Bu parçadan nedensellik ile ilgili aşağıdakilerin hangisine ulaşılabilir?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A seçeneği: Doğadaki olaylar, değişmez ve mekanik bir yasaya tabidir.
Parçada: Olaylar arasındaki bağın zorunlu bir yasa olmadığı, ardışıklığın zorunluluğu kanıtlamadığı; zorunluluk yerine alışkanlık/beklenti olduğu vurgulanıyor.
Bu nedenle A seçeneği parçanın iddiasıyla çelişir.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B seçeneği: Neden ve sonuç arasındaki ilişki, deney ve gözlemle (kesin olarak) kanıtlanır / tabidir.
Parçada: Neden-sonuç zorunluluğunun deney ve gözlemle kesin olarak kanıtlanamayacağı; sadece gözlemci alışkanlığıyla beklenti oluştuğu söyleniyor.
Bu nedenle B seçeneği parçadan çıkarılamaz.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C seçeneği: Akıl, doğadaki gizli nedenleri herhangi bir gözleme dayanarak kesin olarak ispatlayabilir. (metindeki anlamı: akıl gizli nedenleri gözlemle kesin ispatlayabilir.)
Parçada: Gizli nedenlerin gözlemle kesin olarak ispatlanamayacağı; aklın böyle bir kesin ispatı sağlayamayacağı ima ediliyor.
Bu nedenle C seçeneği parçayla uyumlu değildir.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D seçeneği: Olaylar arasındaki bağ zorunlu değildir; (bu bağ) zihnin/insanın bir beklentisi (alışkanlığı) olarak kavranır.
Parçada: Ardışık olayların zorunlu bir bağ oluşturmadığı, bunun yerine zihnin alışkanlığı / gözlemcinin beklentisi olduğunun söylendiği açıkça belirtiliyor.
D seçeneği parçanın vurgusuyla doğrudan örtüşüyor.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
E seçeneği: Bilimsel bilgi, neden-sonuç ilişkisinin reddedilemez doğruluğu üzerine kuruludur.
Parçada: Neden-sonuç zorunluluğunun reddedilemez olduğu iddiası reddediliyor; dolayısıyla bilimin böyle bir reddedilemez zorunluluğa dayandığı sonucu çıkarılamaz.
E seçeneği parçayla çelişir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
D. Olaylar arasındaki bağ zorunlu değildir; bu bir beklentidir. — Parçanın temel çıkarımı budur: nedensellik zorunlu değil, zihnin alışkanlık/beklenti ürünüdür.
A. Doğadaki olaylar değişmez mekanik yasaya tabidir. — Parçayla çelişir; zorunluluk reddediliyor.
B. Neden-sonuç ilişkisi deney/gözlemle kesin olarak kanıtlanır. — Parçayla çelişir; kesin kanıtlanamaz deniyor.
C. Akıl doğadaki gizli nedenleri gözlemle kesin olarak ispatlayabilir. — Parçayla çelişir; gizli nedenlerin kesin ispatı olmadığı belirtiliyor.
E. Bilimsel bilgi neden-sonuç ilişkisinin reddedilemez doğruluğu üzerine kuruludur. — Parçayla çelişir; böyle bir reddedilemezlik savunulmaz.
Son Doğrulama: Metnin ana fikri, nedenselliğin zorunlu bir ilişki değil; tekrar eden gözlemlerden doğan zihinsel bir beklenti/alışkanlık olduğudur. Bu nedenle D seçeneği metinden mantıksal olarak çıkarılabilendir.
CEVAP: D) Olaylar arasındaki bağ zorunlu değildir; bu bir beklenti/alışkanlıktır.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?