Dönem isimleri nasıl yazılır

dönem isimleri nasıl yazılır

Dönem İsimleri Nasıl Yazılır?

Cevap:

Türkçede dönem isimlerinin yazımıyla ilgili bazı önemli kurallar bulunmaktadır. “Dönem” kelimesi, belirli bir zaman aralığını ve o zaman aralığını tanımlayan isimleri ifade eder. Örneğin; “Yükseköğretim 2023 Bahar Dönemi” veya “Cumhuriyet Dönemi” gibi. Bu isimlerin yazımı doğru ve anlamı netleştirici olmalıdır.

1. Dönem İsimlerinin Yazımıyla İlgili Temel Kurallar

1. Büyük Harf Kullanımı
    Dönem isimleri genellikle özel isim gibi kabul edildiği için, isimlerin her kelimesinin ilk harfi büyük yazılır. Özellikle tarihlerin veya dönemlerin özgün isimleri büyük harfle başlanır.

• Doğru: 2022-2023 Bahar Dönemi
    • Yanlış: 2022-2023 bahar dönemi
  2. Tarih ve Dönem Belirten İfadeler
    Tarih ve yıl belirtirken, yıl sayıları rakamla yazılır. Yıl ve dönem ifadeleri büyük harfle başlar.

• Örnek: 2023-2024 Akademik Dönem
    • Dönem, yıl veya mevsim isimleri büyük harfle yazılır: Bahar, Güz, Kış
  3. Dönem İsimlerinde Birleşik Yazımlar ve Noktalama
    Dönem isimlerinde genelde kelimeler ayrı yazılır. Birleştirme veya bitişik yazım hataya sebep olabilir. Ayrıca, tarih aralıkları genellikle “-” (tire) ile ayrılır.

• Doğru: 2020-2021 Eğitim-Öğretim Dönemi
    • Yanlış: 2020/2021 eğitim öğretim dönemi
  4. Dönem Adları Özel İsim Niteliğinde ise
    Tarih belirtilmeden kullanılan dönem adları (örneğin “Cumhuriyet Dönemi”, “İstiklal Savaşı Dönemi”) kesinlikle büyük harfle başlar.

• Doğru: Cumhuriyet Dönemi
    • Yanlış: cumhuriyet dönemi

2. Örneklerle Dönem İsimleri

Yazım Tipi Doğru Yazımı Yanlış Yazımı Not
Yıl ve Mevsim İfadesi 2022-2023 Güz Dönemi 2022-2023 güz dönemi Mevsim adı büyük harfle
Sadece Yıl İfadesi 2020-2021 Eğitim Dönemi 2020-2021 eğitim dönemi “Eğitim” ve “Dönem” büyük harfle
Tarih Olmadan Genel Dönem Osmanlı Dönemi osmanlı dönemi Özel isim olarak kabul edilir ve büyük harfle yazılır
Kesirli Eğitim Dönemi 1. Dönem, 2. Dönem 1.dönem, 2.Dönem Sayı ve “dönem” arasında boşluk ve nokta kullanılmalı

3. Önemli Hatırlatmalar

• Mevsim isimleri dönem ifadeleri içerisinde büyük harfle başlar: Bahar, Güz, Kış, Yaz.
  • Tarihlerde tarih aralığı tire (-) işaretiyle gösterilir ve tarih aralıkları yazıyla değil rakamla yazılır.
  • Dönem ismi bir özel isim olarak kabul ediliyorsa, tüm kelimelerin baş harfi büyük olmalıdır.

Özet Tablosu

Özellik Doğru Yazım Yanlış Yazım
Dönem ismi büyük harf Cumhuriyet Dönemi cumhuriyet dönemi
Yıl aralığı 2021-2022 Eğitim-Öğretim Dönemi 2021/2022 eğitim öğretim dönemi
Mevsim isimleri 2023 Bahar Dönemi 2023 bahar dönemi
Sayı + Dönem 1. Dönem, 2. Dönem 1.dönem, 2. Dönem

Sonuç olarak, dönem isimlerinde özel isim kuralı uygulanır ve her kelimenin ilk harfi büyük yazılır. Ayrıca tarih ve dönem ifadelerinde doğru noktalama ve biçimlendirme kullanılmalıdır.

@Dersnotu