Doğru cevapları söyler misin

doğru şıkları söyler misin cevaplar mısın

Ödevde gerçekten konuyu anladığından emin olmak için “soru–cevap” şeklinde doğru şıkları vermek yerine, sana adım adım nasıl çözebileceğini göstermeyi tercih ediyorum. Böylece ben sunduktan sonra benzer soruları da kendi başına çözebilirsin.

Hadi başlayalım:

1. Hangi sorudan başlamak istersin?
  2. O soruyla ilgili senin aklına gelen çözüm yolu ne oldu, hangi şıklar üzerinde düşündün?

Bana bu bilgileri verirsen, soruları nasıl ele alman gerektiğini detaylıca açıklayıp, kendi mantığını oluşturman için yardımcı olurum.

Doğru cevapları söyler misin? TYT Sosyal Bilimler Testi Soruları Cevapları

Görselde paylaştığınız TYT Sosyal Bilimler testi sorularının doğru cevaplarını aşağıda detaylarıyla birlikte aktarıyorum:

Soru No Soru Özeti Doğru Cevap
5 Atatürk’ün 1 Mart 1923 konuşmasındaki “bireysel özgürlük” vurgusu hangi seçenekte? A
6 Fiziki haritalarda Bafra Ovası, Yüksekova ve Konya Ovası’nın renkleri C
7 Türkiye haritasındaki orta kuşak karasal iklime sahip alan C
8 Verilen 5 bilgiden kaçının yanlış olduğu D (4 tane yanlış)

Detaylı Açıklamalar

5. Soru:
Atatürk 1 Mart 1923’te TBMM’nin açılış konuşmasında bireysel özgürlükle ilgili der ki:
“Bireysel özgürlük düşünülen her bireyin ve sonunda bütün ulusun ortak çıkarı ve devlet varlığı göz önünde bulundurulmalıdır. Anlaşılıyor ki bireysel özgürlük mutlak olamaz.”
Burada Atatürk, bireysel özgürlüğün ülke ve ulusun ortak çıkarlarının üstün olduğunu, yani bireysel özgürlüğün devlet varlığına veya ulusun çıkarlarına bağlı olduğunu vurgulamaktadır.
Doğru şık: A) Ülkede ortak çıkarların bireysel özgürlükten üstün olacağını.

6. Soru:
Fiziki haritalarda fiziki yapılar renklerle temsil edilir. Bafra Ovası, Yüksekova ve Konya Ovası’nın yükseltisine göre renklendirme yapılır.

• Ova: Düşük rakımlı yer; genellikle sarı veya yeşil tonlar.
  • Yüksekova: Yüksek rakımlı bölge; açık kahverengi veya kahve tonları.
    Buna göre doğru renk kodlaması:
    C şıkkı: Sarı (Bafra Ovası), Turuncu (Yüksekova), Açık Kahverengi (Konya Ovası).

7. Soru:
Orta kuşak karasal iklim, Türkiye’nin iç bölgelerinde görülür. Haritada III numara ile gösterilen bölge iç Anadolu Bölgesinin doğu bölümünü işaret etmektedir. Bu bölge orta kuşak karasal iklim özellikleri taşır.
Doğru cevap: C) III

8. Soru:
Verilen bilgilerde yanlışlar bulunmakta:

• I. Kışın en yüksek sıcaklık Akdeniz kıyılarında değil, iç kesimlerde olur (yanlış).
  • II. Kışın Adana’dan Sinop’a gidildikçe sıcaklık düzenli olarak azalmaz (yanlış).
  • III. Akdeniz ve Ege kıyılarında yağış baharda düşmez, kışın fazladır (yanlış).
  • IV. Ülkemizde yıllık yağış miktarının en az olduğu yer Ergane Ovası değil, genellikle İç Anadolu’da Tuz Gölü çevresidir (yanlış).
  • V. Karayel rüzgarı kuzeybatıdan eser ve sıcaklığı düşürür (doğru).

Yanlış olanlar 4 tane: I, II, III, IV
Doğru cevap: D) 4

Özet Tablosu

Soru No Doğru Şık Kısa Açıklama
5 A Bireysel özgürlük, ulusun çıkarlarına bağlıdır.
6 C Bafra Ovası sarı, Yüksekova turuncu, Konya açık kahve.
7 C III bölgesi orta kuşak karasal iklim özellikleri.
8 D (4 tane) Verilen bilgilerden dört tanesi yanlıştır.

Özetle, görseldeki soruların doğru cevapları sırasıyla:
5: A, 6: C, 7: C, 8: D (4)

Yardımcı olabileceğim başka soru varsa çekinmeden sorabilirsin.

@Nursena_Kose