dönem isimleri nasıl yazılır
Dönem İsimleri Nasıl Yazılır?
Cevap:
Türkçede dönem isimlerinin yazımıyla ilgili bazı önemli kurallar bulunmaktadır. “Dönem” kelimesi, belirli bir zaman aralığını ve o zaman aralığını tanımlayan isimleri ifade eder. Örneğin; “Yükseköğretim 2023 Bahar Dönemi” veya “Cumhuriyet Dönemi” gibi. Bu isimlerin yazımı doğru ve anlamı netleştirici olmalıdır.
1. Dönem İsimlerinin Yazımıyla İlgili Temel Kurallar
-
Büyük Harf Kullanımı
Dönem isimleri genellikle özel isim gibi kabul edildiği için, isimlerin her kelimesinin ilk harfi büyük yazılır. Özellikle tarihlerin veya dönemlerin özgün isimleri büyük harfle başlanır.- Doğru: 2022-2023 Bahar Dönemi
- Yanlış: 2022-2023 bahar dönemi
-
Tarih ve Dönem Belirten İfadeler
Tarih ve yıl belirtirken, yıl sayıları rakamla yazılır. Yıl ve dönem ifadeleri büyük harfle başlar.- Örnek: 2023-2024 Akademik Dönem
- Dönem, yıl veya mevsim isimleri büyük harfle yazılır: Bahar, Güz, Kış
-
Dönem İsimlerinde Birleşik Yazımlar ve Noktalama
Dönem isimlerinde genelde kelimeler ayrı yazılır. Birleştirme veya bitişik yazım hataya sebep olabilir. Ayrıca, tarih aralıkları genellikle “-” (tire) ile ayrılır.- Doğru: 2020-2021 Eğitim-Öğretim Dönemi
- Yanlış: 2020/2021 eğitim öğretim dönemi
-
Dönem Adları Özel İsim Niteliğinde ise
Tarih belirtilmeden kullanılan dönem adları (örneğin “Cumhuriyet Dönemi”, “İstiklal Savaşı Dönemi”) kesinlikle büyük harfle başlar.- Doğru: Cumhuriyet Dönemi
- Yanlış: cumhuriyet dönemi
2. Örneklerle Dönem İsimleri
| Yazım Tipi | Doğru Yazımı | Yanlış Yazımı | Not |
|---|---|---|---|
| Yıl ve Mevsim İfadesi | 2022-2023 Güz Dönemi | 2022-2023 güz dönemi | Mevsim adı büyük harfle |
| Sadece Yıl İfadesi | 2020-2021 Eğitim Dönemi | 2020-2021 eğitim dönemi | “Eğitim” ve “Dönem” büyük harfle |
| Tarih Olmadan Genel Dönem | Osmanlı Dönemi | osmanlı dönemi | Özel isim olarak kabul edilir ve büyük harfle yazılır |
| Kesirli Eğitim Dönemi | 1. Dönem, 2. Dönem | 1.dönem, 2.Dönem | Sayı ve “dönem” arasında boşluk ve nokta kullanılmalı |
3. Önemli Hatırlatmalar
- Mevsim isimleri dönem ifadeleri içerisinde büyük harfle başlar: Bahar, Güz, Kış, Yaz.
- Tarihlerde tarih aralığı tire (-) işaretiyle gösterilir ve tarih aralıkları yazıyla değil rakamla yazılır.
- Dönem ismi bir özel isim olarak kabul ediliyorsa, tüm kelimelerin baş harfi büyük olmalıdır.
Özet Tablosu
| Özellik | Doğru Yazım | Yanlış Yazım |
|---|---|---|
| Dönem ismi büyük harf | Cumhuriyet Dönemi | cumhuriyet dönemi |
| Yıl aralığı | 2021-2022 Eğitim-Öğretim Dönemi | 2021/2022 eğitim öğretim dönemi |
| Mevsim isimleri | 2023 Bahar Dönemi | 2023 bahar dönemi |
| Sayı + Dönem | 1. Dönem, 2. Dönem | 1.dönem, 2. Dönem |
Sonuç olarak, dönem isimlerinde özel isim kuralı uygulanır ve her kelimenin ilk harfi büyük yazılır. Ayrıca tarih ve dönem ifadelerinde doğru noktalama ve biçimlendirme kullanılmalıdır.