Dünyanın Güneş Etrafındaki Hareketleri ve Mevsimlere Etkisi
Cevap:
A) Konum 1’de K ve L şehirlerinde yaşanan gündüz süreleri arasındaki ilişki nasıldır?
Dünya’nın ekseni eğiktir ve bu eğiklik nedeniyle Güneş etrafında dönerken farklı yarım kürelerde farklı mevsimlerin yaşanmasına neden olur. Konum 1’de Dünya’nın pozisyonuna bakarsak, Güneş’e daha yakın olan yarım kürede (örneğin, Kuzey Yarımküre) gündüz süresi daha uzun olacaktır. Dolayısıyla, bu durumda K veya L şehri daha uzakta kalıyorsa, o şehirde gündüz süresi daha kısa olacaktır.
Adım 1: Konum 1’de Dünya’nın Eğik Ekseni
Dünya’nın ekseni eğik olduğundan, Güneş ışınları her iki konumda da farklı açılarla gelir. Bu fark, gündüz sürelerini etkiler.
Adım 2: Gündüz Süresinin Tespiti
Kuzey Yarımküre yaz mevsimindeyse, gündüzler daha uzundur. Bu durumda, K şehir daha kuzeydeyse, burada gündüz daha uzun olacaktır.
Nihai Cevap:
Gündüz süresi daha uzun olan şehir, Güneş’e daha yakın konumda olan K veya L şehridir. Eğer K şehir Güneş’e daha yakınsa, Konum 1’de K şehrinde gündüz süresi daha uzundur.
B) Konum 2’de zemine dikilen özdeş çubukların öğle vakti ölçülen gölge boyu hangi şehirde daha uzun olur?
Cevap:
Adım 1: Güneş Işınlarının Açısı
Güneş ışınlarının geliş açısının dik olması gölge boylarını kısaltır, eğik gelmesi ise gölge boylarını uzatır. Konum 2’ye göre çubukların şehirlerdeki gölge uzunluklarını değerlendirmek gerekir.
Adım 2: Gölge Uzunluklarının Karşılaştırılması
Güneş’e daha uzak olan şehirde Güneş ışınları daha eğik gelir. Buna bağlı olarak, gölge boyu daha uzun olacaktır.
Nihai Cevap:
Gölge boyu, daha kuzeyde veya Güneş’e daha uzak olan şehirde (bu durumda K veya L) daha uzundur. Eğik açılı ışınların çubuk boyuna etkisi büyük oranda gölge uzunluğunu belirler.
C) Konum 1’den Konum 2’ye doğru hareket sırasında L şehrinde yaşanan gece süresi nasıl değişir?
Cevap:
Adım 1: Gündüz ve Gece Sürelerinin Mevsimsel Değişimi
Kış aylarında gece süreleri uzar, yaz aylarında ise kısalır. Konum 1’den Konum 2’ye geçiş sırasında bu değişimi değerlendirmemiz gerekir.
Adım 2: Gece Süresi
Konum 1’de gece süresi ne kadar kısa ise, Konum 2’ye geçişle birlikte artacaktır, çünkü Güneş ışığının gelme açısı ve günlerin uzunluğu değişir.
Nihai Cevap:
Konum 2’ye doğru hareket ederken, L şehrinde gece süresi uzar. Bu, genellikle kuzey yarımkürede kış mevsimine geçişte göze çarpar.
D) Verilen konumlarda Türkiye’de hangi mevsimler yaşanmaya başlar?
Cevap:
Adım 1: Kuzey Yarımkürede Mevsimsel Geçişler
Kuzey Yarımkürede konum değişiklikleri direkt olarak mevsimler üzerinde etkili olur. Türkiye’nin kuzey yarımkürede bulunduğunu göz önünde bulundurursak:
Adım 2: Mevsimlerin Analizi
- Konum 1: Güneş ışınlarının bol ve dik geldiği konum, yaz başlangıçları ile ilişkilidir.
- Konum 2: Güneş ışınları daha eğik gelmeye başladığından, kış başlangıçları ile ilişkilendirilebilir.
Nihai Cevap:
Konum 1’de Türkiye’de yaz mevsimi başlar; Konum 2’de ise kış mevsimi başlar.
Bu çözümler, Dünya’nın Güneş çevresindeki hareketleri ile beraber eksen eğiminin etkisini de açıklayarak mevsim değişikliklerine dair bilgi sağlamaktadır.