Duygularmi siirle Aktaramam, şair değilim; gördüklerimi rşikla ve
ifade edemem, ressam değilim; düşüncelerimi hareketlerle açiklaya-
mam, Bansçı değilim. Ama bunların hepsini
ben bir müzisyenim.
A) sözcüklerle - alkişla
B) renklerte - seslerle
C) karanlikla- fotoğrafla
D boyayla- görüntüyle
E) ritimle- hareketle
anlatabifirim cünkő
Duygularımı şiirle aktaramam cümlesindeki boşlukları tamamlama
Bu soru, cümledeki anlam akışını ve meslek-araç ilişkisini kurmayı gerektiren bir mantık ve anlam bilgisidir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Birinci Boşluğu Analiz Etme
Cümlede “gördüklerimi ışıkla ve ---- ifade edemem, ressam değilim” denilmektedir. Ressamlık sanatı; ışık, gölge ve en önemlisi renkler ile icra edilir. Dolayısıyla birinci boşluğa “renklerle” ifadesi getirilmelidir. Diğer seçeneklerdeki “sözcüklerle”, “karanlıkla”, “boyayla” veya “ritimle” ifadelerinden ziyade, ressamın ana ifade aracı olan renkler cümleyi anlamca tamamlar.
Adım 2 — İkinci Boşluğu Analiz Etme
Cümlenin devamında “Ama bunların hepsini ---- anlatabilirim çünkü ben bir müzisyenim” denilmektedir. Bir müzisyenin temel ifade aracı seslerdir. Müzik; ritim, melodi ve seslerin uyumuyla duyguları aktarır. Bu nedenle ikinci boşluğa “seslerle” kelimesi gelmelidir.
Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
A. sözcüklerle - alkışla: Müzisyen duygularını alkışla değil, eseriyle anlatır.
B. renklerle - seslerle: Ressam renkleri, müzisyen ise sesleri kullanır. Cümledeki mantık silsilesine tam uyar.
C. karanlıkla - fotoğrafla: Fotoğrafçılıkla ilgili bir durum yoktur.
D. boyayla - görüntüyle: Müzisyen görüntüyle değil, işitsel öğelerle anlatım yapar.
E. ritimle - hareketle: Hareket, dansçıların alanıdır; oysa kişi müzisyen olduğunu belirtmektedir.
Adım 4 — Final Doğrulama
Cümleyi seçtiğimiz kelimelerle okuyalım: “Duygularımı şiirle aktaramam, şair değilim; gördüklerimi ışıkla ve renklerle ifade edemem, ressam değilim; düşüncelerimi hareketlerle açıklayamam, dansçı değilim. Ama bunların hepsini seslerle anlatabilirim çünkü ben bir müzisyenim.” Cümle anlamca kusursuz ve tutarlı hale gelmektedir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) renklerle - seslerle
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Sanat Dalları ve Araçları
- Tanım: Her sanat dalı, duyguları ifade etmek için farklı bir “dil” veya “araç” kullanır.
- Bu problemde: Şairin aracı şiir/sözcükler, ressamın aracı ışık/renkler, dansçının aracı hareketler ve müzisyenin aracı seslerdir.
SIK YAPILAN HATALAR:
D Seçeneğine Düşmek
- Yanlış: Ressam için “boyayla” kelimesini uygun görüp D şıkkını seçmek.
- Doğru: İlk boşluk için boya uygun olsa da, ikinci boşluktaki “görüntüyle” ifadesi müzisyen için uygun değildir.
- Neden Yanlış: Sorularda her iki boşluğun da verilen meslekle (müzisyenlik) %100 örtüşmesi gerekir.
Bu tür paragraf tamamlama sorularında meslek-araç eşleştirmesini kontrol etmek seni her zaman doğru cevaba götürür. Benzer bir mantık sorusuyla devam etmek ister misin?
Cevabı uzun değil de kısaca yaz
Duygularımı şiirle aktaramam cümlesindeki boşlukları tamamlama
Bu soruda meslekler ve kullandıkları ifade araçları arasında bir mantık ilişkisi kurulmuştur.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Ressam ve Araç İlişkisi
Cümlede “ressam değilim” denilmeden hemen önce kullanılan boşluk, ressamın ifade aracını temsil etmelidir. Ressamlar gördüklerini ışık ve renklerle ifade ederler.
Adım 2 — Müzisyen ve Araç İlişkisi
Cümlenin sonunda kişi kendisinin bir “müzisyen” olduğunu belirtmektedir. Bir müzisyen, duygularını ve düşüncelerini ancak seslerle (notalarla) anlatabilir.
Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
- A) Sözcüklerle - Alkışla (Yanlış)
B) Renklerle - Seslerle (Doğru)- C) Karanlıkla - Fotoğrafla (Yanlış)
- D) Boyayla - Görüntüyle (Yanlış)
- E) Ritimle - Hareketle (Yanlış)
CEVAP: B) renklerle - seslerle
Bu soruda ressam için “renk”, müzisyen için “ses” anahtar kelimelerini eşleştirerek doğru sonuca ulaşıyoruz. Konuyla ilgili başka bir örnek çözmemi ister misin?