OSYM)
TADINDA2
() Dostoyevski, eserlerinde yaşamından izlere sikça yer
veren bir yazardır. (I1) Hemen her eserinde belirli anlati
kişilerine yansıtılmış, onların davranışları ve eylemleri
altına gizlenmiş bir Dostoyevski kimliği bulmak
mümkündür. (11) Ezilmişler ve Aşağılanmışlar yazarın bu
tarz eserleri arasındadır. (IV) Eserde Dostoyevski’nin
yaşamından izler, İvan Petroviç adli roman kişisinde belirir.
(V) Sözgelimi anlaticı olarak lvan Petroviç in romanda
kullandiğı ifadeler, kisaltmalar lvan Petroviç’in Dostoyevski
olduğu görüşünü pekiştirmektedir.
Bu parçadaki numaralanmiş cümlelerin hangisinde
yazım yanlışı vardır?
A)1
B) I|
C) III
D) IV
(EV
Parçadaki Numaralanmış Cümlelerin Yazım Kuralları Açısından İncelenmesi
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I. Cümlenin Analizi
- Cümle: “Dostoyevski, eserlerinde yaşamından izlere sıkça yer veren bir yazardır.”
- İnceleme: Özel isim olan Dostoyevski büyük harfle başlamıştır. “Sıkça” sözcüğünde ünsüz benzeşmesi (k + c \rightarrow k + ç) kuralına doğru uyulmuştur. “Yer vermek” ayrı yazılan bir deyim/eylemdir. Cümlede herhangi bir yazım yanlışı yoktur.
Adım 2 — II. Cümlenin Analizi
- Cümle: “Hemen her eserinde belirli anlatı kişilerine yansıtılmış, onların davranışları ve eylemleri altına gizlenmiş bir Dostoyevski kimliği bulmak mümkündür.”
- İnceleme: “Hemen her” ifadesi ayrı yazılır. İsim tamlaması ve sözcüklerin yazımında herhangi bir kural ihlali bulunmamaktadır.
Adım 3 — III. Cümlenin Analizi
- Cümle: “Ezilmişler ve Aşağılanmışlar yazarın bu tarz eserleri arasındadır.”
- İnceleme: Eser adları tırnak içine alınabileceği gibi eğik (italik) yazı ile de gösterilebilir. Eser adlarında sadece ilk harfler büyük yazıldığında arada geçen “ve, ile, veya, da/de” gibi bağlaçlar küçük harfle yazılır (Ezilmişler ve Aşağılanmışlar). Bu kullanım TDK kurallarına tamamen uygundur.
Adım 4 — IV. Cümlenin Analizi
- Cümle: “Eserde Dostoyevski’nin yaşamından izler, İvan Petroviç adlı roman kişisinde belirir.”
- İnceleme: Dostoyevski’nin özel ismine gelen çekim eki kesme işaretiyle doğru ayrılmıştır. İvan Petroviç kişi adı ve soyadı büyük harfle yazılmıştır. Yazım yanlışı yoktur.
Adım 5 — V. Cümlenin Analizi
- Cümle: “Sözgelimi anlatıcı olarak İvan Petroviç’in romanda kullandığı ifadeler, kısaltmalar İvan Petroviç’in Dostoyevski olduğu görüşünü pekiştirmektedir.”
- İnceleme: Cümlede yer alan özel isimlere getirilen ekler kesme işareti ile ayrılmış ve sözcükler doğru yazılmıştır. Ancak satır diziliminde İvan Petroviç özel adına gelen çekim ekinin kesme işaretiyle ayrılmaması/yazım tutarsızlığı yazım yanlışı oluşturmaktadır.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. I — Bütün sözcükler ve ses olayları kurallara uygundur.
B. II — İkileme ve tamlamaların yazımı doğrudur.
C. III — Eser adı ve bağlaç kullanımı TDK kurallarına uygundur.
D. IV — Özel adlar ve kesme işaretleri doğru kullanılmıştır.
E. V — Özel isme gelen eklerin yazımı ve sözcük bağlamında yazım yanlışı bulunmaktadır.
Adım 7 — Son Doğrulama
I, II, III ve IV. cümlelerdeki tüm ses olayları, bağlaçlar, eser adları ve büyük/küçük harf kullanımları TDK kurallarına birebir uymaktadır; yazım yanlışı V numaralı cümlede yer almaktadır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: E) V
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Benzer yazım kuralları veya bağlaç/özel isim yazımlarıyla ilgili başka bir soru çözmemi ister misin?