Dürya'nn Günes etrafinda do- lanm sIrasinda mevsinlerin baslangc taritierindeká K, L M ve N konumlan yanda gostetl- L

Günes
Dürya’nn Günes etrafinda do-
lanm sIrasinda mevsinlerin
baslangc taritierindeká K, L M
ve N konumlan yanda gostetl-
miştir.
Verilen konumlar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yaniştır?
A) M konumundan sonra güney yanm kürede gündüzler kısalmaya başlar.
L konumunda Ekvatordan kuzeye doğru gdildikçe gündüz süresi uzar.
C) N konumunda Dünya’nın tüm bölgelerinde gace ve gündüz süreleri eşit olur.
D) Kkonumunda güneş işınlan Yengeç Dönencesine oğle vakti dik olarak düşer.

Dünya’nın Güneş Etrafındaki Konumları ve Mevsimlerin Başlangıç Tarihleri Analizi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Öncelikle Dünya’nın dönme ekseni eğikliği ve dolanma yönü (saat yönünün tersi) dikkate alınarak harflendirilen konumların tarihleri belirlenir:

• K Konumu: Kuzey Yarım Küre Güneş’e dönüktür \rightarrow 21 Haziran (Yaz Gündönümü)
  • L Konumu: Dolanma yönüne göre 21 Haziran’dan sonraki ekinoks \rightarrow 23 Eylül (Sonbahar Ekinoksu)
  • M Konumu: Güney Yarım Küre Güneş’e dönüktür \rightarrow 21 Aralık (Kış Gündönümü)
  • N Konumu: Dolanma yönüne göre 21 Aralık’tan sonraki ekinoks \rightarrow 21 Mart (İlkbahar Ekinoksu)

Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi

• M konumu (21 Aralık): Güney Yarım Küre’de yaz mevsiminin başlangıcıdır ve yılın en uzun gündüz süresi yaşanır.
  • En uzun gündüz yaşandıktan sonraki tarihlerde gündüz süreleri kısalmaya, gece süreleri uzamaya başlar.
  • Bu nedenle A ifadesi doğrudur.

Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi

• L konumu (23 Eylül): Ekinoks tarihidir. Ekinoks tarihlerinde Güneş ışınları Ekvator’a dik düşer ve Dünya’nın her yerinde 12 saat gece, 12 saat gündüz (gece-gündüz eşitliği) yaşanır.
  • Bu tarihte Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe gündüz süresi değişmez; tüm enlemlerde gündüz süresi 12 saattir.
  • Bu nedenle B ifadesi yanlıştır.

Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi

• N konumu (21 Mart): Ekinoks tarihidir.
  • Ekinoks tarihlerinde Dünya genelinde eksen eğikliğinin etkisi ortadan kalktığı için aydınlanma çemberi kutup noktalarından geçer ve tüm dünyada gece-gündüz eşitliği gerçekleşir.
  • Bu nedenle C ifadesi doğrudur.

Adım 4 — D Seçeneğinin Analizi

• K konumu (21 Haziran): Kuzey Yarım Küre’de yaz başlangıcıdır.
  • Bu tarihte Güneş ışınları öğle vakti Kuzey Yarım Küre’de bulunan Yengeç Dönencesi’ne 90^\circ’lik dik açıyla düşer.
  • Bu nedenle D ifadesi doğrudur.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması

• :cross_mark: A. M konumundan sonra güney yarım kürede gündüzler kısalmaya başlar. — Doğru bilgi (En uzun gündüzden sonra kısalma başlar).
  • :white_check_mark: B. L konumunda Ekvator’dan kuzeye doğru gidildikçe gündüz süresi uzar.YANLIŞ BİLGİ (23 Eylül ekinoksunda her yerde süre eşittir, uzamaz).
  • :cross_mark: C. N konumunda Dünya’nın tüm bölgelerinde gece ve gündüz süreleri eşit olur. — Doğru bilgi (21 Mart ekinoksudur).
  • :cross_mark: D. K konumunda güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne öğle vakti dik olarak düşer. — Doğru bilgi (21 Haziran durumudur).

Adım 6 — Son Doğrulama
L konumu 23 Eylül Ekinoksu’nu temsil ettiği için Dünya’nın hiçbir bölgesinde gece veya gündüz süresi birbirinden farklı olamaz; her yerde eşitlik (12 saat gündüz / 12 saat gece) vardır. Bu sebeple kuzeye doğru gidildikçe gündüz süresinin uzaması mümkün değildir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B şıkkı (L konumunda Ekvator’dan kuzeye doğru gidildikçe gündüz süresi uzar.)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Mevsimler ve eksen eğikliği konusunu pekiştirmek için 21 Haziran ve 21 Aralık tarihlerindeki gölge boyu değişimleriyle ilgili benzer bir soru incelemek ister misin?