Doğruluk Tablosu Analizi ve Soru Çözümü

1. soruyu cevapla

Doğruluk Tablosu Analizi ve Soru Çözümü

Görseldeki doğruluk tablosunda a ve b önermeleri ile bu önermelerden türetilen \sim a \rightarrow b ve a \rightarrow b bileşik önermeleri (cümleleri) yer almaktadır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi (Cümleler arasında imleme vardır)
Mantıkta “imleme” (gerektirme), bir önermenin doğru olduğu her durumda diğerinin de doğru olmasıdır. Tabloya baktığımızda:

1. satırda: \sim a \rightarrow b değeri T, ancak a \rightarrow b değeri F’dir.
    1. satırda: a \rightarrow b değeri T, ancak \sim a \rightarrow b değeri F’dir.
      İki önerme birbirini her durumda doğrulamadığı için aralarında bir imleme (gerektirme) ilişkisi yoktur.

Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi (a ve b atomik cümlelerdir)
Doğruluk tablosunun en başında yer alan ve başka önermelere bölünemeyen a ve b değişkenleri temel taşlardır. Mantıkta bu tür yalın önermelere atomik cümleler denir. Bu ifade doğrudur.

Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi (Cümleler eşit değildir)
İki önermenin “eş değer” (eşit) olması için tüm doğruluk değerlerinin aynı olması gerekir.

• \sim a \rightarrow b sütunu: T, T, F, T
  • a \rightarrow b sütunu: T, F, T, T
    Değerler aynı olmadığı için bu cümleler mantıksal olarak eşit değildir. Bu ifade doğrudur.

Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi (Cümleler tutarlıdır)
Bir önermenin tutarlı olması için doğruluk tablosunda en az bir tane T (Doğru) değerinin bulunması yeterlidir. Her iki bileşik önermenin de sütununda birden fazla T değeri olduğu için bu cümleler tutarlıdır. Bu ifade doğrudur.

Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi (Cümleler olumsaldır)
Bir önerme hem T hem de F değerlerini alabiliyorsa (yani ne totoloji ne de çelişki ise) buna olumsal (contingent) denir. Her iki önerme de tabloda hem T hem de F değerlerine sahip olduğu için olumsaldır. Bu ifade doğrudur.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

• :cross_mark: A. Cümleler arasında imleme vardır — Yanlış (Karşılıklı doğrulama sağlanmıyor)
  • :white_check_mark: B. a ve b atomik cümlelerdir — Doğru
  • :white_check_mark: C. Cümleler eşit değildir — Doğru
  • :white_check_mark: D. Cümleler tutarlıdır — Doğru
  • :white_check_mark: E. Cümleler olumsaldır — Doğru

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. İmleme (Gerektirme)

• Tanım: Bir önerme doğruyken diğeri asla yanlış olamıyorsa aralarında imleme vardır.
  • Bu problemde: İki önerme de farklı satırlarda “F” değerini aldığı için aralarında imleme yoktur.

2. Olumsallık

• Tanım: Doğruluk değeri bazen doğru bazen yanlış olan önermelerdir.
  • Bu problemde: Tablodaki bileşik önermeler hem T hem F içerdiği için olumsaldır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Tutarlılık ve Eş Değerliği Karıştırmak

• Yanlış: İki önerme aynı olmadığı için tutarsızdır demek.
  • Doğru: Tutarlılık tek bir önermenin “en az bir kez doğru” olmasıdır. Eş değerlik ise iki önermenin “tamamen aynı” olmasıdır.

Bu mantık sorularında tabloyu nasıl okuyacağımızla ilgili başka bir örnek çözmemi ister misin?