları, akson ucunda sinaptik veziküllerin füzyonunu, aktin ve tübül proteinlerinin yeniden düzenlenmesini tetikler.
– Yeterli Ca²⁺ varlığında sitoskeleton (hücre iskeleti) dallanmaya izin verir ve yeni yan dalların oluşum mekanizmalarını başlatır.
– Bu bakımdan Ca²⁺ konsantrasyonu dallanma sayısının doğrudan düzenleyicisidir.

• IV. Akson çapı / Myelin kılıf kalınlığı
– Kalın bir akson veya düzgün gelişmiş myelin kılıf, akson ucuna kadar taşınan yapıtaşlarını ve proteinleri (nörotrofinler, vezikül taşıma motor proteinleri) besler ve destekler.
– Yeterli besin ve yapı malzemesi tedariki dallanma kapasitesini arttırır. İnce çaplı, demetlenmemiş aksonlarda ise malzeme taşınması kısıtlı kalabilir.

Özetle; dallanmayı belirleyen morfo-moleküler mekanizmalar sinaptik temas yüzeyi (I), Ca²⁺ sinyalizasyonu (III) ve aksonun besin-yapı desteğini sağlayan çap/myelin kalınlığı (IV) ile doğrudan ilişkilidir. İletim süresi (II) ise yalnızca sinyal hızını etkiler, morfolojik dallanmayı değil. Bu nedenle doğru seçenek E) I, III ve IV olacaktır.