-dramaya karşı D tipi anlayışıni merkeze almıştır

n-
gi
DEMI
21. "Eğitimde drama kuramina giriş adlı kitabin yazarı
-dramaya karşı D tipi anlayışıni merkeze almıştır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi ge-
tirilmelidir?
A Brian Way
B) Peter Slade
C) Gavin Bolton
D-D. Heathcote
E) Frank Cizek

“Eğitimde Drama Kuramına Giriş” Kitabının Yazarı ve D Tipi Anlayış

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Soru Kökündeki İpucunu Değerlendirme
Soruda bizden “Eğitimde Drama Kuramına Giriş” (Towards a Theory of Drama in Education) adlı kitabın yazarını ve dramaya karşı D tipi anlayışı savunan ismi bulmamız isteniyor. Bu ifadeler eğitimde drama tarihinin en önemli kuramcılarından birine işaret eder.

Adım 2 — Seçeneklerin Analizi

• A) Brian Way: “Development through Drama” kitabıyla tanınır. Odak noktası bireyin gelişimidir.
  • B) Peter Slade: “Child Drama” kitabının yazarıdır. Dramayı çocukların doğal bir oyunu olarak görür.
  • C) Gavin Bolton: Aranan doğru cevaptır. Bolton, dramayı sınıflandırmış ve “Eğitimde Drama Kuramına Giriş” kitabında dramayı A, B, C ve D tipi olarak kategorize etmiştir.
  • D) Dorothy Heathcote: “Uzman Rolü” (Mantle of the Expert) yaklaşımıyla bilinir. Bolton ile birlikte çalışmıştır ancak D tipi sınıflandırması doğrudan Bolton’a aittir.
  • E) Frank Cizek: Daha çok sanat eğitimi ve çocuk resimleri üzerine çalışmalarıyla bilinir.

Adım 3 — D Tipi Anlayış Nedir?
Gavin Bolton’a göre D Tipi Drama, dramanın en üst aşamasıdır. Bu aşamada katılımcılar hem olayın içinde “yaşarlar” hem de dışarıdan bir gözle süreci “anlamlandırırlar”. Yani öznel deneyim ile nesnel öğrenme birleşir. Bolton, dramayı sadece bir oyun değil, bir öğrenme yöntemi olarak temellendirmiştir.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Brian Way — Kişisel gelişim odaklıdır.
:cross_mark: B. Peter Slade — Doğal oyun ve çocuk draması odaklıdır.
:white_check_mark: C. Gavin Bolton — Kuramsal temelleri atan ve D tipi anlayışı merkeze alan yazardır.
:cross_mark: D. D. Heathcote — Uygulama ve teknik odaklıdır.
:cross_mark: E. Frank Cizek — Görsel sanatlar eğitimi odaklıdır.

Adım 5 — Son Doğrulama
“Eğitimde Drama Kuramına Giriş” eseri akademik literatürde Gavin Bolton ile özdeşleşmiştir. Bolton bu eserinde dramanın eğitimdeki yerini yapılandırmış ve D tipi anlayışın önemini vurgulamıştır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C) Gavin Bolton
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. D Tipi Drama

• Tanım: Katılımcının bir rolü yaşarken aynı zamanda o durumun anlamı üzerine düşünmesini sağlayan etkileşimli drama türüdür.
  • Bu problemde: Yazarın savunduğu temel eğitim felsefesini temsil eder.

2. Eğitimde Drama Kuramına Giriş

• Tanım: Dramanın eğlence değil, bilişsel ve duyuşsal bir öğrenme süreci olduğunu açıklayan temel kaynak eserdir.

Gavin Bolton’un dramayı ayırdığı diğer tipler (A, B ve C) arasındaki farkları da incelememi ister misin?