A
dots + 3^{45} 1nn B = 1 + 3A 1nnolduğuna göre, B - A 1 farkı kaçtır?nnA) 3^{43} 1nB) 3^{44} 1nC) 3^{45} 1nD) 3^{46} 1nE) 3^{47} 1
KULLANILAN FORMÜL / KURAL:
Bu soruda temel cebirsel yerine koyma ve ortak paranteze alma yöntemi kullanılacaktır. Ayrıca üslü ifadelerde dağılma özelliği uygulanacaktır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — B İfadesini A Cinsinden Yazma
Soru bize B = 1 + 3A olarak verilmiştir. Bizden istenen ise B - A farkıdır. Bu durumda B yerine verilen eşiti yazalım:
Adım 2 — İfadeyi Sadeleştirme
Parantezi açtığımızda ve benzer terimleri işleme soktuğumuzda:
$$B - A = 1 + 2A$$ sonucuna ulaşırız.
Adım 3 — A İfadesini 2 ile Çarpma
A = 1 + 3 + 3^2 + \dots + 3^{45} olduğuna göre, 2A ifadesini bulmak için geometrik dizi toplam formülünü veya doğrudan çarpmayı kullanabiliriz. Ancak burada daha pratik bir yol izleyelim. A bir geometrik toplamdır:
Bu durumda 2A ifadesi:
$$2A = 2 \times \left( \frac{3^{46} - 1}{2} \right) = 3^{46} - 1$$ olur.
Adım 4 — Sonucu Bulma
Bulduğumuz 2A değerini Adım 2’deki denklemde yerine koyalım:
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: 3^{46} (D Seçeneği)
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Geometrik Toplam
SIK YAPILAN HATALAR:
İşlem Hatası
Bu çözümde kullanılan geometrik dizi toplam formülünün mantığını veya farklı bir yoldan (taraf tarafa çıkarma) çözümünü görmek ister misin?
@Yusuf_Kelekci Bana bu cevabı anlaşılır bir şekilde adım adım açıkla
KULLANILAN FORMÜL / KURAL:
Bu sorunun çözümünde Geometrik Dizi Toplam Formülü ve Cebirsel Yerine Koyma yöntemleri kullanılır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A İfadesini Kapalı Formda Yazma
A ifadesi 3^0’dan başlayıp 3^{45}'e kadar giden bir toplamdır. Bu toplamı formül yardımıyla sadeleştirelim:
Adım 2 — B İfadesini Hesaplama
Soruda B = 1 + 3A olarak verilmiştir. Adım 1’de bulduğumuz A değerini burada yerine koyalım:
Adım 3 — B - A İşlemini Kurma
Bizden istenen B - A farkıdır. B yerine 1 + 3A yazarak ifadeyi sadeleştirelim:
Adım 4 — 2A Değerini Yerine Yazma ve Sonuç
Adım 1’de A = \frac{3^{46} - 1}{2} olarak bulmuştuk. Buradan 2A = 3^{46} - 1 olur. Bu değeri Adım 3’teki denklemde yerine yazalım:
CEVAP: 3^{46} (D Seçeneği)
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Geometrik Toplam
SIK YAPILAN HATALAR:
Üs Toplama Hatası
Bu çözümde kullandığımız formülün nereden geldiğini, yani bu tür toplamların neden bu formülle hesaplandığını ispatıyla birlikte öğrenmek ister misin?