1.divan özellikleri.
2. köy altı yerleşimler
Divan Özellikleri
Divan terimi, Osmanlı İmparatorluğu’nda devlet yönetiminin merkezinde yer alan meclis için kullanılırdı. Ayrıca, Türk edebiyatında “Divan Edebiyatı” şeklinde bir edebi tür olarak da bilinir. Bu yüzden, iki farklı bağlamda da “divan” terimini ele alabiliriz: Osmanlı yönetimi ve edebi tür.
Divan (Yönetim)
-
Osmanlı Dönemi Yönetimi:
- Divan, Osmanlı İmparatorluğu’nda en yüksek yönetim organıydı. Sultan başkanlığında toplanırdı ve devletin önemli meseleleri burada görüşülürdü.
- Padişah tarafından atanan vezirler, kazaskerler, defterdar gibi yüksek rütbeli görevliler bu toplantılarda yer alırdı.
- Divan toplantıları genellikle Topkapı Sarayı’nda yapılırdı.
-
Görev ve Yetkiler:
- Divan, iç ve dış politikaların belirlenmesinde, adaletin sağlanmasında ve mali işlerin düzenlenmesinde etkili olurdu.
- Büyük kamu projelerinin planlanması, savaşa karar verilmesi gibi kritik konularda divanın kararı belirleyici olurdu.
Divan Edebiyatı
-
Şiir Tarzı:
- Divan Edebiyatı, Türk edebiyatında 13. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar süren bir edebi akımdır.
- Türkçeye Arapça ve Farsça’dan birçok kelime girmiştir, bu durum edebiyatta da kendini gösterir.
-
Şairler ve Eserler:
- Divan şiirinde tanınmış şairler arasında Fuzuli, Baki ve Nedim gibi isimler vardır.
- Şiirler genellikle aşk, tabiat, din ve felsefe gibi konular üzerine yazılırdı.
-
Şiir Biçimleri:
- Gazel, kaside, mesnevi, rubai ve kıta gibi çeşitli nazım şekilleri kullanılmıştır.
- Aruz vezni, divan şiirinin temel vezni olarak kabul edilir.
Köy Altı Yerleşimler
-
Tanım:
- Köy altı yerleşimler, köyün bir altında bulunan ve köy statüsüne sahip olmayan küçük yerleşim birimleridir.
- Bu yerleşimler, genellikle birkaç haneden oluşan ve tarım ya da hayvancılıkla geçimini sağlayan topluluklardır.
-
Özellikler:
- Tarım ve hayvancılık etkinlikleri yoğun olarak görülür.
- Ekonomik faaliyetler genellikle yerel ve kendine yeterlidir.
- Eğitim, sağlık ve ulaşım gibi altyapı hizmetleri genellikle sınırlıdır.
-
Kültürel ve Sosyal Yapı:
- Geleneksel yaşam tarzı ve komşuluk ilişkileri ön plandadır.
- Yerleşimlerin yönetimi genellikle köy muhtarı ya da seçilen bir grup tarafından sağlanır.
- Yerel festivaller ve geleneksel etkinlikler önemli sosyal faaliyetler arasında yer alır.
Bu açıklamalar, hem Osmanlı yönetim sistemindeki divan kavramını, hem de Türk edebiyatındaki Divan Edebiyatı’nı tanımlar. Ayrıca, köy altı yerleşimlerin genel özellikleri hakkında bilgi verir. Her iki konu da Türk kültürü ve tarihi için önem taşır.